La Punteta · 8 de Gener de 2014. 18:55h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El CATN fa més por que una pedregada

Carles Viver-Pi Sunyer, el passat 20 de desembre

El president de la Generalitat ha anunciat, en la seva primera roda de premsa del 2014, catorze nous informes del famós Consell Assessor de la Transició Nacional (CATN). Ja tremolo. Sembla mentida que un òrgan del qual formen part gent que aparentment hi toca com Pilar Rahola, Germà Bel o Salvador Cardús entre d'altres pugui fer volar coloms d'aquesta manera.

Crec que és cosa del president. És un misteri saber com un home que va ser nou anys membre del Tribunal Constitucional (1992-2001) -i vicepresident entre 1998 i 2001- pugui ser ara un dels gurús del procés sobiranista. L'únic cas comparable és el d'Alfons López Tena, que va passar de membre del Consell General del Poder Judicial a l'Espanya ens roba. Però és diferent perquè Tena ja exercia de sobiranista a Madrid i Viver-Pi Sunyer només cobrava.

El passat 20 de desembre, en la presentació del darrers quatre informes a Palau, vaig quedar de pedra quan el president de tan il·lustre organisme va afirmar que "aquest procés de transició nacional no té intenció de la ruptura amb Espanya". Collons, llavors què és?.

Per acabar-ho d'adobar encara va assegurar que el que calia era millorar les relacions amb Espanya "sota els principis d'igualtat i respecte" perquè aquest havia estat l'objectiu del catalanisme polític "des de fa un segle". Fins i tot va defensar establir "relacions de cooperació" després de la independència. Semblava més Prat de la Riba o Miquel Roca que el president del CATN.

Un parell de preguntes de periodistes -una del col·lega Quico Sallés i una altra d'un servidor sobre l'Agència Tributària- i feia la sensació que el càrrec li venia gran, molt gran, però del senyor Viver Pi-Sunyer ja en parlarem un altre dia. Em temo que el desastre de l'Estatut és obra d'ell -i d'Antoni Bayona, ara lletrat major del Parlament després que jubilessin Ismael Pitarch per edat i per sociata- que anava dient: poseu això o allò pensant que la doctrina del Constitucional coincidia amb la seva doctrina personal. No va passar cap esmena, és clar.

Però si tenen ganes i temps aconsello una ullada als informes del CATN. En el de Les relacions de cooperació entre Catalunya i l'Estat espanyol proposa l'ingrés a la Francofonia. Pasqual Maragall ho va proposar el 2005 i tothom, jo el primer, ens ho vam prendre com una maragallada sublim. Fins i tot un cop el vaig empaitar pels passadissos el Parlament mòbil en mà, perdoni President, preguntant-li el clàssic "Parlez-vous français?" per intentar comprovar el seu nivell de francès.

Llevat de Rafael Nadal o Xavier Febrés els francòfils que conec a Catalunya es poden comptar amb els dits d'una mà. A banda que el primer que faria París seria vetar l'ingrés de Catalunya a veure si el procés sobiranista s'encomana -a més de a la Catalunya nord- a la Guaiana o la Polinèsia franceses, algunes de les últimes colònies que els queden.

El mateix informe proposa una altra maragallada com un Consell Ibèric, en pla Commonwealth, format per "Espanya, Portugal, Catalunya i Andorra" -pàgina 17 per si no s'ho creuen-. A mi em va sonar a Pi i Maragall. Portugal no vol saber res de nosaltres des del 1640, any en què van tenir més sort. I a Andorra no s'han recuperat de l'ensurt des que, a la campanya del 2003, Mas va proposar unes seleccions catalanoandorranes.

Però a mi, el que em fa més por, és el de l'Agència Tributària perquè amb 151 planes és el més llarg, senyal inequívoc que quan siguem independents ens cosiran a impostos, taxes i cànons. Al capdavall, l'única llei que ha aconseguit aprovar CiU el 2013, no t'ho perdis, és la llei de Successions. Amb l'Agència Tributària ens passarà com amb els Mossos, molt demanar el seu desplegament, però de vegades sembla que només sàpiguen posar multes. 

El problema saben quin és? Als membres del CATN se'ls ha encomanat l'eufòria que es respira al procés sobiranista i han venut la pell de l'ós abans de caçar-lo. No m'estranya, la majoria tenen càrrecs oficials, públics o universitaris -només hi ha un empresari i cap treballador-: formen part de la mateixa classe políticoperiodística que està dirigint l'anomenada transició nacional (1). Per mi que hi falta algun autònom.

Un dia li vaig recomanar al conseller Homs que, de tant en tant, haurien de sortir a la Plaça de Sant Jaume, agafar una persona pel coll de la camisa -sempre que no fos un guiri- i convidar-lo a prendre cafè amb el president. Segur que la Catalunya d'Artur Mas no coincidiria del tot amb la de la persona en qüestió, més amoïnada per arribar a final de mes, el problema de l'atur o els desnonaments. Encara que -diuen- ara estiguem en un canvi de rasant.
(1) Al capdavant del Consell Assessor per a la Transició Nacional hi ha el director de l’Institut d’Estudis Autonòmics, Carles Viver Pi-Sunyer. La resta dels integrants són els catedràtics Enoch Albertí, Germà Bel, Carles Boix, Ferran Requejo, Joan Vintró i Núria Bosch; els professors universitaris Salvador Cardús, Àngel Castiñeira, Francina Esteve i Josep Maria Reniu; l'empresari Joan Font Fabregó i la periodista Pilar Rahola.

 

 

Web personal

Darrers articles

Amb una estelada a Intereconomía

Elogis

Insults

Twitter

Facebook

Publicitat
Publicitat

47 Comentaris

Publicitat
#29 Des de Vallvidrera, m'ho miro, 12/01/2014 - 02:07

Les propostes del CATN poden agradar o no, però quina ràbia no poder atacar-los per sous o dietes, oi? Per això tenim militants com el Johan, intentant (una mica histèricament) desviar l'atenció amb dades perfectament públiques de desajustos pressupostaris. Les de l'admin de l'estat se'ns oculten.

#29.1 Johan, Gran estafa, 12/01/2014 - 08:17

Sr de Vallvidriera, le agradezco que al menos no me haga general de los ejércitos gloriosos. Si a dar una opinión versada y correcta de datos reales, son una mica histerics, los informes deben ser de histerismo total de psiquiatrico,(para los que pagamos impuestos mas caros que otras regiones).

#29.2 Johan, Gran estafa, 12/01/2014 - 08:23

Las de la administración del estado ya hay quien se ocupa de criticarlas, yo soy ciudadano de derecho catalán y me preocupan los dispendios gratuitos pagados con mi dinero por el gobierno catalán. Estos dispendios gratuitos aparte de ser la menjadora de un buen número de listos, son también para

#29.3 Johan, Gran estafa, 12/01/2014 - 08:33

crear "estructuras de estado" en relación directa con el CATN. "desajustos pressupostaris" es una forma engañosa y politicamente correcta de decir directamente ilegalidades en la forma de administrar el dinero público, "choriceo" en latín paladino,vamos. Suerte que el Sindic no tiene poder ejecutiv

#28 pepillo, barcelona, 11/01/2014 - 13:13

Rius, estás desconocido. Bienvenido al club de los cuerdos.

#27 Johan, Gran estafa, 11/01/2014 - 11:27

En catorze expedients de
generació de crèdits, els quals han estat adequadament tramitats i formalitzats, el nou
crèdit no prové de nous ingressos no previstos per finançar noves despeses, sinó que
corresponen a cobraments de conceptes ja coneguts o per finançar despeses ja
previstes en el pressupost

#26 Johan, Gran estafa, 11/01/2014 - 11:26

L?article 284.c de la LCSP estableix que les modificacions en el contracte poden
ser causa de resolució, malgrat que siguin successives i que impliquin ?aïlladament
o conjuntament? una alteració del preu del contracte superior al 20%

#25 Johan, Gran estafa, 11/01/2014 - 11:21

La segona de les factures de data 30 de novembre del 2009 per valor de
449.541,41
€ (IVA inclòs), està calculada pel preu del servei per trucades, però referit
al desembre del 2009; és a dir, per unes trucades encara no efectuades.