Publicitat
La Punteta · 15 de Juliol de 2020. 11:26h.

NACHO MARTIN BLANCO

De les llengües de Catalunya

Al ple de la setmana passada al Parlament vam tornar a parlar de la llengua i de l’autogovern, dos temes recurrents en el nostre debat públic. L’enèsima polèmica sobre la llengua havia començat la setmana anterior amb les declaracions de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, arran de l’emissió per TV3 de la sèrie Drama, una producció, per cert, de Televisió Espanyola en què els personatges parlen alternativament català i castellà. Tot i ser la normalitat als carrers de Catalunya, o precisament per això, aquesta alternança tan sana i enriquidora va desfermar la indignació de la consellera, que va dir que a vegades veu “massa castellà” a TV3 i va revelar sense despentinar-se que havia donat “un toc” als directius de la televisió pública per aquesta presència “excessiva” de la llengua de Cervantes, i de més de la meitat dels catalans.

Lluny de retractar-se, la consellera s’hi va refermar al Parlament, en resposta a una pregunta de la meva companya Sonia Sierra, i va assegurar ufana que també es parla “massa castellà” a l’hemicicle. Signant del manifest Koiné, que advoca per una Catalunya monolingüe i descriu l’arribada de ciutadans de la resta d’Espanya com a “instrument involuntari de colonització lingüística”, Vilallonga és la quinta essència del nacionalisme etnolingüístic que governa Catalunya des de l’arribada de Jordi Pujol a la Generalitat i l’inici del que Josep Tarradellas descrivia com a “política sectària, discriminatòria i faltada de tot sentit de responsabilitat”.

No cal dir que l’aversió de Vilallonga al bilingüisme que caracteritza la societat catalana contemporània és compartida per la resta de membres del Govern, començant pel seu president, Quim Torra, que considera una anomalia “antinatural” parlar castellà a Catalunya. Aquesta actitud fatalista i ultramuntana no només no afavoreix el foment de la llengua catalana, sinó que resulta contraproduent en la mesura que promou una dialèctica de confrontació que perjudica la convivència lingüística i l’aspiració raonable d’estendre entre els ciutadans de Catalunya el coneixement i l’afecte per la llengua de Llull.
Només des d’una concepció essencialista radicalment allunyada de la nostra realitat quotidiana es pot assegurar que el castellà, que és la llengua materna de la majoria dels ciutadans de Catalunya, té una presència excessiva al Parlament o a TV3, la televisió pública que paguem tots els catalans on per cert l’ús del castellà ha estat sempre residual i sovint impúdicament associat a la marginalitat. Al Parlament, en canvi, d’ençà de la irrupció de Ciutadans al 2006 l’ús del castellà s’ha anat normalitzant, a desgrat dels partits nacionalistes, que s’aferren obstinadament a l’arbitrari i excloent concepte de llengua pròpia per expulsar el castellà del nostre debat públic.

En contra de la realitat històrica i present de Catalunya, els nacionalistes sostenen que l’única llengua pròpia de Catalunya és el català, i -quan se’n recorden- com a molt també l’aranès. La resta són impròpies, tant és que sigui el castellà com l’anglès o l’urdú, que és bàsicament el que sense vergonya Vilallonga va dir l’altre dia al Parlament. La idea que el castellà no és llengua pròpia de Catalunya, consagrada a l’Estatut, és tan perversa com ridícula. Seria tant com dir que l’anglès no és propi dels escocesos o els gal·lesos; el francès, dels aquitans o els bretons; i el mateix castellà, dels asturians o els aragonesos. Només un projecte basat en el nacionalisme lingüístic més ranci pot sostenir tal bestiesa.

Deia al principi que, a més de la polèmica sobre la llengua, a l’últim ple del Parlament vàrem parlar d’autogovern, un altre debat profundament desvirtuat pels partits nacionalistes, que han aprofitat un instrument d’aprofundiment democràtic com el de l’autogovern territorial per alimentar la confrontació amb la resta d’Espanya i crear de no res una identitat regressiva i excloent que desdenya la diversitat intrínseca de la societat catalana. El parer de Vilallonga sobre la llengua és el paradigma d’aquesta identitat regressiva.

La història està escrita, i només cal rellegir Vicens Vives o el seu deixeble Sir John Elliott per constatar fins a quin a punt el nacionalisme ha mistificat la història de Catalunya. En canvi, el futur no està escrit i els ciutadans de Catalunya estem davant de  l’oportunitat de superar l’estretor d’aquesta mistificació i de reconstruir una Catalunya cívica, respectuosa amb la seva pròpia pluralitat cultural i lingüística, fraternal i solidària amb la resta d’Espanya i allunyada de la rauxa estèril i ofenosa que ha degradat la nostra vida pública aquests últims anys.

Nacho Martín Blanco és diputat de Ciutadans al Parlament de Catalunya.

Publicitat
Publicitat

94 Comentaris

Publicitat
#23 Tabarnés puro, Barcino, 28/07/2020 - 09:49

Resumiendo:
1.- Cataluña ni ningún territorio tiene lenguas propias o impropias: eso es una idea nazi. Las piedras no hablan.
2.- Predicad con el ejemplo y, además de obligarlo para todos los catalanes, exigid que se pueda utilizar el aranés en la ONU y en la Agencia Internacional de la Energía Atómica. Sino sois unos bocachanclas.

#22 Joanet, Bcn, 27/07/2020 - 19:14

Pepe, a Andorra hi han psiquiatres ? Deixa'm recomanar-te que hi facis una visita per veure si et poden curar aquest deliri catalanofòbic tant exacerbat que exhibeixes. Tu potser no te n'adones però és clarament patològic. Prova-ho i que et vagi bé.

#22.1 pepr, andorra, 28/07/2020 - 22:30

tipico de un totalitario, cuando no tiene argumentos, te manda a la lubianka como enfermo mental, y vuelvo a reirme de tu pretendida superioridad moral y de como pontificas, no tengo q probar nada y menos lo q me diga un ultra totalitario, yo por contra, no puedo tolerar al q con violencia y coacciones ataca al q no piensa como el. Mas argumentos.

#22.2 pepr, andorra, 28/07/2020 - 22:32

y vuelvo a instir en q gracias por tus desvelos, pero no puedo aceptar ninguna recomendacion de aquellos q apoyan a quienes roban el dinero de niños, sanitarios y discapacitados para pagar favores politicos. Por cierto, tambien Franco, Mussolini, Hitler y Stalin decian cuando se les criticaba, q odiabas a España, Italia, Alemania y Rusia.

#22.3 pepe, andorra, 28/07/2020 - 22:35

se q no contestaras, pq solo eres un trolete a sueldo y no puedes salirte de tus consignas, pero a ver si me explicas q entendeis los separatistas por Cataluña y por catalanes. Aunque leyendo a Rosenberg y cambiando alemania por cataluña, ya me puedo hacer una idea. Serias un gran oficial de las SS o de la NKVD.

#21 pepe, andorra, 27/07/2020 - 12:57

la torticera utilización de una lengua para provocar desestabilización y guerras, algo ya visto en yugoslavia, es algo miserable y despreciable, algo q se usa desde hace cientos de años y donde se constata una vez mas, q el separatismo es siempre herramienta de ingleses, holandeses o de quien pague mejor. Ahora los q pagan son los de Soros.

#20 Joanet, Bcn, 25/07/2020 - 16:35

Pepe #18.1


Et refereixes a altres exemples, però tu com a emigrant a Andorra deus saber que malgrat que allà es parlen moltes llengües, entre elles especialment el castellà, el francès i el portuguès, l'única llengua pròpia i única oficial és el català, cosa que tothom està obligat a respectar, inclús els grans "españolazos" com tu.

#20.1 pepe, andorra, 25/07/2020 - 21:56

en Andorra hablan frances, español, portugues y andorrano y cualquier persona puede elegir la lengua de enseñanza a pesar de q teneis infiltrados q intentan destruir esas opciones, ademas q la administracion andorrana no esta llena de ultras racistas de los q piensan como tu, hay algunos, pero eso pasa en todas partes. Españolazo y a mucha honra.

#20.2 pepe, andorra, 25/07/2020 - 21:58

y la lengua andorrana se usa en la administración nada mas, pero si hablas en español no te pasa como en la generalidad, donde el funcionario de turno te pide por favor si puede hablar en catalán pq no sabe hablar español, gracias a personas como tu, pero oyes, es vuestro problema, no el mio.

#20.3 pepe, andorra, 25/07/2020 - 22:00

pero ya q hablas de Andorra, como contraposición a la enseñanza en Suiza, cualquier andorrano puede elegir libremente la lengua en la enseñanza sin perjuicio de q el andorrano se enseñe en las escuelas. Son lugares con una lengua oficial, pero no con ultras y racistas al mando, como luxemburgo o singapur. Venga separata, sigue con las consignas....

#20.4 pepe, andorra, 25/07/2020 - 22:02

por una España de todos, la escuela en español y Barcelona autonomia.....

#20.5 Ganxet, Reus, 27/07/2020 - 09:23

Caràm Pepe, realment costa creure que existeixi algú capaç de dir tantes animalades seguides. Semblés més un personatge creat que no pas una persona.

#20.6 pepe, andorra, 27/07/2020 - 11:43

gracias ganxet, pero q eso lo diga alguien q usa treinta nombres diferentes para decir las mismas cosas, no deja de ser curioso. En todo caso lo q diga un trolete separata, me lo paso por el arco de triunfo, a todos vosotros y a vuestras inexistente superioridad moral. ¿Entonces lo q pone en las escuelas separatas tambien es una animalada?

#20.7 pepe, andorra, 27/07/2020 - 11:45

y si los separatas intentéis imponer el termino castellano yo hago lo mismo con el termino andorrano pq vuestras pautas del lenguaje, me las paso también por la entrepierna, al igual q vuestra inexistente superioridad moral. Es español y no pienso entras en disquisisiones de ningun tipo, pq es lo q pieno y opino. Y si no te gusta, te j.od.es

#20.8 pepe, andorra, 27/07/2020 - 11:47

caramba joante y ganxet, realmente cuesta creer q exista alguien capaz de decir tantas animaladas seguides, pareces un personaje creado y no una persona. Eso si, yo no te llamo animal de forma indirecta, como haces tu, q los separatas son especialistas en apuñalar por la espalda. Te lo digo directamente en la cara, animal.

#20.9 pepe, andorra, 27/07/2020 - 12:59

y vuelvo a insistir, el trolete de guardia es tan cobarde, q no se atreve a dar la replica con su nick, si no q tiene q insultar con otro, lo de llamar animal a quien no comulga con los dogmas separatista es de libro de texto de asignatura de propaganda totalitaria. Claro q definir a un separata como cobarde es algo normal y a la vista de cualquier

#19 pepe, andorra, 25/07/2020 - 15:31

el principal problema de España hoy son los separatismos q apoyados financiamiente por Soros, rockefeller y demas mangantes, se dedican a romper y desestabilizar Europa sin percatarse de q no son mas q los tontos útiles de los destructores de países, buscan hacer de España y Europa en general un protectorado globalista y feudal. Y va a ser q no.