La Punteta · 25 de Desembre de 2016. 22:11h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Deixin de parlar en nom de Catalunya

Estic una mica fart que parlin tant en nom de Catalunya. L’endemà de la cimera sortien Carme Forcadell i Jordi Cuixart pel Telenotícies vespre reivindicant Folch i Torres com "un dels primers independentistes”. Ara resultarà que els Pastorets han estat indepes tota la vida. Espanya deu ser el dimoni.

La presidenta del Parlament explicava que l'escriptor “va lluitar pel su país i les seves convicions, fem-ho nosaltres també com ell, lluitem pel nostre país, per les nostres conviccions, per fer el nostre país un país millor”.

Va esmentar la paraula “país” quatre cops en menys de trenta segons. Com si la seva idea de país coincidís amb la meva. Pitjor: com si la seva idea de país fos la de tots. De vegades sembla que Catalunya sigui propietat privada d'uns quants.

Això ja ho va fer Pujol amb notable èxit. Identificar Catalunya amb ell. Sobretot durant el cas Banca Catalana. Malauradament ara ho estem pagant. Pujol ha deixat de ser un referent moral. I els països necessiten referents per avançar.

El cas del president d’Òmnium és similar. Que consti que tinc molt de respecte per una persona que fa d’empresari. Té una firma especialitzada en maquinària per fabricar embalatge flexible. Dóna feina a una cinquantena de treballadors i va facturar uns disset milions d’euros el 2012. Em trec el barret. Almenys no viu del procés.

Però va afirmar que “el referèndum és un gran consens de país i, per tant, aquest any 2017 acordat o no acordat, però sí consensuat amb tot el poble de Catalunya el celebrarem i guanyarem la política catalana”.

Res, per quedar bé. Una injecció d’autoestima. Donar ànims a la parroquia després de la cimera. No sé si se n’adonen que, d'entrada, hi ha un canvi subtil en el llenguatge: ara ja no demanem la independència, ni tan sols un rerferèndum sí o sí, sinó un referèndum pactat.

Carme Forcadell no ha esmentat ni la paraula independència davant la tomba de Macià. Ara resulta que treballarà perquè “els catalans es puguin expressar amb la mateixa llibertat que ho va fer ahir el rei". Hem fet el procés per reivindicar la llibertat d’expressió dels catalans?.

Però sobretot un altre detall: quina representativitat té Jordi Cuixart per parlar en nom Catalunya?. Al cap i a la fi va ser escollit president d’Òmnium per 5.450 vots. En una entitat que es vanta de tenir més de 50.000 socis. És a dir, amb un 90% d’abstenció.

A més amb 5.000 vots tampoc vas enlloc. Per sortir de diputat al Parlament necessiste, com a mínim, entre 80.000 i 100.00 vots depenent de l’abstenció. Ciutadans van entrar el 2006 amb 90.000 vots i Unió es va quedar fora el 27-S amb 102.000.

Jo no crec que hi hagi fractura social a Catalunya com a Veneçuela o Ucraïna, però no poden continuar parlant de Catalunya com si fos una cosa homogènia i monolítica. No ho ha estat mai. Ni tan sols en l’època medieval. Encara que s'entestin ara a idealitzar aquell període.

A les eleccions del 27-S el sí va treure 1,9 milions de vots, però el no 1,6 i els del mig (Unió i CSQP) més de 400.000. La cosa està molt empatada. Un dels grans mèrits de Pujol va ser la cohesió social. No estic segur que la poguem continuar mantenint si uns s’entesten a parlar de Catalunya en nom de tots.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#4 unborreguuu, de poble, 26/12/2016 - 18:53

senyor Rius en qualsevol pais on el NACIONALISME ho impregna TOT està condemnat al fracàs , a la decadència i com no a la mediocritat . i catalunya ÉS UN EXEMPLE CLAR ....

#3 happy, esplugues, 26/12/2016 - 14:00

Los q hablan en nombre de España, de Cataluña o de Europa, en realidad hablan de ellos y sus ideas, sobre todo cuanto mas sectario o parcial es el mensaje. Yo, como usted, también estoy harto de la manipulación. gracias por hacerlo patente.

#2 Pepe, Alacant, 26/12/2016 - 12:26

No hay ninguna incoherencia en su discurso, Cataluña son ellos, y el resto una infame anomalía impuesta por los castellanos, esa ha sido siempre la esencia más sincera del nacionalismo catalán.

#2.1 pepe.----, andorra, 27/12/2016 - 12:45

si, tipico de los totalitarismos, Mussolini ya fue el primero q decía q si le criticaban a el, criticaban a italia, de igual manera q el genocida Stalin o el mayor asesino de todos los tiempos, Mao....En fin, nihil novit sub sole....

#1 Un, Un poblet, 26/12/2016 - 11:18

Jo soc català i no soc independentista. Pobre Catalunya!! Temps perdut !!

#1.1 pietrobcn, bcn, 26/12/2016 - 12:56

si seguimos asi la historia recordara la decada perdida de catalunya