La Punteta · 10 de Juny de 2016. 09:04h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El conseller poruc

Jordi Jané

L’altre dia em preguntava com és que els Mossos d’Esquadra estaven perdent la batalla de la imatge enfront els okupes de Gràcia i finalment hem tingut la resposta: per no importunar la CUP. El conseller d’Interior, Jordi Jané, no ha revelat fins ara el nombre d’agents ferits o lesionats perquè estaven pendents de si la formació anticapitalista aixecava el veto als Pressupostos.

Aixó és molt greu perquè barreges els Mossos en el joc polític, en la lluita partidista. Encara pitjor: utilitzes els Mossos en benefici propi. Digui’m, conseller, quina confiança poden tenir ara en vostè?. Per què s’han de trencar la cara a Gràcia o en qualsevol altre indret si els hi presta suport amb comptagotes?. Més amb la voluntat de no cremar-se en el càrrec vist el que li va passar a algun predecessor que de donar la cara pel cos.

De fet, el conseller va avançar dilluns que hi havia una trentena de lesionats -en realitat són 39, un amb el tendó d’Aquil·les trencat- però gairebé d’amagatotis. Després d’una compareixença amb la consellera d’Agricultura al Parlament per explicar la campanya de prevenció d’incendis!. Va repetir fins a tres cops en un minut i mig que la situació no era "fàcil". “El meu respecte als comandaments del cos” va acabar dient. Semblava el Miquel Roca parlant, en tercera persona, del fiasco del Partit Reformista després de les eleccions del 1984.

A més, no es el mateix un canutasso que el ple del Parlament, una roda de premsa o almenys un comunicat oficial explicant el nombre de ferits, el total de detinguts o les dues coses alhora. Un dia ja li vaig preguntar a la consellera Munté, portaveu del Govern, i es va oblidar d'expressar la seva solidaritat amb els Mossos.

Els únics comunicats de la conselleria són un del 24 de maig -l’endemà de la primera nit d’aldarulls- i un altre del 4 de juny després de l’intent de reocupació del ‘Banc Expropiat’. I això que, només el primer dia, “es van cremar contenidors, un camió de BCNeta i una motocicleta; es van llençar motocicletes al terra i es va bolcar un vehicle” segons el seu propi balanç. Violència impune.

Saben on era el conseller el 29 de maig, un dels diumenges calents a Gràcia? Al partit del Reus Deportiu contra el Ràcing de Santander fent precampanya perquè és de l’Arboç (Baix Penedès) i sempre ha estat molt vinculat a les comarques de Tarragona.

Ja entenc que un conseller d’Interior potser no ha d’estar al peu del dispositiu policial -això només ho feia Churchill i li va sortir malament-, però en canvi sí que va anar a l’incendi de Torrelavit (Alt Penedès). Mentre que l’endemà en comptes de donar la cara a Catalunya Ràdio va anar-hi el cap operatiu del cos, el comissari Trapero. Conseller el cap dels Mossos és vostè.

Saben quin és el problema de fons? Que a Jordi Jané li va tocar la conselleria d’Interior com li hagués pogut tocar la loteria. Encara que la grossa, de fet, li ha tocat a Raül Romeva, que té una bicoca. El que havia de ser el govern dels millors -se'n recorden?- va acabar com el tripartit: fent una remodelació a pocs mesos de les eleccions.

Pitjor perquè almenys Maragall va posar de conseller d’Ensenyament Joan Manuel del Pozo, que és un expert en la matèria; o Carme Figueras a Benestar, que com a diputada s’havia dedicat les polítiques socials. Mas es va limitar a tirar del planter de Convergència: a Jané li va tocar Interior i a Meritxell Borràs Governació. Si després han continuat és perquè, òbviament, ningú vol ser conseller per tres mesos.

Que consti que al conseller d’Interior -tenim la mateixa edat- l’he seguit des que era assessor del grup de CiU a Madrid a finals dels 90. Després va ser diputat durant un munt de  legislatures -a partir del 1999- i fins i tot va arribar a vicepresident 4rt del Congrés.

Però no sé si el seu tarannà personal i professional s’adiu amb les condicions requerides per a ser conseller d’Interior encara que sigui llicenciat en dret. A Salou, amb el cas de la violència dels manters d'agost de l'any passat, ja es va veure que no volia ficar-se en embolics. El servei ferroviari va estar interromput vuit hores. Al final els agents van acabar portant a casa seva en el cotxe patrulla -com si fossin un servei de taxei- els mateixos manters que havien estat detinguts.

I, a Lleida, els Mossos han entrat finalment al rectorat de la Universitat després de més de tres setmanes d’ocupació. En aquest cas s’haguessin pogut estalviar l’operació -ha fallat fins i tot la informació- perquè els okupes ja no hi eren.

Però com volem ser un país que s’assembli a Àustria o Dinarmaca si permetem que okupes ocupin el despatx del rector urant vint-i-tres dies i una professora -sigui del PP o de l’Unió Esportiva Lleida, tant me fa- ha d’anar escortada per donar les seves classes?. Doncs bé, el conseller Jané tampoc veia clara la intervenció policial segons m’expliquen fonts del seu propi equip.

No hi ha res pitjor que tenir un conseller d’Interior poruc.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#10 pepe, andorra, 11/06/2016 - 14:03

pero los okupas quienes eran, mi siempre muy admirado sr. Rius, los paisanos del uniforme o los del uniforme de paisano?

#9 Galba, Bcn, 10/06/2016 - 14:53

Tota la estrategia del procés está montada sobre mentides, mitges veritatas, enganys, trilerisme, extorsions (sí, extorsions), gent i medis de comunció comprats amb un plat de llenties.

#8 Carlos Gomez, Bcn, 10/06/2016 - 14:02

"La Policía investiga la destruccion por parte de los Mossos d´Esquadra de expedientes que vinculan a cabecillas de la CUP con actos violentos en Cataluña asi como la paralización de las investigaciones en marcha que puedan afectar a sus lideres."

El Español 19-11-2015

#7 Carlos Gomez, Bcn, 10/06/2016 - 14:01

No es poden tocar els pebots als amics de les arts del foc i l´aldarull que son molt susceptibles, no sigui cas que ho engeguin tota a la merda, els deixin amb el cul a l´aire i s´acabi definitivament aquest engendre de Junts Mentre Aixo s´Aguanti.
Hi han molta canongia a preservar en perill.

#6 ALICE, BCN, 10/06/2016 - 13:55

¿Por qué no se ha identificado y detenido a los agresores de las aficionadas de la roja?. La agresión se cometió en hora punta, con testigos, con filmaciones y matrículas. Los hechos son graves. NO DEJÉIS QUE CAIGA EN EL OLVIDO.