La Punteta · 17 de Juliol de 2017. 16:57h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Dubtes sobre Junqueras

Junqueras, a l'Acampada Jove de les JERC

 

Començo a tenir seriosos dubtes sobre la capacitat professional -fins i tot mental- d’Oriol Junqueras per exercir de president de la Generalitat. Van començar el dia que, en una conferència a Brussel·les, va deixar anar allò de fer una vaga general si el Govern espanyol no autoritzava la consulta del 9N.

"I donat que nosaltres hem demostrat que podem posar dos milions de persones a les carreteres de Catalunya, dos milions, algú creu que no som capaços d'aturar l'economia catalana una setmana?", va afirmar aleshores.

De seguida em vaig imaginar els soferts autònoms d’Esquerra que es lleven d’hora per anar a pencar i paguen un munt d’impostos. Només els hi faltava haver de tancar el negoci. Malgrat això Junqueras encara va insistir-hi. Home, no. Si la cagues, rectifica. I si no almenys calla. No vagis treient pit.

El problema de Junqueras, com la majoria de polítics professionals, és que els calés que fan servir no són seus. Són calés públics. La majoria no tenen experiència al sector privat. No saben el que és aixecar la persiana cada matí o pagar sous. Quan pagues una nòmina la meitat se te’n va en cotitzacions.

Els dubtes es van incrementar una mica més el dia que es va ennuegar davant els micròfons de Catalunya Ràdio. I això que l’entrevista li feia Mònica Terribas. S’imaginen el Kennedy posant-se a plorar en plena crisi dels míssils? Ara ja no existiríem.

Però la meva confiança en el líder d’ERC ha rebut un cop definitiu aquest dilluns amb la seva entrevista a Rac1. Quan s’ha preguntat si les forces de seguretat de l’Estat “vindran a casa meva, agafaran els meus fills i els fotran al carrer?".

Tot això sense que l’entrevistador o algun dels tertulians no li hagi dit: “vicepresident, què s’ha pres?”. Perquè en un país normal, la premsa no s’empassaria el que ens empassem aquí.

El pitjor de tot és que el vicepresident demostra la mateixa desconnexió de la realitat que la majoria de dirigents del procés. Viuen en una bombolla feta a base d'aplaudiments al TNC.

Encara ha tingut temps d'afegir: “si de veritat volen fer això, vostè de debò creu que la societat catalana del segle XXI permetrà que vinguin uns senyors a casa meva i agafin els meus fills, que tenen 2 i 4 anys respectivament i els fotin al carrer?”. Què es pensa, que l’Estat actua com la Gestapo?.

Això demostra també que l’únic pla B del procés és el xoc institucional. A veure si, amb una mica de sort, la gent es mobilitza. Personalment, no hi confiaria pas gaire. No es pot mantenir un país en tensió de manera indefinida durant més de cinc anys.

A l'hora de declarar Marta Rovira davant el TSJC eren tretze persones. Totes diputats o amb càrrec oficial. Tot plegat demostra també que la campanya del sí es limita, de moment, a la campanya de la por. "Que ve el llop" de quant ets petit. Qui ho havia de dir.

Em temo que si l’Estat en fes alguna de grossa tampoc passaria res. Els anglesos van tenir trenta anys els soldats desplegats a Irlanda del Nord i no protestaven ni els irlandesos. Però si ho fa espero que no ho faci a mitjans d’agost. Els enxamparia de vacances a Cadaqués o a la Cerdanya. A veure qui es mobilitza amb aquesta xafogor.

En fi, jo tinc la teoria personal que Oriol Junqueras no vol ser president de la Generalitat, el que vol és ser president de la República Catalana. Jo també voldria ser George Washington o el Mahatma Gandhi: estrenar un país nou de trinca i passar a la història com a pare fundador de la pàtria.

Però un cosa és això i l'altra ser president d’una comunitat autònoma després d'haver promès que els del 2014 serien els darrers Pressupostos autonòmics. Un dia, quan Mas ja anava cap a les eleccions anticipades del 2012, me’l vaig trobar al self-service del Parlament i li vaig dir: “Oriol, et planyo”. Va posar uns ulls com taronges i em va preguntar per què.

“Perquè si arribes a president de la Generalitat  heretaràs 60.000 milions de deute -que era els que llavors deixava Mas, ara ja anem pels 70.000- i perquè els teus et demaran quer surtis al balcó i declaris la independència. Això tampoc serà bufar i fer ampolles”, li vaig dir. Se’m va quedar mirant i no va dir res. Però, en el fons dels seus ulls, em va donar la sensació que pensava: “el punyeteru té raó”.

 

Publicitat
Publicitat

26 Comentaris

Publicitat
#22 Pepon, Bcn, 20/07/2017 - 18:34

A mí es que nunca me convenció. Nunca le vi la gracia y tampoco es brillante. Y por si fuera poco emocionalmente es inestable.

#21 elbonpastor, Madritt, 18/07/2017 - 13:55

Totalment d'acord, Rius. Però el més espectacular de tots els acudits ha sigut quan va escridassar "A fe de Déu, que les urnes hi seran!". Personalment, em recorda a allò de "Por la gracia de Dios".

#20 Hasta los huevos del "nadie sabe lo qué es abrir la persiana todos los días", bcn, 18/07/2017 - 13:00

Ya vale de idealizar al empresario y al autónomo hombre!!! que estos últimos si no están contentos que se busquen un trabajo por cuenta ajena como la gran mayoría de nosotros. Y los empresarios que decir, pobrecitos, pero ninguno cierra la empresa y se pone a trabajar. Eso si coches y seguros médicos y teléfonos de la familia a cargo de la empresa

#20.1 josep miquel, calella, 18/07/2017 - 16:10

A més de la frase grollera, es fals el que escrius. Quants autonomos han tingut que plegar el negoci aquests darrers anys. Si també han anat al carrer els seus treballadors, però aquests per sort seva tenien la cobertura de l´atur, mentre que l´autonom fracasat, feina a viure.

#20.2 pepe.----, andorra, 19/07/2017 - 13:22

como se nota q nunca has tenido q ir a presentar documentos estupidos q la SS puede tener con solo pulsar un boton, o pagar el doble de lo q se pagaba a la iglesia en la edad media, el diezmo, ahora son dos diezmos.....Pero q un currela no se queje q el estado le quite mas de la mitad de su sueldo, me indica q no eres mas q un trolete del regimen.

#19 LuisAlb, ZGZ, 18/07/2017 - 10:01

Como se come eso de un referendum con tomar decisiones más propias de un estado totalitario (purgas)? Estarían de acuerdo ese 60 o 70% a favor del referendum con estas medidas? Se va hacer una encuesta al respecto? Como se verá esto internacionalmente?

#18 LuisAlb, ZGZ, 18/07/2017 - 09:58

“El derecho a la secesión tan solo se reconoce, como algo excepcional, en los casos de colonialismo, ocupación extranjera, regímenes racistas y desintegración del Estado”, como compendia el profesor Joaquín Tornos i Mas .

#18.1 Pepe, Alacant, 18/07/2017 - 13:58

La secesión no es un derecho, es simplemente ganar contra quien se opone a ella, incluso con medios ilegítimos, terrorismo, o cualquier atrocidad que imagines, la victoria lo es todo, ejemplos hay los que quieras.

#18.2 pepe.----, andorra, 19/07/2017 - 13:24

no consiguieron los musulmanes desintegrar España, lo van a conseguir estos q son mucho mas cobardes. España, por mucho q lo pretenda Soros, no es ni Yugoslavia ni USA el dia 22 de noviembre de 1963. España seguira ahi dando por saco 1000 años mas. Y al q no le guste, q se jo.d.a