La Punteta · 10 d'Octubre de 2014. 17:26h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El conseller de la legionel·la

El conseller Boi Ruiz sí que va tenir temps per anar aquí

Repassem els fets: al final hi ha hagut deu víctimes mortals per la legionel·la i no pas vuit com havien dit inicialment. L’origen a Ripollet tampoc no és la torre de refrigeració d’una empresa -que a aquest pas haurà de tancar-, sinó un “camió d’hidroneteja”, segons es desprèn de la compareixença del conseller de Salut, Boi Ruiz; el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu; i el cap d’epidemologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, aquest dijous al Parlament.

Pel que fa Sabadell, encara no se n’ha localitzat el focus. S’havia parlat fins i tot d’un camp de futbol. En resum: a hores d’ara hi ha hagut un total de 48 casos -deu mortals-, sis pacients romanen ingressats i trenta han estat ja donats d'alta. El pitjor brot des de mitjan 90.

Malgrat les xifres i les incògnites m’estalviaré de fer una crítica política perquè, com va dir el propi conseller al ple del Parlament  el passat 1 d’octubre no vull que s'interpreti com la voluntat de qüestionar “la capacitat dels professionals que han de resoldre un problema sanitari”. Des d’aquí tot el nostre suport.

Però una cosa és la gestió interna i l’altra la gestió pública. I aquesta ha estat un desastre. El conseller Boi Ruiz ni tan sols s’ha dignat a visitar els afectats i això que Sabadell està a trenta quilòmetres de Barcelona com va denunciar la diputada del PPC Eva Garcia el passat dia 1 al Parlament. Encara que, per cert, no estigui el Partit Popular en disposició de donar lliçons en matèria de crisis sanitàries.

Com que jo no m’ho podia creure, vaig trucar dilluns passat, a mitja tarda, el gabinet de premsa de la conselleria. Però encara espero resposta. Davant la manca de contestació, vaig preguntar directament l’endemà al conseller Homs si Boi Ruiz no hauria d’haver visitat els malalts. Em va dir que no calia, que no feia de visitador mèdic cosa que, amb franquesa, em va deixar de pedra.

Per això ahir hi vaig tornar insistir als passadissos del Parlament. Paga la pena veure el vídeo perquè el conseller em va contestar amb un moc. Primer va dir que estava fent declaracions sobre l’Ebola, però quan finalment va tocar el torn de la legionel·la tampoc no va contestar i es va excusar dient que havia de comparèixer en comissió.

Un crac. Si Boi Ruiz fes de portaveu del Govern ens ho passaríem pipa. Les rodes de premsa de dimarts serien incendiàries. Res a veure amb la resistència del conseller Homs. I això que és metge. En teoria hauria de demostrar més seguretat i no perdre la compostura d'aquesta manera.

En canvi, sí que va tenir temps divendres passat per assistir -juntament amb l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias- al 15è aniversari de Clínica Eugin, com mostra la foto que encapçala aquest article. Encara sort que es tracta d’un centre de reproducció assistida i no una clínica de cirurgia estètica.

Potser el propi conseller no ho sap, però la gestió que està fent del brot de legionel·la està començant a desesperar fins i tot els seus. Per això és increïble que, a aquestes alçades, ningú de la conselleria o del Govern no hagi gosat dir-li que havia de reconduir, almenys des d’un punt de vista comunicatiu, la manera com està duent la crisi. De vegades, a Palau, es troba a faltar un David Madí.

Aquest divendres, al TN, veia Mariano Rajoy a l’Hospital Carlos III de Madrid després del desgavell i pensava que fins i tot a un home de tan poca iniciativa com ell se li ha ocorregut fer el que cal fer en aquest casos: visitar l'hospital i intentar donar un missatge de tranquil·litat. Els polítics han d'inspirar confiança.

No és comparable, però sí que és il·lustratiu: el llavors canceller Gerhard Schröder va guanyar el 2002 les seves segones eleccions perquè, aquell estiu, van haver-hi inundacions al sud d’Alemanya. Es va posar les botes de pluja i va visitar les localitats afectades mentre el seu rival de la CDU, Edmund Stoiber, a qui fins aleshores donaven com a favorit, se’n va anar de vacances.

En fi, abocats a la consulta, el Govern està deixant de banda el dia a dia. Cal recordar que, cessat l’altre independent que quedava, Francesc-Xavier Mena; Boi Ruiz és el darrer representant del que, en una altra època, es va dir el Govern dels Millors.

Però aquí ningú no diu res. Al final deu ser veritat que som un oasi: aprofitant l’alarma d’Ebola, el conseller va ser entrevistat aquest dijous a 8TV i, mitja hora després, a TV3. Ni Josep Cuní ni Toni Cruanyes van pensar en preguntar-li com és que el seu departament havia amagat, amb la legionel·la, l’existència de dues víctimes mortals més.

El conseller va dir ahir, respecte a l’Ebola, que “ve de fora, estem preparats perquè no entri”. Mentre que el passat dia 1 va dir va assegurar, respecte al brot de legionel·la, que “està resolt”. Espero, pel seu bé i el nostre, que sigui veritat. Però a mi el conseller Boi Ruiz ja no m’inspira confiança.

 

Twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

InsultsPublicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#13 david, pamplona, 14/10/2014 - 10:50

...amb certa frequència arreu. També als hospitals i a residències i domicilis particulars s'hi mor gent, i tots els anys la grip comuna també mata. Segurament com ho ha portat el conseller no ha estat bé, però també s'ha de dir que la Mato i el consejero madrileny no tenen parió. No barregem. DUI

#12 david, pamplona, 14/10/2014 - 10:47

No es poden fer paral·lelismes entre la legionella i l'ebola: res a veure;l'ebola ha sigut un contagi en un hospital amb una gestió no solsament política sinó també sanitària penosa. I la legionella, malauradament, a part de que no es ni semblantment letal a l'ebola és quelcom que passa amb ...

#11 zenaida, vilanova i la geltru, 12/10/2014 - 15:59

Respuesta de Zenaida de la Selva para Casper...
Hola:
Sap aquet q diu:
Botifarrons de seba?
Doncs aixo estimat Casper
Bay, bay ...estimat
Jo tambe t'estimo !!!

#10 Españistan es espoli,misèria, fanatisme i èbola, Sabadell, 11/10/2014 - 13:28

Un altre article patètic i acomplexat, Españistan esta al punt de mira de TOTS els països occidentals i desenvolupats per la seva incultura, prepotència i manca de rigor, i tu ni informes sobre l'èbola amb aquest pseudiari fet a mida pels paràsits i lladres de c's, falange, upyd, vox o pxc. patètic!

#9 Kropotkin, Vic, 11/10/2014 - 12:17

Catalanes: debéis confiar en la España que tan bien gestiona el Prestige, el Metro de Valencia, el tren de Santiago, Madrid Arena, Panamá, Bankia, Ébola?jua, jua, jua...mejor hundidos