La Punteta · 29 d'Agost de 2013. 13:11h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Contra la correcció política (i 2)

Barri badaloní de Sant Roc

Ara fa uns dies vaig publicar un article contra la correcció política també en matèria d'immigració. La reacció a Twitter va ser fulminant: un tal Aleix Cardona, no sé si de la CUP, va dir que era un "article lamentable i racista". Més tard va insistir amb un "vomitiu". I un regidor d'ICV-EUiA de Blanes -estudiant d'arquitectura: els regidors d'Iniciativa ja no són el que eren- em retreia que no parlés dels "saquejos de CiU", a mi que vaig ser el primer a denunciar el cas Pallerols.

Però el pitjor va ser un redactor del Diari de Girona, Jésus Badenes, que em va acusar de ser "demagògic fins a l'infinit" i de donar dades "descontextualitzades" -que és el que et diuen quan van a missa-. Vaig haver de bloquejar-lo i encara se'n vantava. Al meu perfil queda clar els requeriments per prendre una mesura tan dràstica. Si jo en fos el director li picaria el crostó: un redactor del Diari de Girona, a les xarxes socials, també representa el seu mitjà i no pot faltar el respecte.

Al festival -jo crec havien sentit de la missa la meitat- s'hi va afegir un paio d'ERC de Girona, Martí Terés, que es queixava del meu "estil lamentable" i un tal Pau Esparch: "aquesta és la llibertat d'expressió que practica i defensa". Agraeixo a tots ells haver pogut augmentar la meva col·lecció.

Però, com la magdalena de Proust, a mi em va venir al cap de seguida el ministre francès de l'Interior, el socialista -i català- Manuel Valls. Destaco les dues condicions de socialista i català. De fet, ell mateix ho va remarcar en la cimera dels socialistes francesos dissabte passat a La Rochelle: "sóc d'esquerres i orgullós de ser-ho".

Ves per on, Valls s'ha passat tot el mes d'agost fent declaracions sobre el tancament de campaments de romanesos, la restricció del dret d'asil i l'expulsió de presos reincidents. El passat 31 de juliol, en efecte, va advertir que continuarà el "desmantellament de campaments" i això que la UE ha posat França sota vigilància per aquesta qüestió.

El 13 d'agost publicava un article a Libération, paradigma de l'esquerra periodística, en què insistia que el "laisser-faire" en immigració -el mateix que jo critico aquí- "no resolt res". I dos dies després, en una entrevista a Le Figaro, aquest més escorat cap a la dreta, fins i tot afirmava que els gitanos romanesos "no desitgen integrar-se".

Saben quina diferència hi ha entre la política de Sarkozy i la d'Hollande en aquesta qüestió? Cap ni una. Al contrari, el govern socialista francès ha expulsat més gitanos romanesos -perdonin l'expressió- el 2012 (36.000) que el conservador Claude Guéant el 2011 (32.000).

No cal dir que tot plegat és un drama humà, però els primers que no volen gitanos romanesos -o búlgars- són els propis romanesos i búlgars. Ho explicava el periodista Paco Soto en un reportatge publicat el 2010 a El Punt-Avui: "A Romania, on resideixen dos milions de gitanos, i a Bulgària, amb unes 850.000 persones d'aquesta ètnia, la misèria, la discriminació social i el racisme acompanyen dolorosament aquest col·lectiu al llarg de la seva vida. Set de cada deu romanesos rebutgen que un gitano pugui formar part de la seva família".

Jo em vaig convèncer que, sobre aquest tema, no tot era com diuen quan vaig visitar el barri badaloní de Sant Roc -visita que recomano a tots els que em critiquen- i vaig veure en un bloc de pisos la foto que il·lustra aquest article: "No queremos Rumanos". Signat: "La Comunidad".

Juraria que malgrat la seva alçada digna d'un jugador de bàsquet no la va posar d'amagat l'alcalde, Xavier García Albiol, a qui ha processat l'Audiència de Barcelona després d'incloure una foto similar en un fulletó electoral. Si finalment el condemnen, Albiol pot estar content perquè tindrà la majoria absoluta assegurada.

Aquí no tenim Marine Le Pen ni Geert de Wilders sinó Josep Anglada -capaç de dir-li "tarat" a Joan Tardà al Twitter-, però no em canso d'advertir que si l'esquerra -fins i tot CiU amb la inestimable col·laboració d'Àngel Colom- no canvia el xip en matèria d'immigració els votants dels seus feus tradicionals fugiran en massa a PxC o el PP.

Els votants dels barris més populars són els primers que han rebut l'impacte de la immigració. Els nouvinguts, en efecte, no es concentren a Pedralbes o Sant Cugat sinó a Salt o Rocafonda. Però cada vegada hi ha més ciutats catalanes que superen el 20% d'immigració: sí, Badalona; però també Santa Coloma, Lleida, Terrassa. Fins i tot municipis de l'abans anomenada Catalunya profunda com Vic, Olot o Banyoles.

Acabaré, perdonin l'autocita, amb el comentari que va deixar un lector de Lleida, l'Oscar, al meu article anterior perquè després de rebre tantes garrotades s'agraeix també alguna floreta de tant en tant: "Els meus pares han marxat del seu bloc per la inseguretat d'aquestes persones. Pujar llenya a pisos, empalmar a la teva llum, deixar la brossa a la porta, escopinades i mocs a l'ascensor, baralles de galls al pàrquing...". Això deu ser el multiculturalisme que defensen alguns, oi?".

Ja em perdonarà el plagi, però Quim Monzó deia un dia sobre l'estàtua de Colom que sovint en aquest país ens l'agafem amb paper de fumar. Em temo que en el tema de la immigració -habitualment el tercer problema dels catalans, segons el CEO- també. Això un dia petarà. Estem jugant amb foc.

 

 

 Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#13 Sergi Turiella, Sant Boi de Llobregat, 01/09/2013 - 18:13

Cal tenir en compte que les competències d'immigració pertanyen gairebé totes al Gobierno Central de Madrid, a qui han votat durant anys la majoria dels mateixos que es queixen de la immigració, és a dir, els espanyols!

#12 Crepuscle, Bcn, 31/08/2013 - 13:53

això d'invocar un escriptor perquè fa servir una dita, sense venir massa a què i per relligar-ho tot és d'antologia.

És com fer un article sobre el PSC i dir: com un dia va dir garcía márquez en referència a una cosa que no anava bé, 'no vamos bien'.

#11 Alex, BCN, 31/08/2013 - 08:28

En Rius posa de relleu un fet incrustat a l'ADN europeu, però elevat a la màxima potència en el cas català: la contemporització, mirar cap a l'altra banda i partir d'apriorismes buits. L'ironia és que la majoria de pijoprogres aburgesats alliçonen a tothom sobre fets que els queden ben lluny.

#10 Espanyols també sou immigrants, i gitanos, Sabadell, 30/08/2013 - 14:20

Que la majoria dels gitanos, siguin romanesos, bulgars o espanyols no és volen integrar, és un fet objectiu, la seva (in)cultura primitiva i les seves lleis tribals els impedeixen adaptar-se al món civilitzat. Però si parlem d'immigrants, a Catalunya la majoria de reclusos són immigrants espanyols.

#9 Aleix, Bcn, 30/08/2013 - 12:15

Error d'anàlisi polític: amb la independència el PP i PxC no existiran perquè seran il·legalitzats per apol·logia del feixisme i l'holocaust. Si els seus membres volen seguir fent política hauran de fundar partits polítics nous que no hagin conspirat per abatre els valors democràtics.