La Punteta · 24 de Maig de 2015. 23:42h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El capità del Titanic

El comitè de campanya de CiU

Encara convocarà Mas eleccions anticipades el 27 de setembre després de perdre Barcelona? El president hauria de complir la seva paraula -en cas contrari no haver avançat la data-, però l’única institució política que es va fer l’hara-kiri van ser les Corts franquistes. I encara perquè no tenien més remei.

De fet, el també president de la Generalitat ja va reconèixer divendres en el seu ascens al Carmel que “si Barcelona ens dóna l’esquena no ens en sortirem”. Mentre que Alfred Bosch, en el míting final d’Esquerra a la capital catalana, aspirava al triplet com el Barça i a uns “resultats històrics".

El mateix Juanjo Puigcorbé -al que Alfred Bosch qualificava dimarts com “un animal polític en potència"- augurava entre vuit i onze divendres passat. El resultat ha estat per sota de les expectatives malgrat el discurs postelectoral d'Oriol Junqueras. En campanya és un error establir objectius.

Ara com queda el procés?. Perquè CiU va cometre també l’error de vincular la campanya electoral al procés sobiranista. Malgrat que, a les eleccions municipals, la gent vota candidats, no partits. I està mes amoïnada per l'atur o l'incivisme que per l’anomenada transició nacional.

Només cal repassar l’hemeroteca. El mateix Artur Mas afirmava l’onze de març -en la presentació del candidat per Reus, Carles Pellicer- que és “el moment de rellançar Catalunya: cal que tota la seva estructura territorial estigui al servei del projecte.”

Mentre que Josep Rull, que després ha tingut un paper discret en la campanya, manifestava deu dies després que “Catalunya necessita ajuntaments compromesos amb el procés” durant la presentació de la candidata per Cunit, Montserrat Carreras.

I Mas, diumenge passat, en un acte electoral a Figueres, encara insistia que “CiU ha de ser la força més votada el 24M” i que “necessitem moltes institucions al costat del procés”.

Ara què, doncs?. Xavier Trias, que ha fet un discurs a l’alçada del Sarkozy quan va perdre la presidència de la República francesa, ha afirmat que la pèrdua a Barcelona “ens obliga a reflexionar” i a veure per “quines circumstàncies” es produeixen derrotes com aquesta.

Però no hi ningú més a CiU que ho vegi? Al Consell Executiu? Al comitè executiu del partit o de la federació? als respectius consells nacionals?. Ja sé que la immensa majoria tenen càrrecs oficials o de partit, però tots ells en seran també responsables.

Al capdavall, Artur Mas ha fet fins ara cas omís de tots els senyals de perill. De la pèrdua de dotze diputats el 2012 i a la derrota a Barcelona d'aquest 24-M. Ha mantingut el rumb del vaixell. Fins i tot la velocitat. Per això sembla que CiU vagi, de vegades, directe cap a l'iceberg. Com el Titanic. I Artur Mas sigui el capità. Espero que no acabi com el malaguanyat Edward J. Smith. Políticament parlant.

L'altre dia, en un ple del Parlament, em vaig trobar el president de la Generalitat al lavabo de senyors. Estàvem tots dos sols. En un indret tan poc solemne com aquest li vaig plantejar una pregunta a boca de canó: "Vols dir que anem bé?". M'estalvio d'explicar, almenys per ara, la resta de la conversa.

Però vostès s'imaginen quina herència deixarà Artur Mas si plega després de les properes eleccions? El procés empantanegat, una Generalitat endeutada fins a les celles -més 60.000 milions en quatre anys-, un Parlament fragmentat i unes relacions amb Madrid sota mínims. La darrera batussa entre els Mossos i la Policia n'és un exemple.

Què se n'ha fet d'aquella astúcia de la qual presumia abans del 9N?. Hi ha estratègia a CiU o tot depèn de les rodes de premsa del conseller Homs?. Sobretot: haurà entès ara el missatge el president?. No fer-ho serà el suïcidi polític del president Mas, però probablement també el de Convergència i fins i tot del país. En política no pots plantejar batalles que no pots guanyar.

 

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

32 Comentaris

Publicitat
#14 Carles, El Prat, 27/05/2015 - 03:06

Rius, hauries de parar de personalitzar el procés en la figura d'Artur Mas. La independència és un fenòmen popular i no comença ni acaba amb CIU sinó en poble català. Les generacions més joves i la classe mitjana la portaran endavant. El temps va a favor de la independència, no en tinguis cap dubte.

#14.1 Prudenci, Sabadell, 28/05/2015 - 15:17

El Sr. Rius té més rao del que us penseu. Aqui l' artifex principal de tot aquest desgavell és l' Atur Mas.

#13 XAVIER FABRA, barna españa , 25/05/2015 - 19:59

el 9n votaron si -si 1.861.752 ,ayer en las municipales la cup-ciu -erc sumaron 1.398.099


donde estan los 460 000 votos que faltan ?

#12 Carles, Barcelona, 25/05/2015 - 12:48

Rius, sóc de Barcelona i, per motius de feina, em moc molt per Catalunya i conec molta gent d'arreu. He conegut feixistes espanyols maleducats i sense respecte per res ni ningú, però no creia que hi havia tants com sembla en el teu diari, que abans era digne. La teva credibilitat està pels terres

#12.1 Jonosocfeixistanimaleducat Andproudofit, Barcelona (España), 25/05/2015 - 13:57

Si per tu, "feixista" i "maleducat" és tot aquell que no pensa igual que tu, cada dia et trobaràs que hi han més a tot Catalunya. Ho sento, agafa-t'ho amb calma.

#12.3 Prudenci, Sabadell, 28/05/2015 - 14:55

Carles. Queda clar que no mostres capacitat intelectual suficient com per comprendre quelcom tan senzill com que no tots els catalans sóm nacionalistes. A partir d'aquí no cal discutir més.

#11 lliure de nacionalisme , barcelona, 25/05/2015 - 11:40

La dura realidad para los INDEPES: 3.216.971 votos, 1.398.099 independentistas, no independentistas 1.818.872, censo total 5.336.703. Y ahora vais y lo cascáis. ;-))))

#11.1 Prudenci, Sabadell, 28/05/2015 - 14:57

Aquestes dades són contundents, demol.ledores. Una molt bona noticia pels que no sóm nacionalistes

#10 xavier fabra, stop apartheid castellano, 25/05/2015 - 11:40

http://dolcacatalunya.com/2015/05/25/houston-donde-estan-los-1-800-000-separatistas/comment-page-1/#comment-70895

donde estan ?