La Punteta · 18 de Maig de 2013. 19:34h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El castellà, oficial en una Catalunya independent

La presidenta d'Òmnium l'ha tornat a cagar en afirmar en una entrevista diumenge passat a TV3 que el castellà hauria de ser reconegut, però no oficial, en una Catalunya independent. "Hi ha la llengua pròpia del país i hi ha altres llengües, i en aquest cas el castellà, que té una presència forta. Jo no en reclamaria l'oficialitat", va dir. Ves per on va posar el castellà a l'alçada de l'àrab, el mandarí o l'urdú, que també es parlen a Catalunya.

I dic que l'ha tornar a cagar perquè ara fa dos mesos es va mostrar partidària d'ajornar la consulta -per fer un favor a CiU- i li van donar un toc des de la pròpia entitat. Tant que després ella mateixa es va autorectificar. La societat civil sempre es mou segons bufa el vent del Govern.

El castellà hauria de ser oficial en una Catalunya independent -jo hi fotria fins i tot l'anglès, a veure si espavilem- perquè si no els tres milions de persones que el tenen com a llengua materna votaran que no a la consulta. Ja ho deia Manuel Cuyàs aquest dissabte a El Punt-Avui: "em sembla que les declaracions de Muriel Casals ens han restat vots, i els necessitem tots".

Al capdavall, Carod-Rovira ja va manifestar el 2006 que calia despolititzar el català i, probablement, va ser de les coses més assenyades que va dir l'aleshores vicepresident tot i que llavors no es va acabar d'entendre. No sé si els servirà l'exemple, però Irlanda té l'anglès com a llengua oficial que, durant 800 anys, va ser la llengua de l'opressor. I, de fet, en gaèlic només hi ha les plaques dels carrers i un canal de televisió que no mira ningú.

El pitjor és que les declaracions de Muriel Casals mostren que el procés sobiranista ha entrat en una fase perillosa: la de vendre la pell de l'ós abans de caçar-lo. Al Govern ja li està bé perquè així tapa la crisi.

A aquesta estratègia s'hi ha sumat, amb entusiasme, el consell de savis de la Transició Nacional, que ha anunciat que faran fins a 19 informes per al dia després: des de les relacions amb la Unió Europea -com si la UE ens volgués independents- a les relacions futures amb l'Estat espanyol -ídem-. Ja està bé tenir un pla B, però volen dir que no corren massa?

Al capdavall, si mai arriba, el més dur de la independència començarà l'endemà. Però hi ha sectors sobiranistes -també al Govern- que venen que tot serà bufar i fer ampolles. Fins i tot hem entrat en el debat surrealista de si hem de tenir Forces Armades, Ministeri de Defensa i serveis secrets. Tant per tant fem com Costa Rica i invertim en recerca, que falta que ens fa.

A aquesta pas, acabarem discutint si els Mossos han de mantenir a l'uniforme de gala les espardenyes o no. No fotem, si us plau.

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web: http://www.xavierrius.cat/

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

29 Comentaris

Publicitat
#16 Kawak, Tortosa, 22/05/2013 - 01:03

Catalunya només té una llengua propia, totes les demés són de fora, hauriem de començar bé, si el castellà és oficial seré jo qui voti NO. I si venen 40 millions de xinesos el xinès també serà oficial?. El castellà continuaria fent la seva feina destructora si fora oficial en una Cataluna Ind.

#16.1 pepe, andorra, 22/05/2013 - 18:08

la coexistencia del español y el catalán es perfectamente posible, como se demuestra en Andorra día a día, el problema para la convivencia son los ultras llenos de prejuicios, q dicho sea de paso han sido inculcados a sangre y fuego en las escuelas de la imposición lingüística.

#15 Font Cuitora, La Llacuna, 21/05/2013 - 23:44

A mi no em fa res que el castellà sigui també oficial a Catalunya. Ara bé, tampoc cal encaterinar-s'hi massa en això perquè en el nostre entorn natural, Europa, la pura realitat és que el castellà no serveix per res, no t'entén ningú, i a qui el parla el consideren de tercera.

#15.1 From Inopia, Inopia City, 23/05/2013 - 19:22

'En el nostre entorn natural, Europa, la pura realitat és que el castellà no serveix per res' . Quina diferencia amb el Catalá, llengua mundial.

#14 Toni Amorós, BCN, 20/05/2013 - 12:25

Es un xic dolorós per lo que ha significat històricament la imposició del castellà, pero es lo mes just i realista. No podem tornar 100 anys enrera.

#14.1 pepe, andorra, 22/05/2013 - 18:14

esto de ser selectivo con la historia no lo entiendo. Nadie quiere saber q paso realmente el 11M pero todo el mundo se da de tortas por interpretar los actos de gobiernos absolutistas de hace tres siglos por no hablar de la brasa constante sobre la guerra civil desde hace 30 años.

#13 JORDI MARTINEZ LOPEZ, CORNELLÀ - nació catalana, europa, 19/05/2013 - 17:45

CATALÀ = alemany, francès, anglès...

CASTELLÀ = tercermundista

#13.1 Untermensch, Badalona, 19/05/2013 - 21:31

Tan tercermundista com els teus cognoms, oi?

#13.2 dario, Bcn, 20/05/2013 - 12:45

Untermensch, no facis racisme dels cognoms ni de les procedències. Als catalans no ens interessa la procedència, això queda per els nacionalistes castellanistes que volen una quinta columna a Catalunya.

#13.3 Josep, Lleida, 20/05/2013 - 16:24

El que importa és la cultura, un Lòpez amb cultura catalana no té res a veure a un Lòpez de valladoliz o puerto hurraco. No sigueu tan etnicistes, Vidal quadras té cognoms molt catalans i és un col.laboracionista i renegat dsd fa segles. La cultura espanyola(toros,flamenco, canis) és tercermundista.

#13.4 pepe, andorra, 22/05/2013 - 18:11

josep, dario, sois el mejor ejemplo de ultras racistas y xenofobos, pero solo con lo español y con los españoles q no quieren barreros la cocina. Dario, tu no eres quien para hablar en nombre de los catalanes, q de todo hay, josep, de verdad, tu comentario es de lo mas divertido y contradictorio.

#13.5 felix, valladolid, 01/08/2015 - 00:55

porfa Valladolid. Y sal de catalunya un rato que se te ve la chapela desde aquí. Por cierto, entiendo el catalán y me encanta su cultura. Animo compañeros y viva Cataluña

#12 Kiko Ledgard, 1, 2, 3 responda otra vez, 19/05/2013 - 17:13

No son tan tontos de no hacer oficial el castellano en una Cat. inde. Pero bueno, esta claro que hasta las piedras ya saben que no va a haber ni consulta, ni nada. Butifarradas indepes, si, hasta la eternidad.