La Punteta · 6 de Gener de 2014. 11:20h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El bonisme de la premsa

Article de Xavier Antich a La Vanguardia

Josep Pla afirma a l'introbable Relacions (Edicions Diana, 1927) que "la premsa fa molt de mal". La frase de l'autor empordanès es podria aplicar a la campanya mediàtica contra el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca.

El País ja publicava el passat dissabte una informació a quatre columnes ("Porras y huleguistas de hambre") en què assegurava que la majoria d'interns estan a l'espera d'expulsió "por carecer de papeles". I, al festival, s'hi ha afegit aquest dia de Reis el meu admirat, Xavier Antich amb un article ("Mort al CIE") més digna de la Directa que de La Vanguardia. El primer que he fet, per twitter, ha estat preguntar-li si ell hi ha estat mai. Espero que sí perquè per escriure d'una cosa amb la contundència que ell ho fa s'hi ha d'haver estat.

Xavier Antich hauria de vigilar, sobretot ara que el seu germà ja no n'és el director, perquè La Vanguardia atorgava fa dos dies un semàfor verd al ministre, Jorge Fernández, mentre a ell li deixen publicar articles com aquest. De vegades fa la sensació que Màrius Carol només mana a la portada i a la plana dos mentre que la resta del diari és un campi qui pugui. Perquè hi ha un detall que s'obvia quan es parla dels CIE: el 80% dels interns estan a l'espera de l'expulsió després d'haver comès delictes penals. I molts d'ells, per cert, queden en llibertat perquè superen els 60 dies d'internament previstos per la llei.

A més, expulsar un immigrant -fins i tot amb causes penals- és gairebé una feina titànica si no comptes amb la bona disposició de l'afectat, gairebé sempre inexistent. No és només un llarg procés judicial, sinó que ensopegues també amb dificultats tècniques perquè la majoria de consolats, sobretot dels països del Magrib, no hi col·laboren. Tampoc no és fàcil expulsar immigrants de països asiàtics o de l'Àfrica subsahariana. I, en època de retallades, és caríssim. Preguntin el preu de tres bitllets d'anada i tornada a Islamabad: el de l'expulsat i el dels dos policies d'escorta.

Encara recordo la campanya en contra de l'expulsió d'un georgià ingressat al CIE de Girona a la qual s'hi va afegir entusiàsticament -a més d'un digital- fins i tot una parròquia de la ciutat i, per descomptat, l'inefable Joan Tardà. Però saben quants antecedents tenia?: onze. La majoria per furts i robatoris a les comarques de l'Empordà, la Selva, Pla de l'Estany i el Gironès. A més de tres atestats per entrada sense papers dels anys 2006, 2010 i 2012. O sigui que, en això, també era reincident.

El bonisme de la premsa, en matèria d'immigració, ha fet en efecte molt de mal. Encara recordo la visita que vam fer una quarantena de periodistes al CIE de la Zona Franca el 30 d'abril del 2012 encara que, en aquella ocasió, el ministre ens va deixar plantats i va enviar-hi un secretari d'Estat. Entre les preguntes que van fer alguns dels meus col·legues, dignes de la premsa antisistema, era com és que no tenin Wi-Fi a les cel·les. És veritat que al CIE hi ha hagut morts d'interns, però el que s'ha de fer és investigar-les a fons i depurar responsabilitats, si cal amb la màxima contundència. Però els CIE no són centres de tortura i maltracaments nazis, com ens volen fer creure determinada premsa i advocats.

Només el 2012, al de la Zona Franca, va haver-hi més d'una dotzena de visites institucionals: des d'una delegació del consolat del Paraguai (23 de gener) a l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach (17 d'abril) passant per l'assessor legal de l'ACNUR a Espanya (31 de gener), entre d'altres. A més d'una dotzena de visites d'inspecció de jutjat o fiscals sense que cap d'ells no expressessin cap queixa.

Tot sovint a aquest bonisme progre s'hi ha afegit la nostra televisió pública. El Telenotícies vespre del 15 de desembre del 2012 es va fer ressò d'una altra protesta després d'una de les crítiques periòdiques del Síndic de Greuges. "Unes 200 persones han reclamat que es tanqui el CIE de la Zona Franca", deia una veu en off. Però TV3 ha de cobrir manifestacions de 200 persones? N'hi ha un munt cada cap de setmana. Podem omplir no sé quants Tns. Uns dies després -a la trobada de l'alcalde amb els periodistes abans de les festes de Nadal-, em vaig trobar un alt càrrec de l'Ajuntament i em va comentar que no n'eren 200, sinó 50, però com que hi havia anat Ricard Gomà...

No ens enganyem: la bel·ligerància de determinada premsa a les crítiques és també perquè ara governa el PP. Quan governava el PSOE no vaig sentir cap crítica malgrat que el reglament que ha regular el funcionament dels CIE està pendent des del 2009. Any en què, per cert, Alfredo Pérez Rubalcaba era ministre de l'Interior. Ni tan sols de Rafael Ribó, no sé si perquè abans era líder d'ICV, però tant se val: quina neutralitat pot tenir el Síndic en parlar del PP si abans era líder d'un partit de l'oposició?

La pròpia La Vanguardia adverteix avui en un editorial que la por de la immigració, en aquest cas romanesa i búlgara, pot esperonar el vot a l'extrema dreta a les properes eleccions europees del mes de maig. Si amb el tema de la immigració continuem anant amb un lliri a la mà, les classes mitjanes començaran a passar-se en massa a partits extremistes com ja ha passat a països tan civilitzats com França (Le Pen) i Holanda (Geert de Wilders). Sabia que La Vanguardia havia fet un gir en les darreres setmanes, però el que no sabia és que s'havia passat a la premsa antisistema.

 

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Darrers articles: http://www.xavierrius.cat/articles_xavier_rius

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#9 jooan, Hospitalet de Llobregat, 09/01/2014 - 18:55

T'estimo X.Rius...dius veritats com temples i els que ara s'ofenen i et critiquen tenen un gran problema, no admetre la realitat!!!

#8 Vizenzo, Barcelona, 08/01/2014 - 08:22

Lo cierto es que el buenismo puede derivar en una radicalizacion haca posturas extremas como la ultraderecha. La clase media vela por lo suyo, y cuando ve que desde el estado no se protege lo que tanto ha costado conseguir, se rebela.

#6 Jofre, Vic, 06/01/2014 - 20:35

Bonisme no, Rius, no siguis bonista. Se'n diu papanatisme. En aquest país regna el papanatisme més extremament cretí imaginable, fidel reflex de la patètica societat catalana que tenim.

#5 Núria, Vallès Occidental, 06/01/2014 - 19:46

Totalment d'acord. Quan llegeixes sobre aquest tema, s'ha de fer entre línies, perquè ja saps d'entrada que la veritat estarà manipulada, tergiversada o, directament, serà mentida. Però aquests mitjans bonistes no són antisistema. Tot el contrari; fan exactament el que exigeix el status quo.

#4 narcisa, després s'estranyen que no venen diaris, 06/01/2014 - 18:03

"bonisme de la premsa"?...

doncs jo he escrit un comentari en aquest fil i algun "bonista" me l'ha censurat.