La Punteta · 26 de Novembre de 2013. 00:00h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Contra la immersió

La consellera signant que el canal Super3 emeti una sèrie en anglès

Ens hem de carregar urgentment la immersió. No perquè ho digui el PP o Ciutadans, sinó perquè si no espavilem amb l'anglès potser salvarem el català, però enfonsarem Catalunya. Com tal d'introduir l'anglès com a matèria troncal al nostre sistema educatiu -l'única manera d'aprendre de debò una llengua- estic disposat fins i tot a acceptar el castellà.

Al capdavall, la immersió es va posar en marxa després d'una dictadura i quan no hi havia mòbils ni Internet ni xarxes socials i la globalització estava a les beceroles. Ara, el 95,2% de les persones que viuen a Catalunya entén el català, un 73,2% el sap parlar, un 79,1% el llegeix i el 55,8% el sap escriure, segons les darreres dades del Cens Lingüístic de l'Institut d'Estudis Catalans.

En canvi, amb l'anglès fins ara només hem posat pedaços. El darrer ha estat un acord entre el Govern i la CCMA -signat a bombo i plateret al saló Torres García: els periodistes el vam haver de seguir per pantalla de plasma- pel qual el canal Super3 emetrà la sèrie “Wordgirl” (La supermots) en anglès a partir del 8 de gener en horari lectiu. Per uns dibuixos animats calia tant d'enrenou?.

La consellera Rigau ja va comparèixer el 16 de juliol per vendre un altre pedaç: un pla pilot en 50 centres a partir del setembre amb alumnat de primària, ESO, batxillerat i FP. L’objectiu és que a Primària es faci un mínim del 12% del currículum en anglès, un 15% a l’ESO i l’FP i un 18% a Batxillerat.

Fins i tot el conseller Mas-Colell va anunciar solemnement en una compareixença parlamentària el passat 4 d'abril que els llicenciats universitaris haurien de sortir amb el First Certificate. Però si és el nivell més bàsic!. A Alemanya el demanen abans d'ingressar a la universitat. I encara s'ha hagut de fer enrere.

La Catalunya trilingüe -com el Canal Sagarra-Garrigues i el Sincrotró- era un tema estrella dels debats d'investidura de Jordi Pujol. Senyal que, com a país, no hem avançat gaire perquè el Govern no sap com rendibilitzar el Segarra-Garrigues, el Sincrotró està infrautilitzat i, amb l'anglès, estem com estàvem.

L'Executiu hauria d'impulsar un veritable pla de xoc per convertir Catalunya en un país angloparlant en vint anys. Tots els catalans hauríem de parlar anglès com Matthew Tree parla català. En matèria d'anglès estem per darrere de Portugal o fins i tot Grècia. O, per descomptat, Malta, que va ser una colònia.

I, per cert, ja sé que el grup Godó és intocable, però algú de Presidència els hauria de dir que les pel·lícules de TD8 han de poder veure's en versió original -encara que siguin de l'any de la picor- i el canal de TDT de Rac105 amb les lletres de les cançons subtitulades a sota cosa que, sense dubte, ajudaria als nostres joves en la comprensió de l'anglès.

Per si hi ha cap imbècil que posa en dubte el meu catalanisme, acabaré aquest article amb les mateixes paraules que va pronunciar Carrasco i Formiguera la matinada d'aquell 9 d'abril davant de lescamot d'execució: Visca Catalunya Lliure!. Però tot el que sigui anar contra l'anglès és tirar-nos pedra al nostre propi terrat. Portem vint anys perduts.

 

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

35 Comentaris

Publicitat
#23 josep gil, badalona, 28/11/2013 - 11:20

discrepo profundament, que els eslovenis, els croats, els danesos, , etc dexin de fer també immersio lingüsitica. Estic totalment a favor de l'anglès, però el catala dista de tenir una situació natural com les d'aquestes llengues oficials. El problema no es l'angles es la disglossia amb el castella

#23.1 pedrorepublik, barcelona, 29/11/2013 - 11:37

Lo tuyo se llama romanticismo y viene de siglos pasados. No os habéis dado cuenta de que estamos en el siglo XXI y es tiempo de racionalismo, ¿por que? por evolución. Tenemos crisis de estado de bienestar, aumento de la pobreza, déficit de libertades y hay que ser racionales, no románticos.El pueblo

#22 Farinyes, Cat, 27/11/2013 - 12:03

I per què no català i llatí? A mi l'anglès em repugna.

#21 Kropotkin-Harto de la Mafia Estelada, Vic, 27/11/2013 - 11:31

¿A quien se le puede ocurrir que la inmersión en una sola de las dos lenguas oficiales de un territorio puede ser bueno para alguien? En el caso de Cataluña, los mas perjudicados son los niños de lengua materna catalán. Es una locura estelada, otra mas....

#21.1 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 27/11/2013 - 19:38

I en el cas d'Espanya els perjudicats deuen ser els nens que sols fan immersió en castellà. Una locura rojigualda.

#21.2 Pobre, ignazio, 28/11/2013 - 12:42

#21.1

Ignasi Ripoll, en ningún país hay inmersión. Se enseñan lenguas, y punto. En España no se inmersiona en inglés, pero ya hay varias CCAA con mejor nivel de inglés que en el next state.

#20 Más Claro?, BCN, 27/11/2013 - 11:22

El problema es que el independentismo ha conseguido inculcar en cierto tipo de residente en Cataluña que si se enseña una lengua diferente al catalán, el catalán se extinguirá. Uno ve claro que eso sólo puede decirlo un provinciano, y todos los independentistas lo dicen.

#20.1 Miquel, Argentona, 17/12/2013 - 09:08

Als que no voleu utilitzar el català amb l'excusa que som a Espanya, primer dir que la vostra estimada Constitució parla de llengua castellana; segon, reflexioneu sobre el significat de les paraules català i castellà. Si cal, busqueu-les en un diccionari.

#20.2 Miquel, Argentona, 17/12/2013 - 09:11

Un cop dit això, no sé si serà provincià o no, però em sembla de molt mala educació dirigir-se algú amb una llengua que no és pròpia del país on viu. A veure si els castellanoparlants sou una mica més educats quan us dirigiu a un catalanoparlant. Esteu molt més polititzats del que preteneu.

#19 somalilandiano, barcelona, 26/11/2013 - 17:38

Visca Catalunya lliure de subvencionats.

#19.1 Carme, Barcelona, 26/11/2013 - 21:38

Com tu.