La Punteta · 26 de Desembre de 2015. 21:50h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Desmitificar la CUP

Sembla mentida que, al final, l'únic que s’ha atrevit a dir la veritat sobre la CUP hagi estat un empresari. El senyor Jorge Gallardo, que resulta que és el president d’Almirall, una de les primeres farmacèutiques catalanes, ho va resumir ara fa un mes amb una concreció digna de Descartes: “ni CUP ni històries”. Encara que, ben mirat, hagués quedat més gràfic “ni CUP ni hòsties”.

No ha estat, en efecte, el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas. Ni el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell. Ni cap altre membre del Govern. Tampoc de la direcció de Convergència o del consell nacional, el màxim òrgan entre partits. S'entén: la majoria tenen càrrec oficial. Però quan hagi passat tot haurem de recordar tots els que, en el seu moment, van callar. Si ens estimbem també haurà estat culpa seva.

Cal, en tot cas, començar a desmitificar urgentment la CUP. Faci el que faci aquest diumenge. Això no vol dir que els hàgim de tractar pitjor que els altres partits. Vol dir que els hem de tractar com els altres partits. Fins ara -amb les seves samarretes, les seves cites de Gramsci o la seva pinta de bons nois- els hi hem donat peixet. Sobretot la nostra televisió pública, que obre cada dos per tres el TN amb la CUP. A veure si piquen. Al capdavall, qui no està també contra la opressió o les injustícies?.

Encara recordo que el passat 9 de novembre, en el primer debat frustrat d’investidura, vaig preguntar en la compareixença posterior davant els mitjans qui havia aplaudit el discurs del candidat. Per la tele semblava com si Antonio Baños hagués fet uns tímids aplaudiments abans de rebre un discret cop de colze d'Anna Gabriel. Es van posar riure. Pel que sembla, el tall va resultar tan divertit que el van fer servir per omplir el Telenotícies vespre i després va sortir també a l’APM.

Però ningú es va atrevir a dir: sí, he estat jo. O ho hem fet per cortesia parlamentària. O qualsevol altra collonada. Pitjor: tampoc van negar-ho. No vaig replicar perquè era una roda de premsa, no un debat parlamentari, però em van venir ganes de preguntar-los-hi: "Vostès aspiren a governar aquest país?". Perquè en principi tot partit aspira a manar. Encara que sigui minoritari.

És com quan es defineixen com antisistema o anticapitalistes. David Fernández, a l’assemblea de Manresa del passat 29 de novembre, va dir que ells practicaven l’”anticapitalisma antropològic”. Això què vol dir?, em vaig preguntar. Perquè el capitalisme té mols defectes -com el cas Traiber o las targetes black de Bankia- però passa com amb la democràcia: de tots els sistemes econòmics que conec és el menys dolent.
 
Quina és l’alternativa a l'economia de mercat? Corea del Nord? la Xina Popular amb els problemes de contaminació inclosos? Tornem a aixecar el Mur de Berlín? Jo trobo que ser anti alguna cosa és molt trist. N'hi ha que són antimadridistes, però en aquest abans són també del Barça, del Atleti o de l'Atlètic de Bilbao.

El problema de la CUP saben quin és? Que estan en contra dels lideratges forts. Una roda de premsa de la CUP és una penitència per als periodistes. Avui parlen uns, demà uns altres. És com una presidència coral. Jo encara no he aconseguit aprendre’m el nom de tots els diputats.

Potser el que ho ha fet més bé fins ara és el Sergi Saladí, de Taragona. Segurament perquè ja tenia experiència com a Portaveu de Defensa del Territori. Tampoc voldria pas posar en perill la seva incipient carrera parlamentària. Mentre que a l’acte de la Pompeu el millor va ser Josep Maria Brusqueta. I juro per Déu -si existeix- que estic a les seves antípodes polítiques.

Però els països, per avançar, necessiten unes elits que tirin del carro. Al PCUS -si és el seu model econòmic- també tenien una elit que eren els que, a la desfilada de l’1 de Maig, estaven a la tribuna d’autoritats de la Plaça Roja. Fins i tot el Barça té elits perquè no és el mateix Messi, Neymar i Luis Suárez que Sergi Roberto posem per cas. Dit amb tot el respecte pel migcampista de Reus. Jo, jugant a futbol, era una patata. Amb investidura o sense, patirem.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#11 Ignasi Ripoll, poikaignasi, 27/12/2015 - 20:25

Rius. No ho entens perquè parteixes de premises que t'ho impedeixen. No hi ha res més antidemocràtic que els lideratges.

#11.1 Xavier Rius, Martorell, 28/12/2015 - 09:54

Entre una assemblea de la CUP i un lideratge fort no em faci triar

#11.2 Casper, Bcn, 28/12/2015 - 13:08

Rius ya habla como Rajoy en la intimidad, sólo le falta dirigir el Marca.

#11.3 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 28/12/2015 - 15:09

Cal entendre on ens han dut els lideratges forts a aquest país? Pujol al nepotisme, clientelisme i corrupció, Gonzàlez a la corrupció i l'assasinat d'innocents, Aznar a la crisi del totxo, el terrorisme islamista i més corrupció. No trobes que ja va sent hora de deixar de creure en els reis?

#10 Casper, Bcn, 27/12/2015 - 16:20

Este Rius lo desmitifica todo menos a si mismo, como se nota que no tiene tantos espejos como el Rey.

#7 EM QUEDO AMB LA ÚLTIMA PARAULA, PATIREM, Barcelona, 27/12/2015 - 13:09

PARIREM amb un Mas investit
en mans de ERC i de la CUP
on DL pinta molt poc

PATIREM si anem a noves eleccions
PATIREM si tirem pel dret de la DIU

Tot un llegat el de en Mas
que trigarem molts anys en pair
On mica de seny i centre aniria molt be
pero no amb la seva politica de extrems
sense sortida

#7.1 Oriol2, BCN, 27/12/2015 - 18:39

No, home, no. El més probable és que tots plegats divaguem durant uns mesos més i al final tot quedi igual que abans. És cert que mentrestant no hauran fet res de bo, però el més probable és que sense procés sobiranista tampoc no haguessin fet res.

#6 anna, Barcelona, 27/12/2015 - 11:45

Avui estic d'acord amb vostè Sr. Rius.

#6.1 Anna XR, ooops!, 27/12/2015 - 13:53

Avui i sempre, pels segles dels segles, amén, estic d'acord amb vostra excel.lència Sr. Rius.

#5 Pepe, Alacant, 27/12/2015 - 10:41

El problema de la gobernabilidad de Cataluña no son las CUP sino Artur Mas cuando no admite que perdió su plesbicito soberanista y debe irse de la política, sin él ya estaría formado un gobierno con unas concesiones a la CUP mucho más modestas que las que ahora en juego, pero...la soberbia le puede.

#5.1 Oriol2, BCN, 27/12/2015 - 18:38

Disculpa, pero lo que dices no tiene mucho sentido. La CUP no renunciará a la independencia. En todo caso, JxSí podría renunciar a la DUI y juntarse con Podemos (o como se llamen) para presionar en Madrid y conseguir el referéndum, o incluso renunciar a la independencia y juntarse con el PSC.

#5.2 Pepe, Alacant, 27/12/2015 - 21:21

El bloqueo institucional no es por eso, es porque Mas exige ser presidente o rompe la baraja, las CUP hubieran votado a Romeda o a Oriol Junqueras sin mayor problema.

#5.3 Oriol2, BCN, 27/12/2015 - 22:36

Mira, Pepe, yo voté por la CUP, pero después de estos tres meses las cosas han llegado a un extremo que parece muy difícil que alguien sea capaz de ponerse de acuerdo en algo Quizá me equivoque, pero apostaría a que esto terminará en nuevas elecciones y luego vete a saber qué.