La Punteta · 3 de Juny de 2011. 23:15h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El catalanisme cansa

Recordin aquests noms, passaran a la història: Jordi Turull, Antoni Fernández Teixidó i Ramon Espadaler (CiU); Joaquim Nadal i Rocío Martínez-Sampere (PSC); Alícia Sánchez-Camacho i Josep Enric Millo (PPC); Joan Herrera i Joan Boada (ICV-EUiA); Joan Puigcercós i Sergi de los Ríos (ERC), i Albert Rivera (Ciutadans) i Uriel Bertran (Solidaritat).

També -en representació del Govern-: el secretari general de Presidència, Francesc Homs; les secretaries generals de Governació (Maria Àngels Barbarà), d'Economia i Coneixement (Georgina Arderiu) d'Economia i Finances (Albert Carreras) i el director de l’Agència Tributària de Catalunya, Lluís Franco.

El Parlament, en efecte, ha constituït solemnement aquest divendres la "comissió d'estudi d’un nou model de finançament basat en el concert econòmic", que és el nom oficial. La veritat és que dels hi que hi havia, llevat CiU i ERC, n'hi havia pocs de convençuts.

Rivera ha assegurat que "el Parlament no té competències", Camacho ha recordat que "no és una comissió legislativa, sinó d'estudi" i Uriel Bertran ha alertat que "no torni a passar el mateix amb un text aprovat pel Parlament".

No cal dir, d'entrada, que si Mariano Rajoy treu majoria absoluta ens podrem empassar la proposta de pacte fiscal. El Periódico publicava aquest divendes una enquesta en al que el líder del PP -amb entre 176-180- ja superava la majoria absoluta (175).

Sóc dels que creuen que al PSOE ja no el salva ni Rubalcaba. I com més temps passi pitjor per als socialistes, però també per als catalans si volem reobrir la batalla del finançament. Ens donaran bé pel cul. Perdonin l'expressió.

Però sobretot confirma que, amb l'Estatut, vam començar la casa pel terrat. Sempre he dit que, a canvi del concert econòmic, com si ens volen dir región del nordeste que era com van batejar Catalunya -fins i tot escapçaven Lleida- a les acaballes del franquisme en els meus llibres d'EGB.

Ara per ara, l'Estatut només ha servit -a més de per enterrar tota una generació política: Maragall, Carod, Saura, Piqué- per carregar-nos la immersió lingüística, el principal assoliment dels catalans des de la Transició, amb la inestimable col·laboració del Tribunal Constitucional.

Amb l'agreujant que el sistema de finançament pactat -després de deixar-hi bous i esquelles- ara fa dos anys no és el "millor de la història" com ens va vendre l'anterior president de la Generalitat. Si ho fos, ara no estaríem amb l'aigua al coll: només amb interessos haurem de pagar enguany 1.400 milions d'euros. Amb aquest carrega financera no s'aixeca un país.

El catalanisme ha estat el motor en els darrers cent anys, però tornar a plantejar ara el finançament demostra com hem malbaratat el temps i les energies en els darrers deu anys: hauríem d'haver començat per aquí. Confio que almenys en aquesta ocasió ens estalviem espectacles com el del bus de l'Estatut.

Plantejar ara el concert després de deu anys de desgast per l'Estatut i dos d'haver aprovat el finançament no és només fer volar coloms, sinó que revela també les limitacions de la nostra classe política. Estic contra les acampades, però em venen ganes d'acampar al Parc de la Ciutadella en senyal de protesta.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#8 Karl57, Barcelona, 06/06/2011 - 20:28

Menys ismes, més fets. República de Catalunya ja! I que el "sotar79" no es faci tantes il.lusions. "Tschüss" s'escriu amb "Umlaut".

#8.1 sotar79, BCN, 07/06/2011 - 01:31

Entschuldigeng sie,

no em faig ilusions pero es que aqui ja les he perdut gairebé

#8.2 pepe, andorra, 07/06/2011 - 11:36

y de presidente millet...Anda ya, esto no es suiza es el mediterraneo y son todos lo q son. Cambiarian los choris de Madrid por los de Can fanga, pero el resto seguiría igual o peor. Ya han demostrado lo q son con las transferencias q gestionan, bastante mal por cierto.

#7 sotar79, BCN, 06/06/2011 - 00:25

Parlant de la ciutadella, vaig estar aquest dissabte alli per la conferencia d´Alemania i el mercat laboral, em sembla que ja fare les maletes per anar a treballar aquest estiu.

Tschuss¡¡¡

#6 Rafa, Tarragona, 05/06/2011 - 11:41

Mes que cansa, es "cansi", sempre la mateixa historia.

#5 santsenc, Vila de Sants, 04/06/2011 - 12:01

Que és el que cansa, el catalanisme o l'espanyolisme?

#5.1 pepe, andorra, 07/06/2011 - 11:40

El españolismo como tal no existe mas q en la mente de los ultras catalanistas q necesitan un enemigo para encauzar su odio y justificar su racismo y xenofobia hacia España.

#4 Pimpollo, Vic, 04/06/2011 - 11:11

Estando de acuerdo por una vez en que el catalanismo cansa; debe decirse que hay que exigir el concierto. Si la purria vasca lo tiene, nosotros tambien lo hemos de conseguir

#4.1 pepe, andorra, 07/06/2011 - 13:53

hay mucha purria en el país vasco, pero no todos los vascos son purria. Y lo mismico se ofrecio durante la transicion y los catalanes no quisieron porque era mucha "responsabilidad" y claro eso de trabajar da cancer si eres politico.