La Punteta · 1 de Juliol de 2014. 21:51h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Desmuntant Rafael Ribó

Ribó, amb Francesc Vendrell i Núria de Gispert

En un país on Telefònica volia prejubilar als 48, Rafael Ribó és jubilarà amb 74 anys després de cobrar un sou de més de 100.000 euros anuals.  Per què? Perquè el tripartit va fer una cosa que no es va atrevir a fer mai Jordi Pujol: posar un dels seus.

Pujol, en efecte, en 23 anys de govern va nomenar un candidat proper a Esquerra, Frederic Rahola (1984-1992), i un altre a UCD-Centristes de Catalunya, Anton Cañellas (1993-2005), que a més va estar a punt d'enfonsar Unió a finals dels setanta quan va canviar de partit. L'ascens de Duran s'entén, en part, per la marxa de Cañellas.

El tripartit, en canvi, va posar de Síndic de Gregues -un càrrec que hauria de ser independent- a algú que havia estat secretari general del PSUC, diputat al Parlament durant 21 anys (1980-2001), diputat a Madrid (1993-1995) i president d'Iniciativa per Catalunya (1987-2000).

Per això, quan Ribó critica el Govern de CiU no sé mai si ho fa de bona fe o com exdirigent de l'oposició. Un dia, als passadissos del Parlament, li vaig preguntar si havia celebrat l'1 de maig a finals dels 80 a la Plaça Roja de Moscou convidat pel PCUS i em va contestar amb la mateixa frase que ell havia criticat tant: "això no toca".

Però el tripartit encara es va atrevir a fer una altra cosa pitjor: no només nomenar-lo Síndic el 2004 -com agraïment als serveis prestats després que cedís el lideratge d'ICV a Joan Saura- sinó renovar-lo el març del 2010 quan quedaven pocs mesos per a les eleccions i ampliar-li el mandat fins a nou anys! Ara encara n'hi queden quatre: tenim Ribó fins el 2018.

Com ho va aconseguir? No només amb el suport del PSC, ERC i ICV, sinó també del PPC. Però els periodistes que fem informació parlamentària ens vam quedar garratibats quan vam descobrir que el mateix diputat que va convèncer els populars -amb el suport de Sánchez Camacho, per cert- per votar a favor, Francesc Vendrell, va fitxar poc després per a tan venerable institució.

Vendrell, en efecte, havia estat l'home de confiança de Josep Piqué i, quan aquest va plegar per sorpresa el 2007, va quedar penjat. De fet, va anunciar que ell també plegaria al cap de dues setmanes i buscaria feina al sector privat. Al congrés del PPC del 2008 encara es va acostar a Montserrat Nebrera i després va rectificar.

Però van passar un parell d'anys sense que trobés res -havia tingut també un problema de currículum perquè tampoc no era llicenciat en filologia- fins que el va repescar el Síndic com a director de consum i territori després d'aquella votació clau. Com em deia un dia un diputat del PPC: "ens va fer votar a favor". Amb el temps, tothom ho va entendre.

Si Ribó vol donar lliçons d'ètica com Podemos el millor que podria fer, doncs, és dimitir. A més el seu anunci de renunciar a l'aforament és una jugada de cara a la galeria. No depèn d'ell, sinó de la Llei 36/1985, de 6 de novembre, que regula les relacions entre el Defensor del Pueblo i els de la resta de comunitats autònomes.

Sembla mentida per tant que, a hores d'ara, a personatges com Rafael Ribó encara li donin peixet periodistes de la talla de Jordi Basté, Josep Cuní o Toni Cruanyes. Aquest dimarts ha obert el Telenotícies vespre i tot. L'esquerra, de vegades, actua igual o pitjor que la dreta.

 

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#6 Txaviees, Barcelona, 06/07/2014 - 16:42

Lliçons d'ètica del Ribó:

http://sociedad.e-noticies.es/ribo-se-desentendio-de-un-caso-que-afectaba-al-tripartito-65888.html

#4 RAFITA TRINCO, bcn, 03/07/2014 - 08:01

La Caaaaaaaaaaaaaaaastaaaaaaaaaaaa siguin del color que siguin,els que hi ha estan podrits

#3 Pere , Vic, 02/07/2014 - 09:13

Ribó viu de l'erari públic des de com a mínim el 1980. És increïble que pugui mantenir una menjadora tan ben pagada.

#1 unborreguuu, de poble, 01/07/2014 - 23:05

desmuntant Rafael Ribó el que ha fet es DESCRIURE EL QUE HA SIGUT REALMENT l'anomenat OASIS CATALÀ DURANT TOT AQUESTS ANYS , es a dir , un VERTIABLE NYAP!!!....però ja diuen que el poble es savi jajaja

#1.1 Hehehe, Barcelona, 02/07/2014 - 14:15

Serà que els "Defensores del Pueblo" espanyols són imparcials i independents, hehehehe......