La Punteta · 29 de Març de 2016. 22:25h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Democràcia a la catalana

L’expressió “democràcia de baixa qualitat” per referir-se a l’Estat espanyol se la devia empescar Francesc Homs. En efecte, l’ara cap de llista a Madrid, dedica un capítol sencer del seu bestseller "Dret a Decidir. Estació concert" (Editorial Base) a la "Democràcia de baixa qualitat", "S'ha demostrat -afirma- que a l'Estat espanyol la democràcia és de molt baixa qualitat”, afirma en al·lusió a la sentència de l’Estatut (pàg. 76)

Com que era l’”ideòleg del procés” -en definició d’un periodista de confiança com Tian Riba- l’afirmació va crear escola amb alguna variant. Sense anar més lluny, Artur Mas va fer servir una expressió similar en aquell viatge a Nova York organitzat per Xavier Sala i Martín. Espanya -va dir el llavors president- era en aquest cas “una democràcia de baixa intensitat”.

En canvi, els catalans com que sempre hem estat oprimits per la pèrfida Espanya, que no ens ha deixat votar mai, portem això de la democràcia ben endins. La democràcia és congènita al nostre ADN. No endebades som uns fans del dret a decidir.

D’entrada tenim un president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ni tan sols ha passat per les urnes. Bé, sí que hi ha passat, però com que anava tercer per Girona no sabem ben bé quin resultat hagués tret en cas d’haver anat de cap de llista. De fet, tampoc és cap secret, el va posar a dit el seu antecessor, Artur Mas.

De retruc, Puigdemont va posar d’alcalde per Girona un altre que anava dinovè, Albert Ballesta, amb el resultat ja conegut a hores d'ara. L'home ha tornat al Departament d'Interior on, per descomptat, cobrarà més. Tant per tant s’haguessin pogut estalviar l’espectacle -fer dimitir tots els regidors que el precedien- vist com ha acabat tot plegat.

El darrer exemple d’aquesta manera d’entendre la democràcia tan nostrada ha estat la decisió de la Mesa del Parlament de condicionar la moció de la CUP sobre la desobediència a la modificicació del seu contingut. Però quina democràcia és aquesta?. Les mocions s’apoven o es rebutgen, però no pots posar com a condició sine quan non perquè arribi al ple que es modifiqui. Es com posar la CUP entra l’espasa i la paret.

El problema és que la Mesa no vol desobeir el Tribunal Constitucional. I això que els mateixos que ara s’ho repensen van votar una resolució que deia, llegeixo textualment: “aquest Parlament i el procés de desconnexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional, a qui considera deslegitimat i sense competència”. Les negretes són meves.

Però llavors en què quedem?. Em sap greu per la "bona gent" -una altra expressió que el procés ha posat de moda- que ha cregut en ells. L'han estirat com un xiclet. I al final es trencarà. El que passa és que no saben com dir-ho.

 

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#12 Neferu, Barcelona, 01/04/2016 - 10:29

2) para dar lecciones de absolutamente nada a nadie. Nuestros políticos adolecen de las mismas enfermedades que aquejan a otros homónimos del resto de España. Honestamente no podemos presumir de nada. ¡¡Hojalá lo pudiésemos hacer!!
Yo no pierdo la esperanza.

#12.1 De-MAS-Cràzya, Barcelona, capital de Lemmings Land, 01/04/2016 - 12:42

Ostras, todavía me duele el ojo después de ese "Hojalá" con hache. Deslices ortográficos al margen, coincido al 100%. Opino que en algunos casos, incluso hemos creado escuela. En España se estudiarán algún día las distintas escuelas de choriceo: catalana, madrileña, andaluza, valenciana, balear ...

#12.2 Neferu, Barcelona, 01/04/2016 - 22:50

¡Dios, qué fallo!!
Acabo de releer la noticia y me he dado cuenta del fallo ortográfico imperdonable por mi parte..Lo siento, foreros.
Gracias de-MAS- A mí no me ha dolido el ojo al verlo pero, sí me ha dolido mi orgullo.

#11 Neferu, Barcelona, 01/04/2016 - 10:25

Está claro que a pesar de que alardeamos de ser los mayores y mejor demócratas del mundo, los mejores gestores, los más transparentes, los más éticos, ahí están las pruebas: Somos tan mediocres, tan corruptos, tan poco éticos y tan chanchulleros como los demás. Por tanto NO tenemos razón moral para

#10 kropotkin, vic, 31/03/2016 - 18:16

No aceptamos lecciones sobre escoceses i catalanes. Al fin y al cabo, los británicos llevan 400 años de democràcia, y nosotros solo 30, siendo el principal partido del país heredero directo del franquismo...jua, jua...mejor hundidos

#9 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 31/03/2016 - 17:47

Fals.Al presi de la Generalitat no l'escullen les urnes sinó el Parlament, exactament igual que al del govern d'Espanya l'escullen les corts generals. El sistema no és presidencialista. Les regles de la nostra democràcia són aquestes, t'agradin o no, Rius. I sí, el TC està deslegitimat per parcial

#9.1 Ignacio Repollo, Els Quinze, el Guinardo, 31/03/2016 - 21:08

Es veritat, les regles de la nostra democràcia són aquestes: la Constitució i l'Estatut, t'agradin o no, Ripoll. I si el TC està desligitimat per parcial, excepte quan falla a favor del Govern de la Generalitat.

#9.2 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 31/03/2016 - 21:56

Doncs va, seguiu les regles i trieu un president, que ja esteu fent el ridícul després de 4 mesos.

#9.3 Neferu, Barcelona, 01/04/2016 - 10:21

Ripoll. Pero se da el caso de que a Puigdemont lo eligió el Parlament después de que Mas lo eligiera y lo impusiera a los suyos que junto con los votos de la Cup tendrían mayoría.A esta formación les costó meses de negociación. A saber a cambio de qué acuerdos, de qué tratos, aceptaron al candidato.

#9.4 La hora de los egoistas, Bcn, 01/04/2016 - 10:45

Cuando se repite el "mantra" de "democracia de bajo nivel" a todas horas, se espera que los que dicen esto den ejemplo y no elijan un presidente con los métodos de una Republic Of Banana. Los indepes sois muy "dedocraticos", la "democracia" sólo es un "palabro" sin sentido en vuestra boca.

#9.5 La hora de los egoistas, Bcn, 01/04/2016 - 10:50

Te voy a explicar lo que debe ser una democracia, se proponen varios candidatos de distintas opciones ideológicas como mínimo (no uno solo a dedo e indepe) y se vota por el pueblo soberano o por los representantes de ese pueblo soberano. Los demás es "democracia a lo indepe" o sea talibanismo.

#9.6 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 02/04/2016 - 22:18

Doncs ja et pots llegir la Constitució ,perquè aquí la democràcia no funciona així. El poble tria el parlament, i el president s'investeix a proposta del rei, no proposant diversos candidats.

#8 Álvaro, Madrid, 31/03/2016 - 15:29

El sistema de listas es heredero (es el mismo) del que llevó al poder a Hitler y Mussolini. Los diputados que van en las listas se deben al jefe que les elije y no tienen relación con el elector. Es mejor el sistema anglosajón donde los electores elijen y tienen control directo sobre el diputado.