La Punteta · 20 de Juny de 2014. 18:11h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El cas Ausàs

Primer de tot: algú a Esquerra hauria de demanar perdó pel cas Ausàs. Jo encara recordo Carod, la nit electoral del 2003, aquella dels 23 diputats, amb les mans enlaire cridant allò de Mans netes!. Al seu costat hi havia el malaguanyat Pere Esteve, però també Jordi Carbonell o Josep Huguet, entre d'altres.

D'acord, Carod ja no hi és. Tampoc Puigcercós, que el va nomenar conseller. I a Ausàs l'han enxampat per un delicte en la seva condició de ciutadà particular. Però el partit és el mateix i, fins ara, no he sentit ni Oriol Junqueras ni Marta Rovira fent autocrítica. Tampoc els habituals portaveus al Parlament, Lluís Salvadó o Oriol Amorós. Com si a Ausàs se l'hagués empassat la terra.

I l'ara condemnat va ser un home important a Esquerra perquè -a més de diputat al Parlament des del 1995- va ser alcalde de la Seu d'Urgell (2004-2008) i conseller de Governació entre el 2008 i 2010. Encara sort que, quan ell va ser titular d'aquest departament, els Mossos ja depenien d'Interior.

Jo el vaig tractar, quan era conseller, i val a dir que com a persona era un bon tio. Fins i tot com a polític. No ho hagués dit mai. De fet, vaig creure en la seva presumpció d'innocència fins que va sortir del centre penitenciari de Ponent després de complir presó preventiva. Aquell dia va marxar per la porta del darrera mentre els periodistes l'esperaven a la porta del davant. Si ets innocent dones la cara i proclames la teva innocència. Tot plegat sense menystenir que la sentència no és ferma perquè pot recórrer fins el Suprem. Fins a Estrasburg si vol. Malgrat que hi ha uns vídeos que em temo que l'incriminen fins al coll.

"El acusado -explica la sentència judicial-, utilizando el vehículo de su propiedad, un Audi Q5, y también un Suzuki Vitara, propiedad de su esposa, se encargaba de cargar tabaco en el box, trasladándolo después a su domicilio, en cuyo garaje procedía a embalarlo en cajas sin distintivos para después trasladarlo normalmente de madrugada a la localidad de Barcelona para su venta y distribución". Amb l'agreujant que, segons el jutge, va començar a participar en la trama quan era conseller: "desde al menos el verano de 2010".

Dit tot això, voldria dir també que fins i tot a mi em sembla excessiva una pena de quatre anys i mig de presó per contraban de tabac en un país on Fèlix Millet està al carrer. De fet, al cervell del cas Palau només li ha caigut fins ara una pena d'un any per l'afer del'hotel. I tothom sap, sobretot ell, que per edat difícilment el veurem ingressar mai a la presó.

O que a la cúpula de Caixa Penedès hagi sortit relativament indemne després de tornar els quasi 30 milions en pensions cobrats irregularment. No només tampoc ingressaran a la presó en aquest cas sinó que ni tan sols van patir la famosa pena de Telediario que sí que van sofrir, per exemple, Alavedra i Pranafeta amb el cas Pretòria.

No cal dir que, en aquest cas, la sentència es deu ajustar a dret perquè el delicte era d'administració deslleial, no de frau o directament d'atracament a mà armada. Però no pot ser que l'anomenada delinqüència de coll blanc surti més a compte que el contraban de tabac. A aquest pas fins i tot jo, que sóc un home d'ordre, estic per engrescar l'exconseller a continuar amb la seva tasca sempre, clar, que no el tornin a enxampar.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#14 Kropotkin, Vic, 21/06/2014 - 20:38

Una muestra mas del tipo de individuos que componen la casta estelada que nos quiere conducir a la independencia. Si lo consiguen, sera volver a la Edad Media. Ellos seran la nobleza, naturalmente. Nosotros los siervos a su disposicion. Gran futuro... Jua, jua, jua,...

#13 pepe, andorra, 21/06/2014 - 13:53

El contrabando de tabaco estara tipificado por la ley y todo eso, pero no es mas q comerciar sin tener q soportar mas del 80% de impuestos sobre ese producto. Vamos q es legal robar si es el estado, pero no lo es defenderse de ese estado ladron. ¿q impuestos tendria el tabaco en una Cat indepe?

#12 pepe, andorra, 21/06/2014 - 13:52

¿Y el sr. Rius q opina de la politica q los trolls desarrollan en Enoticies? Tanto q se queja de q no le contestan en el parlament, a ver si vd. opina algo al respecto, pq no es de recibo el no poder opinar libremente en un medio como este sin tener q sufrir a los trolls q siempre son los mismos.

#11 FERRAN, BARCELONA, 21/06/2014 - 11:32

la veritat de tot plegat a la gent; o sigui, sense embuts: estem tan emmerdats en corruptció con a la resta d'Espanya i que no és veritat el que deien els diaris de paper fins ara, que els Juan Carlos I, Pujol, Roca, eren integres fins al moll de l'ós.

#10 FERRAN, BARCELONA, 21/06/2014 - 11:29

de cotxes d'alta gamma? D'on ha tret els milions dels complexes hotelers a Mèxic? Com és que l'Oriol sembla estar fin al coll al tema ITV´s i segueixi ostentant responsabilitats a CiU com si res?, què passa amb els diners del pare d'en Mas a Liechtenstein? Sincerament: crec quo no és