La Punteta · 5 de Juliol de 2015. 12:37h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El bluff de la societat civil

Després de la darrera reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, el passat 6 de març al Parlament, la llavors presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, va fer unes declaracions a la premsa en la que afirmava que la proposta d’un llista única “gairebé ni la contemplem i que “si la Assemblea ha de fer una candidatura és que anem fatal”. Collonut, hem arribat a aquest punt. El procés s’encamina cap el suïcidi.

Què ha canviat des de llavors? D’entrada el relleu de la combativa Carme Forcadell pel disciplinat Jordi Sánchez. Jo no estava a favor del “president, posi les urnes” perquè qui és la presidenta d’una entitat, encara que sigui l’Assemblea, per dir al president què ha de fer. Però al final tindrà raó Salvador Sostres: Jordi Sánchez és una corretja de transmissió de Palau.

Com pot ser que la política catalana depengui ara de dues entitats? Al capdavall, Òmnium diu que, amb el procés, ha passat de 21.000 a 41.000 socis. Però a les eleccions del 2014 -les que van servir per reelegir Muriel Casals- van votar 3.400. Crec que al barri de Buenos Aires de Martorell, posem per cas, supera amb escreix el nombre de votants d’Òmnium.

Amb l’ANC passa si fa no fa el mateix. A les eleccions del passat mes de maig per renovar nou secretariat van registrar una baixa participació. Només 5.400 socis dels 34.500 amb dret a vot: un 16%. Tampoc és per tirar coets. I Jordi Sánchez -amb 3.014 vots- va quedar quart, per cert, per darrera de Rosa Alentorn (3.205), Liz Castro (3.195) i Agustí Alcoberro (3.125). No sé si pensar malament.

Mentre que aquest dissabte han votat a favor d’una llista “amb la màxima transversalitat” el 96%, però els percentatges enganyen: només van anar a votar unes 16.000 persones. En el cas que votesssin tots per Barcelona i al mateix partit no treurien ni un sol diputat.
 
Dos exemples: el 2006 Ciutadans va necessitar 89.000 vots per entrar amb tres escons al Parlament -va anar pels pèls perquè havien de superar el 3% i van treure un 3,09%- mentre que la ultra Plataforma, el 2010, es va quedar a les portes amb quasi 75.000 (2,4%).

El problema és que, des de Palau, s’ha donat peixet a l’anomenada societat civil. Els hi han dedicat un 30 minuts -sense cap veu crítica, per cert- a TV3 o els han rebut a Palau a bombo i plateret. Ara, pel que sembla, fins i tot faran les llistes electorals. Deuen haver-hi ja cops de colze. És la principi de la fi del procés.

És com quan el president, en aquella entrevista Corriere della Sera, deia que tenia el suport del “95% dels municipis”. Pero perquè no deia que la majoria eren de CiU i d'ERC?. A l’AMI, en efecte, hi ha Talamanca (Bages) o Alpicat (Segrià), però ni Barcelona, Lleida o Tarragona. Tampoc d'altres municipis importants com l'Hospitalet, Sabadell o Terrassa. Almenys fins ara. Darrerament, arran del canvi polític, s’hi va apuntar Castelldefelss i gairebé ho van celebrar amb cava.

Jo encara recordo el que dia que Artur Mas, en el consell nacional de CDC del passat 30 de maig, el primer després de les eleccions municipals, va proclamar solemnement: “Convergència és la força útil i necessària per a la recuperació econòmica i perquè el procés culmini amb èxit”. Llavors com és que li fa tant por concórrer a les eleccions amb les seves pròpies sigles, president?

Ves per on, sempre hem dit que els d’Unió eren uns arreplegats, uns xupòpters, uns cagats. però al final seran més valents que els seus exsocis de federació: concorreran donant la cara, sense amagar el nom, amb només 4.000 militants i un deute de 17 milions d’euros. No sé si se'n sortiran, però con dos cojones.

 

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

29 Comentaris

Publicitat
#23 Maties, El Pla, 07/07/2015 - 01:08

Ostres Rius! De tant en tant deixes anar que ets independentista. Un independentista molt curiós, oi? Només cal mirar la parròquia que et segueix a través dels comentaris. Com que no em llegeixo tot el que escrius potser m'ha passat per alt la teva proposta que ens portaria purs a la independència.

#21 Solapamiento indepe, Terrassa, 06/07/2015 - 22:34

¿Alguien se ha parado a pensar que una persona puede ser socia de la ANC y Omnium a la vez? Sabemos que esas entidades aglutinan a relativamente poca gente para todo el bombo que les dan. Pero yo no descarto en absoluto que, para colmo, sus socios se solapen en un % muuuuy elevado!!

#17 Hehehe, Barcelona, 06/07/2015 - 11:05

El paràgraf final ho defineix tot: A un partit que no és carn ni peix, que només actua en benefici propi, que no es mulla per res (UDC), i que rep inexplicables indults per part del PP el sr Rius els hi diu "Amb dos cojones". Lamentable.

#17.1 Eloi, Bcn, 06/07/2015 - 12:02

L'has clavat.

#16 Sergi, Gavà, 06/07/2015 - 09:26

aquesta "societat civil" està una mica cuinada des d´adalt des de el començament...

#16.1 Saprissa, Sants, 06/07/2015 - 11:22

Quina gran veritat has dit

#15 Hispano, Madrid, 06/07/2015 - 01:41

2) Hay como una especie de coña/consenso, un "todos hacemos como que realmente hacemos y que nos los creemos", una ausencia general del principio de realidad en los catalanes desde hace muchos años en materia política, que no puede sino acabar con un ostión de magnitud a tal ingenuidad infantil

#15.1 Prudenci, Sabadell, 06/07/2015 - 13:42

Pues tienes más razón que un santo. Es lo que pasa después de jugar tanto a esto de inventarse países como en esos juegos de estrategia a tiempo real. Acaban más tarados que al principio.