La Punteta · 3 de Novembre de 2017. 14:22h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Desmitificant Puigdemont

Com es pot demanar la “fi de la repressió política” amagat des de Brussel·les? Però qui es pensa que és Carles Puigdemont? Macià després del complot de Prats de Molló? Companys l’endemà del 6 d’octubre? L'un i l'altre van assumir la seva responsabilitat.

Sospitosament n’hi ha que han tirat ja d’hemeroteca i han recordat l’èxit mediàtic de Francesc Macià durant el seu judici a París. O que fins i tot han comparat l'escapada a Bèlgica amb l’exili de Tarradellas durant el franquisme.

Una de les tragèdies de Catalunya és que el lideratge polític sempre ha oscil·lat entre el seny (Prat de la Riba, Tarradellas, Macià) i la rauxa (Companys, Macià i Puigdemont). Amb el segon, objectivament, no hem arribat mai enlloc. Molta flamarada i poca teca. Foc d'encenalls.

Perquè s’ha de tenir molta sang freda -o molta barra- per prendre un cafè a la capital belga mentre vuit dels teus consellers declaren davant l’Audiència Nacional. Declaren i no surten. Al vespre, en un missatge retransmès per TV3, encara els hi va enviar “tot el meu escalf”.

Si estem com estem és precisament per culpa de l'expresident Puigdemont. El càrrec li venia gran. Dijous passat, ara fa poc més d’una setmana, hagués pogut convocar eleccions. Ens haguessin aplicat igualment el 155, però no hagués anat ningú a la presó.

Aquella nit de dimecres a dijous -que espero que un dia Santi Vila expliqui amb pèls i senyals perquè té vocació d'historiador- van convertir el Palau de la Generalitat en una acampada nocturna, una foc de camp. Com es pot fer cas de la CUP en aquestes circumstàncies? Són els únics que han sortit indemnes.

S’imaginen Churchill o De Gaulle, en la solitud del càrrec en plena II Guerra Mundial, deixant-se aconsellar per quatre eixelebrats? Una estadista, benvolguda Pilar, sap el que ha de fer fins i tot amb les circumstàncies més adverses.

Com pot ara Puigdemont parlar de “diàleg necessari” després d’haver trencat tots els ponts, cremat tot les naus. Ha deixat un erm. Un buit de poder. Un forat negre.

Això demostra que tot el procés era, des d'un bon començament, un castell de cartes. Estava agafat amb pinces. En el fons sempre van confiar en una sortida negociada. Des de l’època d’Artur Mas, un altre dels màxims responsables.

Per això el sobiranisme, encara en estat de xoc, s'ha afanyat establir un nou mantra. Ara resulta que els han posat a la presó per “complir el programa electoral”. La consigna deu haver sortit de la mateixa factoria perquè ja li he sentit a dir des de Puigdemont a Gabriel Rufián.

No és veritat. Els han posat a la presó -sens dubte una mesura exagerada, fora de lloc, desproporcionada- perquè el Tribunal Constitucional va advertir un munt de vegades que no ho fessin. I ells, tossuts, van tirar endavant.

Com pot dir també Puigdemont, a aquestes alçades, que “ja no és un afer intern espanyol”? Apel·lar a “la comunitat internacional” o a la Unió Europea? Proclamar que “milions de persones d’arreu del món assisteixen atònites a aquestes hores d’extrema gravetat?”. Encara es pensa que el món ens mira?

En quin món viu? Al final el prendran per boig. Fins i tot els del diari Ara, premsa amiga, reconeixien aquest divendres el poc ressò internacional. La premsa estrangera ja no es pren Puigdemont seriosament. La fugida a Brusse·les ha fet molt de mal al prestigi dels catalans.

aracatinternacional.jpg Com pot també l’expresident “exigir” la llibertat dels vuits consellers empresonats? Com gosa enviar “a les famílies dels meus companys i amics” tot el seu suport des de l’habtació d’un hotel de Brussel·les?.

Però, sobretot, com pot dir que “no podem defallir” o que “ho hem de combatre”. Ja ho va dir en la seva declaració el passat 21 d’octubre després que el Consell de Ministres aprovés el 155: “ens hem de conjurar per defensar les nostres institucions". A l'hora de la veritat va marxar d'incògnit.

Em sap greu perquè té dona i fills. Però si el fiquen a la presó jo ja no ploraré per ell. Vaig plorar ahir pels consellers empresonats perquè, els hagués votat o no -a les eleccions del 2015 ja em vaig quedar a casa- eren els consellers del Govern del meu país. Però per ell dubto que ho faci.

President, torni. Quan abans millor.  Deixi de jugar al gat i a la rat. Vostè i els quatre consellers que encara s’amaguen: Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret. Més val assumir les responsabilitats amb dignitat que veure tot un expresident de la Generalitat en recerca i captura per la Interpol.

Suposo que, en el fons, espera ser detingut en plena campanya electoral. Si és a les acaballes, millor. Deu pensar que això el rehabilitarà a ulls del seu partit i del seu poble. Però Carles Puigdemont ja passarà a la història com el pitjor president de la Generalitat restaurada: l’home que ho va enviar tot en orris.

A tos els indepes, processistes, estat major, diputats, dirigents polítics, alcaldes amb la vara, palmeros dels mitjans de comuncació, intel·lectuals de pa sucat amb oli i pilotes en general: estem ara millor o pitjor que fa una setmana quan es va proclamar la República catalana?

Tenim més o ens hem quedat literalment en pilotes? Perquè, en política, el que compta és el resultat final. A l'hora de fer balanç, hem perdut bous i esquelles. Gràcies a tots per contribuir-hi. Sou uns destralers. Heu deixat el país fet un desert.

Publicitat
Publicitat

56 Comentaris

Publicitat
#37 Irene, l'H, 07/11/2017 - 12:21

Coscubiela ya se lo dijo en el Parlament: Vd. se comporta como un hooligan (en clara referencia a los 10 de la CUP) y no como un President de la Generalitat, deshonrando la figura institucional que ostenta. O algo así.
A mi lo que más me enfada, y mucho, es que quien ha llevado a todo quisqui al precipicio ha sido la CUP. Todos de rositas.

#36 lepero, barcelona, 05/11/2017 - 17:19

Expresident, torni.

#35 Pere, Girona,Spain, 05/11/2017 - 09:26

Puigdemont es un mediocre que destrossa tot el que toca, posat per unaltre mediocre que tot el que toca ho destrossa.

Aixó en teoria de sistemes es diu "sistema retroalimentat"

#34 Manel, Barcelona, 05/11/2017 - 00:52

#7.2

Efectivamente, nosotros no hemos hecho daño a Catalunya, y usted lo sabe perfectamente. Pregunte a los que han hecho una ley expres para esas empresas, o a los que han llamado para presionarlas y que se fuesen. Hay que ser muy lelo -o muy caradura-, para culparnos de todo lo que va mal. Seguiremos adelante.

#33 Pepon, Bcn, 05/11/2017 - 00:01

Es precisamente la fuga de Puigdemont la que da razones para la prisión preventiva. Bien es cierto que con la tecnología actual se podría evitar la prisión. Un simple GPS.