Publicitat
La Punteta · 8 de Gener de 2021. 08:21h.

BERNARDO FERNÁNDEZ

Bernardo Fernández

Crida a la participació eleccions 14-F

En els propers mesos la ciutadania de Catalunya i d’Espanya viurem pendents de l’evolució de la pandèmia del COVID, del seu impacte en la nostra vida quotidiana i del seus greus efectes sanitaris, econòmics i socials. És una situació excepcional que ha posat de manifest la necessitat de posar al bell mig de les prioritats la defensa de la salut i de la vida, blindant el sistema públic de salut i protegint els drets socials fonamentals.


En aquest context tan singular, a Catalunya l’agenda política ve marcada per la convocatòria de les eleccions al Parlament, previstes per al 14 de febrer de 2021. Seran les primeres que es celebraran després de la constitució de la Coalició de Govern PSOE-UP que governa l’Estat des de la investidura del President Pedro Sánchez, obtinguda el passat 7 de gener amb els votsfavorables de PSOE, Unidas Podemos-EnComú Podem, PNV, BNG, Nueva Canarias, Más País, Compromís i Teruel Existe i les abstencions d’ERC i Bildu. Un bloc de forces polítiques que s’ha consolidat i ampliat amb l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat per part de 11 formacions que han sumat 188 vots, 21 més que els obtinguts a la investidura.


Els Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 tenen una dimensió sense precedents en la inversió i la despesa social: reforcen la política sanitària amb més de 3.140 milions, un augment del 75,3%; la inversió en polítiques educatives s’eleva un 70%, les partides per a la dependència augmenten 34,4% i les de la lluita contra la pobresa infantil 59%, la revaloració de les pensions d’acord amb l’IPC real per garantir el poder adquisitiu de gairebé 10 milions de pensionistes i la de les pensions no contributives en un 1,8%, el doble de l’IPC. Cal fer esment també a l’esforç pressupostari destinat a d’altres conceptes, com la cohesió territorial i la millora de les infraestructures o en matèria d’investigació civil, amb un augment en aquest àmbit del 80,1 %.


Aquest any, alhora que la permanent batalla contra la pandèmia, s’han pres decisions rellevants com la pujada del salari mínim interprofessional a 950 euros, l’actualització de les pensions a l’ increment del IPC, l’eliminació dels acomiadaments per baixa mèdica, la moratòria pels desnonaments hipotecaris, l’establiment d’un Ingrés Mínim Vital, la Llei contra les Violències Sexuals, la Llei de Protecció a la Infància i l’Adolescència, la Llei de l’Eutanàsia, i la presentació dels projectes de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, i de Memòria Democràtica, així com l’expressada decisió d’actualitzar el Codi Penal i l’acord per obrir una Taula de Diàleg del Govern de l’Estat amb el de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres mesures. Dels 428 compromisos signats en l’ Acord de la coalició progressista de govern PSOE-UP per als quatre anys de legislatura, en aquest primer any de 2020 s’han complert totalment 87 (20,3%) i estan en procés d’execució 281 més (65,7%).


Els pressupostos aprovats suposen també una important millora de la inversió a Catalunya, amb un augment del 58% sobre el pressupost vigent, a més dels fons europeus que correspondran a Catalunya, així com la repercussió en la ciutadania de Catalunya de tots els increments citats anteriorment per enfortir els serveis públics i millorar la nostra qualitat de vida.


Pensem que aquestes properes eleccions tindran una especial importància. El seu resultat determinarà la composició del Govern de la Generalitat. Està en joc com posar-se al front de la reconstrucció sanitària, econòmica, social i cultural del país després de la pandèmia, la possibilitat d’aprofundir les polítiques socials que millorin la vida del conjunt de les classes populars, de barrar el pas a l’avenç del discurs d’odi de les dretes. I, a la vegada, influir de forma decisiva en la política espanyola mitjançant el suport ciutadà a les forces polítiques?catalanes que han contribuït a fer possible el govern de coalició PSOE-Unides Podem, un govern inèdit que ha obert una nova etapa amb l’orientació de les seves polítiques socials i amb la seva voluntat d’establir un diàleg fructífer entre el Govern de la Generalitat i el de l’Estat.


A partir d’aquesta consideració del que està en joc en aquestes eleccions al Parlament, volem contribuir a explicar a la ciutadania de la manera més àmplia i entenedora possible la connexió d’aquestes eleccions al Parlament de Catalunya amb l’estabilitat i consolidació del Govern de coalició PSOE-UP, del bloc que va fer possible la investidura i del què després ha aprovat els PGE. Som conscients que aquesta és només una de les qüestions que es sotmeten a consulta de la ciutadania de Catalunya. Però creiem necessari subratllar-la com un element que pot resultar decisiu en el futur immediat.


Això implica combatre la percepció que les eleccions al Parlament de Catalunya siguin unes eleccions de segon ordre, menys decisives que les generals. Ens cal assumir el repte de superar el bloqueig, les trinxeres i la manca de diàleg i projectar a Catalunya la voluntat de canvi que ha suposat a l’Estat la formació d’un Govern de coalició amb un programa progressista.


Per tot això, les persones signants d’aquesta declaració considerem que en les actuals difícils circumstàncies degudes a la pandèmia i a les seves conseqüències, així com al desencís i cansament derivat del bloqueig i la paràlisi de gestió en la situació política catalana, cal participar. Cal fer una crida especial per aconseguir estimular la participació i mobilització electoral del conjunt de la ciutadania de Catalunya, sabedora de l’impacte que tindrà en les seves vides el resultat de les eleccions al Parlament i la seva important contribució a la continuïtat i enfortiment del suport al Programa i a l’acció del Govern de coalició progressista a Espanya a partir del possible i necessari avenç de les forces progressistes a Catalunya.


Barcelona, gener 2021


Signem aquest document, que es presenta per recollir adhesions de la ciutadania catalana, les persones del Grup Promotor de la Plataforma de Catalunya de Suport al Govern progressista de coalició d’Espanya PSOE-UP, i de diversos sectors i col·lectius de la societat catalana.

 

Per subscriure aquest document , enllaçar amb: https://www.plataformaprogresista.org/les-eleccions-al-parlament-de-catalunya-i-el-govern-de-coalicio-progressista-a-espanya/

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Uno que os lee, Al sur de Waterloo, 11/01/2021 - 13:04

Sr Rius, todos por aquí sabemos de qué pie cojea el Sr. Fernández (y me parece muy bien, que piense y diga lo que quiera) pero este texto no se sostiene como columna de opinión: es mera propaganda política gubernamental, mal adobada con cifras esparcidas al tuntún. Disculpe, pero hasta los delirios del Sr. Gorraiz tienen más fuste.

#1 pepe, andorra, 09/01/2021 - 23:02

si, votare nulo, q es la unica manera de q mi voto no sea manipulado o usado por quien no quiero. Da igual lo q votes, ya esta decidido quien va a ganar y de cuanto. Y cuando quiera caballero, le explico como lo hacen. Y la denuncia no sirve de nada pq el q decide lo de los votos y el juez, cenan juntos todos los sabados....