La Punteta · 18 de Maig de 2015. 07:45h.

XAVIER DEULONDER

Convèncer els indecisos

Com ens ho hem de fer per aconseguir que els propers 24-M i 27-S donin el seu vot a partits independentistes aquells que, sobre el tema de l’estat propi, encara estan indecisos? Per paradoxal que sembli, la resposta a aquesta pregunta ens acaba de venir de Madrid, ni més ni menys.

Amb la immersió lingüística, s’aconsegueix que surtin de l’escola amb un bon coneixement del català els joves nascuts i criats en entorns predominantment castellanoparlants; evidentment, a Espanya això no ho valoren, i és lògic perquè, com tots sabem, no els representa cap problema que el sistema de doble línia vigent al País Valencià no hi garanteixi l’aprenentatge general del català, i, a més, des de Madrid, ningú no ha cridat mai l’atenció als governs d’Eduardo Zaplana, Francisco Camps o Alberto Fabra per la seva poca atenció a les línies en català; no costa gaire d’entendre, doncs, la sentència donada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obligant una escola de Mataró a fer el 25% de les classes en castellà; a més, l’espanyolia, tant la nostrada com l’espanyola, s’ha mobilitzat per demanar la suspensió de les competències educatives de la Generalitat; queda clar, doncs, que, en el conflicte lingüístic català, Espanya no és pas l’àrbitre sinó un jugador de l’equip castellà. Per cert, segons Pablo Iglesias, els pares sempre han de tenir llibertat per decidir en quina llengua s’educa als seus fills; bé això deurà ser en algunes de les comunitats autònomes espanyoles, perquè en d’altres, de llengua només n’hi ha una i prou; d’altra banda, en el cas de Catalunya, aquesta suposada llibertat d’elecció ha d’estar, necessàriament, limitada a poder triar entre el català i al castellà?

El ministre José Ignacio Wert està fent mèrits per convertir-se en un personatge clau de la història de Catalunya; primer, amb les seves ximpleries de comparar la situació del castellà ara amb la del català durant el franquisme, les quals les podem situar al mateix nivell que l’invent del lapao, i, després, amb la seva tenacitat, digna de molt millor causa, per imposar el retorn de les corrides de toros, passant per damunt, doncs, d’una llei aprovada per majoria al Parlament de Catalunya, és a dir, que la pràctica totalitat dels catalans considerem les curses de braus un espectacle salvatge impropi d’una societat civilitzada no vol dir res precisament perquè aquí estamos en España.

La Junta Electoral Central obliga els ajuntaments a retirar les estelades durant la campanya electoral, i, José Domingo, secretari de Sociedad Civil Catalana, surt amb l’estirabot que si un ajuntament acorda penjar l’estelada, això és com si aquest consistori acordés restablir la pena de mort; queda clar, doncs, que no donen per a gaire més. D’allò és lògic que militars espanyols surtin de nit a robar estelades, tal com van fer a Figueres, on els van enganxar els mossos d’esquadra?

I la traca final la tenim no ja en les sòlides sospites que la policia espanyola va sabotejar una acció antiterrorista dels mossos d’esquadra avisant els membres d’una cèl·lula gihadista que els mossos els estaven vigilant, sinó en l’actitud del ministre Jorge Fernández Díaz que, lluny de condemnar els fets, encara profereix amenaces contra el govern de la Generalitat; en principi, havíem de creure que els cossos policials actius a Catalunya tenien com a obligació —i com a raó de ser— evitar atemptats per així protegir els ciutadans.

El govern britànic va frenar la victòria dels independentistes escocesos a base de prometre millores en l’autogovern d’Escòcia, però a Espanya es segueix la via contrària, precisament la que, al segle xix, els va dur a perdre les colònies d’Amèrica.
   

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#9 Perico, Matadepera, 23/05/2015 - 13:28

Hay que tener muy poca vergüenza para escribir y publicar "esto".

#8 María., barcelona, 22/05/2015 - 16:22

Tú tranquilo que yo no estoy indecisa a estas si votó pero no a los satélites que piensan como tú !!!

#7 BEJOTA, BCN, 19/05/2015 - 17:42

ELECCIONS EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient", apunta. "Encara han d'aparèixer un milió de vots independentistes més",

#7.1 BEJOTA, BCN, 19/05/2015 - 17:42

N.B.DE QUINS INDECISOS PARLA ?

#7.2 BEJOTA, BCN, 21/05/2015 - 18:46

"Donges advierte a Mas de que su plan secesionista es "irresponsable" y que dejaría a Cataluña fuera de la UE y del euro.
El economista, ex asesor de Merkel, insiste en que a Cataluña "no le interesa separarse de España".

#6 Espanyolia nostrada, Municipi molt nostrat, 19/05/2015 - 16:09

Ja era estrany que no sortissin les colònies d'Amèrica. He hagut d'esperar fins a la darrera línia de l'article, però, al final, ha valgut la pena: les meves expectatives han estat complertes.

#5 Emilio, Europa, 19/05/2015 - 13:23

Solo tienes que decirles la verdad, que se saldrán de la UE, pondrás fronteras y su nueva moneda sera una devaluada pujoleta.