La Punteta · 31 de Març de 2013. 19:58h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El cas dels ERO d'Andalusia

Avui voldria retre homenatge als dos regidors del PP de Sant Carles de la Ràpita que han dimitit -Pedro Hernández i Jesús Escudero-, avergonyits pels casos de corrupció del seu partit. Val a dir que no sé si la dimissió és sincera perquè tampoc no han renunciat a l'acta de regidor -és a dir, al sou oficial. Com que n'he vist de tots colors tampoc no descarto que, en el fons, s'estiguin buscant una sortida.

Però són els dos únics polítics que almenys han sentit una mica de vergonya aliena. Vostès han vist algun acte de contricció al PP pel cas Bárcenas o Gürtel? L'esfereïdor no és que dirigents del partit al govern hagin estat cobrant amb negre, que també; sinó que un paio que ha treballat tota la vida de tresorer hagi acumulat una fortuna d'entre 22 o 38 milions a Suïssa. La xifra exacta encara cal determinar-la.

La reacció de la formació ha estat fulminant: acomiadar-lo tard i malament amb una indemnització de més de 21.000 euros al mes, segons la versió oficial. L'home deu saber tantes coses que l'única que s'ha atrevit posar-li una demanda -i encara després de rumiar-s'ho tres setmanes- ha estat la secretària general, María Ángeles de Cospedal.

Però, amb la llei a la mà, a mi encara em sembla més greu el cas dels ERO d'Andalusia: aquí fa la pinta que ha sucat tothom, inclosos els sindicats. Les xifres encara esgarrifen més. Judicialment, el cas Bárcenas no se sap com acabarà perquè pot ser una falta administrativa o un delicte menor, però en aquest cas parlem del presumpte malbaratament de més de 1.200 milions! 

El cas dels ERO comença el 1999 i es perllonga fins el 2012 sense que ni tan sols li costés el càrrec a José Antonio Griñán que, com se sap, va sortir indemne de les darreres eleccions gràcies a les portades de l'ABC i La Razón. Si fa no fa com Francisco Camps, que també va guanyar per majoria absoluta abans de seure a la banqueta.

I a Catalunya?. El partit al govern arrossega els casos Palau, ITV, Adigsa, Crespo i ACM -Miquel Buch ni tan sols s'ha atrevit a personar-se en la causa contra els seus excompanys Matas i Solà- a més de la sentència ferma del cas Pallerols. Ara un jutge demana també investigar la fundació Catalunya i Territori, vinculada a Unió, per un presumpte desviament de 176.000 euros.

Em deixava el socialistes catalans que tenen un exalcalde imputat, Manuel Bustos, i l'exnúmero tres del partit, Daniel Fernández, per l'Operació Mercuri. De fet, dels 135 diputats al Parlament ja n'hi ha quatre d'imputats: Oriol Pujol, Xavier Crespo, Ferran Falcó i l'esmentat Daniel Fernández.

Per descomptat els atorgarem tota la presumpció d'innocència que calgui i ja sé que, amb el procés judicial en marxa, cap polític no faria autocrítica perquè es podria entendre com un indici de culpabilitat. Però no aniria malament que, de tant en tant, algun entoni un mea culpa ara que és Setmana Santa. Almenys recuperaríem una mica la confiança en la nostra classe dirigent.

 

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

https://twitter.com/xriusenoticieshttp://www.facebook.com/xriusenoticieshttp://www.contralabarcelonaprogre.cat/ 

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#3 Gerard, Barna, 03/04/2013 - 03:39

Mª Dolores de Cospedal, no Mª Ángeles. Trobo que li escau molt més el seu autèntic nom. Amics del periodisme d'investigació: Ens podríeu fer una radiografia del que passa a dins (i fora) del PP? A banda de ser prou interessant riuríem força, per no plorar. Se sent un silenci massa sospitós.

#1 jordi, l'h, 31/03/2013 - 21:12

vols dir que no hi ha res més darrera d'aquestes dimissions???