La Punteta · 13 de Març de 2011. 18:06h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El currículum inflat de la Vicepresidenta

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha fet una malifeta que li hagués pogut costar el càrrec. Si jo fos Artur Mas no li deixaria passar encara que fos d'Unió. Perquè, en aquest cas, l'error no és atribuible a un error de transcripció, sinó a una decisió premeditada. Si li falten dues assignatures no pot dir que és llicenciada.

I ella que ha fet gairebé tota la carrera de Psicologia -no sé si clínica o industrial- hauria de saber que inflar el currículum revela, en el fons, una inseguretat personal. A la Joana Ortega la conec de fa anys. M'ha semblat, a l'oposició, una gran diputada. Li he vist, per exemple, intervencions brillants a la comissió de control de la CCMA. En resum, he tingut -i espero continuar tenint- bon rotllo personal. Però una notícia és una notícia. Sobretot si és una notícia com aquesta.

Amb els currículums dels polítics hauríem de ser implacables. Els currículums dels polítics -que haurien de ser públics: encara estic esperant que els 135 diputats del Parlament pengin els seus a la plana web com em va dir la presidenta- haurien de ser com actes notarials. És el primer lloc on han de dir la veritat. I dir la veritat, des de Nixon -que va dimitir per dir mentides, no per espiar el rival- és condició sine qua non per dedicar-se a la política.

Cal recordar que el primer que va inflar el currículum va ser l'exdirector general de la Guàrdia Civil, Luis Roldán, que durant anys va fer carrera política -va ser abans delegat del Govern a Aragó i va anar d'un pèl que González no el fes ministre d'Interior- dient que deia que era economista i enginyer industrial malgrat que no era ni una cosa ni l'altra. D'alguna cosa li devia servir perquè encara no ha tornat els 1.000 milions de pessetes que va pispar. Alguns, per cert, fins i tot als orfes de la institució que dirigia.

Encara recordo també el cas de Carme Chacón que, abans de les eleccions del 2008, va afirmar que era doctora en Dret per la UAB. Però l'ara ministra de Defensa -que fins i tot es postula de successora- havia fet només els cursos de doctorat, però no la tesi doctoral. Per ser doctor -ho dic per experiència: jo també em vaig quedar en els cursos de doctorat- cal ambdós requisits.

Més recentment tenim el cas d'un diputat de CiU que també va haver de retocar el seu currículum quan e-notícies ho va desvelar. No sé si la federació li va picar el crustó, però l'èxit electoral el passat 28-M l'ha fet diputat. Va passar de ser llicenciat en Ciències Econòmiques a només tenir estudis. No se'n salven ni els de Solidaritat i això que són sobiranistes. Si aquestes ens han de dur la independència anem ben arreglats.

Montilla i Benach tenien currículums justets. L'expresident reconeixia a la seva biografia oficial que va abandonar els estudis "després de fer segon d’Economia i tercer de Dret" a causa de la seva vida laboral i activitat política.

Pel que fa a l'expresident del Parlament el va haver d'omplir amb empreses municipals de Reus -n'havia estat tinent d'alcalde- i amb dades com que havia estat cap d'un agrupament escoltat i cap de colla dels Xiquets de Reus. Però almenys ambdós van ser honestos.

L'onada democràtica que ha sacsejat els països àrabs ha arribat també a Catalunya. Després de set anys de tripartit -i trenta anys d'un sistema democràtic que mostra símptomes de desgast- no en deixarem passar ni una. El Govern dels millors ha de començar per dir la veritat encara que sigui en una frase al currículum.

A més, la vicepresidenta ho tenia ben fàcil amb la fórmula de "té estudis en ...". Tothom sap que, en política, aquesta fórmula de cortesia significa que no va acabar la carrera, però que almenys no inflés el currículum.

El passat 4 de setembre vaig rebre els currículums del 24 candidats d'Iniciativa per Barcelona. Me'ls vaig llegir de pe a pa. Em va cridar l'atenció -a més de l'escassa presència d'obrers, però d'això ja en parlarem un altre dia- que la número dos, Dolors Camats, "té estudis en Ciències Polítiques". Que trist: ha estat molt més honesta la portaveu d'ICV al Parlament que la vicepresidenta del Govern de la Generalitat.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 Ramon, Barcelona, 14/03/2011 - 22:07

No t'ho creguis, Marta. Em fa l'efecte que aquest és un tiqui-taca guanyat per golejada.

#8 anna, Sr. Mas, no dona la talla de president, 14/03/2011 - 13:41

La Ortega ha de dimitit, per coherència politica. CIU và criticar el nomenament de "vicepresidència" al tripartit, i ara se'l fa seu i amb una dona que ha mentit en el seu curriculum. De govern dels "millors" res de res. En tot cas dels "millors mentiders"

#7 Marta, Barcelona, 14/03/2011 - 13:19

Ui, Ramon, com t'ha picat, eh?

#6 Ramon, Barcelona, 13/03/2011 - 21:54

I una merda, Marta. La història és justament a l'inrevés. CiU, des de sempre, que ha de fer plegar consellers per coses que en el cas del lerrouxisme progre la premsa ni en parla. Només vam saber que falsificaven els c.v. quan van fer el salt a Madrid i, clar, allà hi ha premsa no sociata.

#5 Ciudadanista, Barcelona, 13/03/2011 - 21:51

Buen artículo. Deberían leerlo todos los políticos. Estos pequeños engaños interesados son indicio de mayores falsedades, trampas y corruptelas ocultas. Los ciudadanos nos indignamos y rebelamos, estamos hartos de políticos deshonestos. Hace bien e-notícies en denunciarlos.