La Punteta · 3 de Juliol de 2014. 11:05h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El descrèdit del CCN

Les piulades de Rafael Pous

Si no arribem a ser independents serà per culpa -a més de propostes com la de l’Armada catalana- de gent com el senyor Rafael Pous. No es pensin, no és un mindundi, un pelacanyes, un no ningú. Al contrari, és tot un professor universitari de la UPC i de la Pompeu Fabra, segons explica ell mateix al seu perfil de twitter.

L'home en qüestió ens va acusar de practicar la "guerra bruta", de ser-ne "còmplices", de "propagar mentides". Tot per publicar que, en el megaacte de l'ANC a Tarragona, un eixelebrat va cridar “xarnegos al paredón". Però que t'acusin de "guerra bruta" és molt fort perquè, a mi, em recorda el GAL. Allò sí que va ser guerra bruta en tota regla.

El pitjor de tot és que de la notícia -això ho vam saber després- se n'havien fet ja ressò altres mitjans com el Diari de Tarragona, el Diari de l'Ebre o fins i tot la revista Interviu. Desconec si a aquests mitjans també els va acusar de "guerra bruta".

A més, sí és certa per què s’ha d’amagar una notícia?. També hem publicat que als mítings de Rajoy a Barcelona acaben sovint amb un "¡Viva España!". I els del PP no s'han queixat, per cert. Però llavors encara ens va acusar de "propagar mentides" i de "desbarrar". Que fàcil hauria estat disculpar-se. Hauria quedat com un senyor. Ara ja és tard.

Personatges així haurien de remarcar a twitter, que els seus tuits són personals i intransferibles perquè si no fan un mal irreparable a la institució o l'entitat que representen. Sigui la UPC, la Pompeu, l’ANC o el Cercle Català de Negocis. Com és aquest cas.

Periodistes com Sion Biurrun (TV3); Isabel Palacios (TVE-Catalunya); Jesús Albalat (El Periódico); o Conxa Parramon (també de Sant Cugat), per exemple ho fan perquè treballen en mitjans i les seves opinions poden tenir transcendència pública. El que ells diuen pot afectar la imatge de l’empresa en la qual treballen.

La veritat és que quan va néixer el Cercle Català de Negocis vaig veure la iniciativa amb molts bons ulls. El seu primer president, Ramon Carner, n’és testimoni perquè jo mateix el vaig entrevistar i vam informar àmpliament del projecte.

Sempre he dit que la independència depèn de CiU, la Caixa i La Vanguardia -o sigui que a hores d’ara està més fotuda que mai- i quan esmento la Caixa no em refereixo només a l’entitat d’estalvis sinó al poder econòmic en general.

El fet que empresaris es declaressin obertament sobiranistes podia ser un tomb fonamental perquè el capital sempre ha estat molt poruc per allò de la unitat de mercat. Després, de mica en mica, la imatge de l’entitat s’ha anat deteriorant. Ja van protagonitzar un espectacle lamentable amb la destitució -més aviat va semblar un cop d’estat- de l’esmentat Ramon Carner un cap de setmana.

Setmanes enrere també vaig quedar astorat quan un tuituaire va dir “descerebrats” a diputats del Parlament. En aquest cas de Ciutadans però tant se val perquè, amb la llei a la mà, un diputat representa tot el poble de Catalunya no només el seu electorat. I, encara que siguin de Ciutadans o del PPC, un diputat al Parament es mereix sempre un respecte institucional.

Doncs el tuituaire en qüestió era Albert Macià, el cap d’estudis del CCN. Ja m’imagino que el cap d’estudis del CCN no deu ser el de la Caixa, però déu n’hi do. Llàstima perquè anys enrere havia publicat -juntament amb el secretari de l’entitat, Joan Canadell- un llibre molt interessant: “Catalunya: Estat propi, Estat ric” (Viena Edicions). 

Com el mateix president de l’entitat, Albert Pont, que ha intentat eixamplar el debat intel·lectual sobre la independència amb un parell de llibres com Delenda est Hspania -en castellà li va canviar el títol: Escucha Sefarad- o Addendum. Em consta que la popular Andrea Levy el tenia a la tauleta de nit en llista d'espera.

Però, a l’hora de la veritat, el balanç del CCN és més aviat magre: no han aconseguit quotes de poder a la Cambra -aquí fins i tot els vam donar peixet- o a Pimec on arran de la reelecció de Josep González han acabat tirant la tovallola. El seu moment estel·lar va ser sortir al TN vespre amb estelades durant l’acte de Diguem prou del passat mes de març. Però sortint al TN no aconseguirem la independència. De fet, cada vegada és més fàcil sortir al TN.

A efectes d’opinió pública han acabat com un dels xiringuitos que pul·lulen pel sobiranisme. Amb el cor a la mà, vostès creuen que serem mai independents amb propostes com la de l’Armada catalana? O personatges com el senyor (sic) Rafael Pous que va acusant mitjans de comunicació de “guerra bruta” perquè no publiquen el que ells volen?. Es com tirar-nos pedres al nostre propi terrat.

Anys enrere, el sociòleg Salvador Cardús, gens sospitós de proximitat ideològica al PP, va publicar el llibre Ben Educats (La Campana, 2003) amb pròleg de Josep Maria Espinàs. Si la seu del CCN encara estigués a Plaça de Catalunya en comptes de Bigues i Riells jo mateix els en portaria uns quants exemplars, que els fan falta. Així podria saludar també, en persona, Rafael Pous. Si no, espero amb candeletes coincidir amb ell un dia a La Rambla on he descobert que és tertulià. Però, malauradament, personatges com ell fan un mal immens al sobiranisme.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#10 A.Bassols, BCN, 05/07/2014 - 10:25

Aviam, vostè treu dia si dia també un article de diem-ne autocritica sobre el "prusés". Els de "una grande libre" aplaudeixen amb les orelles, els del la ceba posen el crit al cel. De què serveix doncs, a qui va dirigit?

#9 Digo yo, BCN, 05/07/2014 - 03:09

Supongo que los que consideran que cepillarse a los que quieren cepillarse a tu gente es "guerra sucia", también consideran que el terrorismo independentista es "guerra limpia"

#8 julian, bcn, 04/07/2014 - 00:44

Algú ha de ser crític per evitar caure en una realitat encara pitjor. Si entrem en aquesta realitat ha de ser amb total transparència respecte garanties i persones. No hi ha base real. Només afloren les nostres propies ineficiéncies

#7 jordi, l'h, 03/07/2014 - 22:26

amb els resultats de la cambra,no vareu tenir prou???

#5 paloma, HK, 03/07/2014 - 18:04

Fuera de Catalunya si pocas veces ha importado el proceso, ahora importa muchísimo menos. El debate dcha-izq ha roto el espinazo indep. Lo del GL del parlamento Europeo es una derrota enorme. Las empresas están cansadas, no venden fuera de Cataluña. Y Merkel, Draghi y Obama todavía no han hablado.