La Punteta · 30 de Gener de 2013. 17:20h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Contra un Exèrcit català

Una de les característiques del sobiranisme, sobretot del sobiranisme més eixelebrat, és que ven la pell de l'ós abans de caçar-lo. No hem passat d'una Declaració de Sobirania -votada per 87 diputats de 135, tampoc no és per tirar coets- i ja estem parlant de com serà la Catalunya independent.

Perquè, per descomptat, serà una Catalunya ideal, gairebé el paradís. On amb tota seguretat es complirà aquella màxima de Francesc Pujols segons la qual els catalans, pel sol fet de ser-ho, ho tindrem tot pagat. També follarem més.

De tot aquest sector, el pitjor és el que propugna la creació d'un Exèrcit per quan siguem independents. No només un Exèrcit -amb tres branques, oi?: terra, armada i aire-, sinó també un Ministeri de Defensa i uns serveis secrets.

Recentment ja vaig interceptar un tuit del president del Cercle Català de Negocis, Ramon Carner, del passat 9 de gener, que proclamava que "Necessitem un exèrcit professional, el mateix que tenen tots els Estats de la UE i amb les mateixes funciones que tenen tots els exèrcits".

Sort que Jaume Barberà, a l'altra banda del fil telefònic, li deia que "No necessitem exèrcit. El pressupost de l'exèrcit a benestar social" que és la traducció, a Twitter, d'aquella màxima que més val mantega que canons.

Personalment, la imatge idíl·lica que tenia del Cercle Català de Negocis es va començar a esquerdar el dia que una part de la junta va protagonitzar un cop d'estat contra l'altra part en un memorable dissabte de ganivets llargs. Ja ho diu el Rajoy: "no hace falta que hagamos nada, los catalanes acaban peleándose siempre entre ellos".

Amb el temps encara ha empitjorat més després d'ensopegar amb algun soci a Twitter -que es feia passar per professor universitari o, el que es pitjor, ho era de debò- i quan he llegit opinions d'algun dels seus membres més il·lustres com l'esmentada unes línies més amunt. Carner deu tenir molta visió per als negocis -jo l'he vist amb la furgoneta amunt i avall- però no sé si per a la política.

I el principi de la fi de Reagrupament no va venir per cap embolic de faldilles com la gent es pensa, sinó perquè un dia van proclamar -i encara pitjor: s'ho van creure- que una futura Catalunya independent havia de tenir Ministeri de Defensa, unes Forces Armades, una Guàrdia Nacional i fins i tot una CIA a la catalana. El que no aclarien al seu programa electoral -per no perdre vots, suposo- és si eren partidaris d'una mili a la catalana.

Jo sempre he estat partidari de Costa Rica, que va abolir l'Exèrcit el 1948, malgrat estar en una de les zones més convulses del planeta. Només cal repassar la història d'alguns dels seus veïns com Nicaragua, Guatemala o el Salvador. Tot plegat gràcies a un president, José Figueres Ferrer, que parlava català en la intimitat -no com un altre, que només en presumia- perquè era fill de catalans.

Potser cal recordar també que l'última batalla militar que vam guanyar els catalans va ser la de Talamanca (13 i 14 d'agost del 1714), però va ser un magre consol perquè, com se sap, vam perdre la guerra. Si mirem més enrere potser podem esmentar la Batalla de Montjuïc (26 de gener del 1641), durant la guerra dels Segadors.

Però aquesta, en realitat, només va servir per enterrar la República Catalana -va durar una setmana- perquè Pau Claris s'havia afanyat a demanar aixopluc al Rei de França. Com que llavors no hi havia Internet, Lluís XIII va trigar un any a contestar i, al final, tot plegat acabà amb la pèrdua del Rosselló i mitja Cerdanya.

Per això: el que necessitem no són militars, sinó enginyers, informàtics i científics.

Publicitat
Publicitat

37 Comentaris

Publicitat
#19 LLCR59, Banyoles, 02/02/2013 - 12:24

Sap qué passa Sr Rius?. Que en un principi som molts els que no voldriem un exèrcit català, però es que al costat de casa hi tenim els espanyols que ni són de fiar...i la Policia ja tindrà, per desgràcia, prou feina en controlar quintacolumnistes i traïdors com ara vostè...

#18 LeonAnto, Barcelona, 01/02/2013 - 18:22

Hay que informarse, Sr. Rius, eso de que Aznar hablaba catalán en la intimidad, surgió de algún oficioso, estilo Lacalle o Fernández, lo cierto es que a Aznar yo le he oído,al menos, dos discursos, en catalán y en público, más que correctos.

#18.1 Rauric, Granollers, 02/02/2013 - 13:28

"...a Aznar yo le he oído,al menos, dos discursos, en catalán y en público, más que correctos."

Ha, ha, ha!!!

Captada la ironia.

Molt bon acudit.

#17 La burla del que pensa diferent, ., 01/02/2013 - 17:31

Per escriure un article no cal fer burla personal de gent que merament exposa una opinió, com altra gent n'exposa una altra. A partir de la burla l'article sencer queda desletimitzar i val menys que res, i el propi articulista resta tocat.

#16 Lluís, BCN, 01/02/2013 - 16:45

Tranquils tots! Qatar Foundation ja proveirà de tancs, armes, i recursos a l'exècit del Califat Català.

#15 Joan23, Barcelona, 01/02/2013 - 14:27

Xavier, m'agraden els teus articles perquè sols possar realitat sobre la taula, però aquest em deixa perplexe. Els catalans tenim tradició d'anar amb el lliri a la ma i jo vull un estat "normal" tant si te exercit com putes al carrer, no es pot evitar. Quan abans ho acceptem, abans serem adults.