Publicitat
La Punteta · 10 de Novembre de 2014. 07:20h.

XAVIER DEULONDER

Després del 9-N

Ara que ja s’ha fet la consulta, cal començar a pensar en la dissolució del Parlament i en la convocatòria d’unes eleccions autonòmiques que tindran el mateix caràcter plebiscitari que el que van tenir les eleccions municipals espanyoles d’abril de 1931. El gest d’Artur Mas de demanar a Mariano Rajoy la celebració d’un referèndum a Catalunya cal valorar-lo, únicament, com una acció més per carregar-se de raons perquè, tal com ja ens ho podem imaginar i com a Madrid ho han avisat, la resposta serà una rotunda negativa.

Si s’han de realitzar unes eleccions amb caràcter plebiscitari, caldrà que tots els partits —ICV, UDC i Podem inclosos— es defineixin clarament sobre la qüestió de la independència, igual com el 1931 tothom s’havia definit sobre si monarquia o república; tal com és lògic i potser comença a saber una mica de greu haver de repetir una obvietat com aquesta en el moment en què ens trobem, qualsevol proposta de tercera via només es podrà prendre seriosament si la formula qui li correspon: el govern espanyol, i vist l’immobilisme que impera per Madrid, tant a la Moncloa com a la directiva del PSOE, no sembla que arribi a plantejar-se cap mena de situació intermèdia.

La idea d’una candidatura unitària independentista no està pas malament, però si no es fes tampoc no passaria res; n’hi hauria prou que, durant la campanya electoral, els diferents partits independentistes —CDC, ERC, la CUP i algun altre que s’hi pogués afegir— no s’ataquessin els uns als altres i concentressin el seu missatge en la defensa de l’estat català independent.
Tant Espanya com els espanyolistes de Catalunya estan presoners del seu discurs: com que la unitat d’Espanya és un principi sagrat i inqüestionable, no es pot permetre a Catalunya —ni a cap altra regió— votar sobre si vol continuar formant part d’Espanya o bé si vol independitzar-se’n; en fi, què hi farem, problema seu; segur que si al Canadà i al Regne Unit tinguessin aquesta mateixa mentalitat, ja faria anys que el Quebec i Escòcia serien independents. A més, que la manera de defensar i d’afirmar la democràcia sigui prohibir una votació a les urnes és una idea que, fora de les fronteres espanyoles, no mereix cap mena de credibilitat; per això, en l’enfrontament amb Espanya que seguirà a la proclamació de la independència, les simpaties de l’opinió pública internacional estaran de la nostra banda; al capdavall, després d’haver-nos passat els darrers quaranta anys mirant de resoldre els nostres problemes dialogant amb Madrid, ningú no ens pot negar el dret a considerar que aquesta és ja una via morta, i fer tal com van fer els americans el 1776 quan van veure que el govern britànic, tot i ser aleshores un dels pocs governs europeus que es regien pels principis del parlamentarisme, no estava gens disposat a fer cas de les seves reivindicacions; d’altra banda, Europa està plena d’estats constituïts a partir d’un procés d’independència.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 BEJOTA, bcn, 16/11/2014 - 14:46

Pide tiempo para captar indecisos.

CDC admite que el independentismo hoy no es mayoritario.
Rull advierte de que "el objetivo no es correr, sino llegar, votar y ganar" un referéndum o unas plebiscitarias.


#5 Alwix, Barcelona, 10/11/2014 - 22:33

Lúcid com sempre

#4 BEJOTA, BCN, 10/11/2014 - 19:53

El 9N només mobilitza un terç del cens poblacional
Al voltant de 2,3 milions de persones (dels 6,3 milions en total) ha participat el 9N. La xifra a favor de
la secessió es situa en 1,8 milions.

#3 Emilio, Europa, 10/11/2014 - 19:39

Y vamos a desalojar a la Guardia Civil de los puertos, aeropuertos y fronteras con una sonrisa, y desalojaremos a los militares de sus cuarteles con... Otra sonrisa. A grandes problemas, soluciones infantiles, así son los políticos nacionalistas.

#2 Laughter, L'H - España, 10/11/2014 - 19:32

"en l?enfrontament amb Espanya que seguirà a la proclamació de la independencia" y se le ha olvidado decir, " amb el consegüent vessament de sang"...Deulonder, la frases hay que terminarlas.