La Punteta · 4 de Novembre de 2014. 21:52h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El conseller Santi Vila és un bluff

La nova ocurrència del conseller Santi Vila

El passat 22 d’octubre anava a la conferència del conseller Santi Vila al Tribuna Barcelona en Rodalies i un paio va sortir darrere meu sense pagar. Quan em vaig girar i li vaig ensenyar el bitllet que havia pagat religiosament gairebé es va posar a riure. “A usted le gusta pagar”, em va etzibar.

Rodalies és can pixa. Com a usuari no he notat cap canvi des que la Generalitat va assumir -encara amb Quim Nadal de conseller- el famós traspàs el 2009. Sí, ja sé que com deien llavors els convergents -sobretot Josep Rull, que era l'especialista en la matèria- va ser un traspàs sense vies, sense trens i sense estacions. Però tenia la ferma esperança que el servei millorés una mica. Encara pitjor: no he notat cap diferència. No només del tripartit a CiU, sinó tampoc entre Lluís Recoder i l’esmentat Santi Vila.

He denunciat sovint des d’aquest mateix espai els que es colen, els que fumen porros entre vagó i vagó, els que viatgen amb la música a tot drap, els que posen els peus damunt el seient -amb sabates o sense-. De vegades fins i tot posant en perill la meva integritat física. Segurament per alegria d'algun lector, m’ha anat pels pèls un parell de vegades.

Avui mateix s’han colat dues noies -una amb vel, però no pots dir-ho perquè llavors algun imbècil et diu racista- davant un treballador que ha sortit renegant: no entenia que a ell li toqui pagar i a elles, no. Les dues adolescents en sortien rient i tot. Com si fos el més normal del món. El dia que tots els que paguem deixem de pagar, conseller, Rodalies s’enfonsa.

I què ha fet Santi Vila des que el van nomenar conseller un ja llunyà 27 de desembre del 2012?. Res. L’última ocurrència ha estat posar informadors com l’home que il·lustra aquest article. Fins i tot en estacions on no hi arriben els turistes. Això sí amb una samarreta llampant i la I d'informació ben grossa a l'esquena.

El que necessita Rodalies, conseller, són interventors i vigilants privats per posar límit als incívics, entre d’altres mesures dràstiques. Ja n’hi ha prou d'anar amb un lliri a la mà. Es nota que deu viatjar en cotxe oficial perquè si no també n’estaria fins el capdamunt.

El passat 28 d’octubre me’l vaig trobar, després de la reunió del Consell Executiu de cada dimarts, al carrer del Bisbe i li vaig dir, si fa no fa, el que he expressat en aquest columna: que Rodalies és can seixanta i que ha de fer alguna cosa. Em va explicar -l’escorta n’és testimoni- que posarien en marxa la mateixa aplicació pel mòbil per denunciar actituds incíviques que va estrenar el seu predecessor, Lluís Recoder, a Ferrocarrils.

Vaig quedar de pedra. No sé si ho va dir per quedar bé, però és exactament la mateix idea que modestament li vagi suggerir per la Diada quan me’l vaig trobar després de l’ofrena a Rafael Casanova. Resulta que li devia agradar la proposta i l’ha fet seva. Conseller, jo, per donar idees, potser que cobri.

Per això, per mi que Santi Vila és un bluff. Que consti que he seguit la seva carrera política des que era un diputat ras i curt de Convergència. Dec ser dels pocs periodistes parlamentaris que ha llegit un dels seus llibres, Elogi de la memòria (2004). On fins i tot destil·lava una lleugera crítica a Jordi Pujol (pàg. 35) per no haver fet res per les víctimes del franquisme fins a la seva darrera legislatura. Jo, si no és Josep Fontana, pels historiadors tinc debilitat.

M’agraden les seves formes educades, fins i tot el bon rotllo amb la ministra Pastor encara que sigui del PP. Crec que del document de 23 punts que va lliurar Artur Mas a Rajoy en la seva darrera visita a la Moncloa només ha colat la llançadora de l’Aeroport. Algun mèrit hi deu tenir el conseller.

I, jo que sóc hetero, celebro sigui el primer conseller gai de la història -almenys oficialment- perquè afegeix un plus de normalitat a aquest país. També és veritat que -hetero o homo-, jo no hagués fet mai un casament por todo lo grande a Perelada. Això només ho feia l’Aznar. En política, la discreció hauria de ser obligatòria. No són temps per festasses.

Però el conseller Vila és d’aquells que sempre va amb peus de plom. No saps mai si va o torna. És dels que es pensa que, per fer carrera política, el millor és no cometre errors. Com en el tennis. Però Novak Djokovic no hagués arribat mai a número ú a base d’errors no forçats.

A mi em recorda una mica Ruiz Gallardón, que va tenir aspiracions prematures fins que la seva carrera, almenys fins ara, va acabar abruptament. Entre els noms que sonen per a la successió -Rull, Homs i Gordó; el del mig cada vegada menys-, Santi Vila deu pensar que és la tercera via.

A mi em va fer gràcia la resposta que li va donar Artur Mas quan Antoni Bassas li va preguntar per ell en l’entrevista al diari Ara del passat 25 d’octubre -era l’última pregunta-: “El conseller no em molesta sempre que no despistem la gent sobre el que estem fent ara, que això és una altra història”.

Per governar, conseller, cal prendre decisions. Jo tornaré a creure en vostè el dia que arregli Rodalies.

 

Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#7 Kropotkin, Vic, 05/11/2014 - 11:34

Todo el esteladismo es un bluff. Los servicios con competencias transferidas (interior, sanidad, etc.) funcionan peor que antes. El Govern dels millors no ha hecho absolutamente nada por los catalanes. Son unos inutiles. En el esteladismo se han infiltrado todos los inutiles de Catalunya.

#6 Jeipi, Terrassa, 05/11/2014 - 10:04

No sabia que per sortir de l'estació s'hagués de pagar. Em pensava que només era a l'entrada.

#6.1 informador for free, BCN, 06/11/2014 - 13:02

Hay que pasar el billete para que se abran las puertas.

#5 Decat, Decat, 05/11/2014 - 10:03

Sr. Director: Potser esperava vostè de debó un 'Govern dels Millors'? Improvisació, apatia, perfil operatiu baix, perfil mediàtic alt, felonia, nul.la empatia amb els administrats... Per cert, podria el seu diari investigar quina empresa / xiringo proporciona els informadors?

#4 anna, Barcelona, 05/11/2014 - 08:11

Jo també penso que els trens són can seixanta. I els pobres revisors-cobradors (perquè la gent paga -si vol- el bitllet al tren al mateix preu que a taquilla,cosa que no passa enlloc del món) es troben impotents. Haurien de posar Santi Vila a fer aquesta feina només un sol dia.

#3 Pere, Tgn, 05/11/2014 - 03:00

"Ja n?hi ha prou del bon rotllo" dius...a veure el Santi Vila es gay..els gays no pensen..ells 'senten. ho has d'entendre..no queda 'guay' posar interventors i vigilants..que no ho veus això..