La Punteta · 14 de Novembre de 2012. 08:19h.

ADRIÀ ALSINA

Consultor de comunicació

El dilema d’Espanya: reconèixer o vetar?

Què passa si ens expulsen de la Unió Europea? Què passa si Espanya ens veta? Aquestes preguntes han anat sortint amb més força a mesura que Espanya comença a veure que el procés català podria anar de debò. La majoria de catalans consideren que ser dins la Unió Europea és un avantatge, així que val la pena examinar els escenaris possibles.

Cal recordar que, per més que la premsa de Madrid s’entesti a dir que la UE expulsaria  Catalunya, la posició oficial de la Comissió és que la UE no es posicionarà sobre la independència si no rep una petició oficial amb un escenari concret per part d’un estat membre (http://ves.cat/brLC).

Francament, crec que si Catalunya es manté ferma en el seu propòsit de fer un referèndum d’autodeterminació a l’escocesa, la pressió internacional acabarà forçant que Espanya accepti un acord de secessió més aviat del que sembla. Però què passaria si Espanya s’enroqués en un veto total?


    •    Si Catalunya acaba declarant la independència de forma unilateral, ja sigui amb un referèndum no reconegut per l’Estat o amb una declaració del Parlament, Espanya es negarà a reconèixer el fet.
    •    Si Espanya no reconeix la independència de Catalunya, no pot prendre mesures de “venjança” com retirar la nacionalitat espanyola als catalans ni posar fronteres a l’Ebre, perquè estaria incomplint la seva pròpia constitució. Una constitució que, segons Espanya, encara tindria plena vigència a Catalunya. Pot intentar suspendre l’autonomia catalana, però la suspensió d’un govern democràtic només portaria al reconeixement immediat per part de molts països. A més, l’hauria d’aplicar... com?
    •    Com que Espanya no pot expulsar del mercat comú europeu un territori que segueix considerant com a seu, els catalans seguirien essent ciutadans europeus a tots els efectes, i gaudirien de la lliure circulació de persones i capitals que proporcionen els tractats.
    •    Si Catalunya ha fet la feina seriosament i ha constituït una hisenda pròpia i les famoses “estructures d’estat”, es trobarà en plena gira mundial cercant reconeixement. Si el procés ha estat impecablement democràtic, encara que al marge de la llei espanyola, països com Israel, Suècia i Noruega podrien ser dels primers a reconèixer Catalunya.
    •    Paral·lelament, Catalunya oferiria a Espanya una negociació molt simple: pagament de la part proporcional del deute espanyol a canvi de reconeixement.
    •    Durant aquest procés, Catalunya seria una mena d’objecte estatal no identificat: un estat amb plena sobirania, reconegut per alguns, dins l’espai econòmic i polític europeu, però sense presència directa a la Comissió o al Parlament.
    •    Al cap de dos o tres anys de negociació amb mediació de la Comissió Europea i potser de l’FMI, depenent de si Espanya està rescatada o no, Espanya reconeixeria Catalunya i aquesta es convertiria en membre de ple dret de la Unió Europea.


El gran problema d’Espanya, doncs, és que expulsar o vetar Catalunya implicaria reconèixer que Catalunya ja no forma part d’Espanya. Aquesta contradicció és la que també fa que sigui impossible que la Unió Europea es pronunciï en contra de la independència de Catalunya: per a Espanya, simplement, el procés no existiria, i no ho acceptarien fins que no topessin de cara amb la realitat en forma de deutes impagats. Com al 1898.


Adrià Alsina
www.Twitter.com/adriaalsina

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#9 Juan, Gerona, 20/11/2012 - 14:38

"Si el procés ha estat impecablement democràtic, encara que al marge de la llei espanyola"

Això és contradictori. Si està al marge de la llei espanyola, o sigui de la constitució espanyola no pot ser democràtic. Recordem que la constitució espanyola la van votar tambè els catalans i la van acceptar

#9.1 Gerard, Barna, 21/11/2012 - 00:37

La constitució espanyola va ser aprovada sota pressió militar i conté diversos articles que són clarament antidemocràtics (amenacen directament els ciutadans) i que contradiuen el dret internacional. Per tant, la democràcia rau en el dret internacional i en la legitimitat dels pobles.

#7 Llibertat , i prosperitat, 16/11/2012 - 15:24

Catalunya dins o fora de la UE és plenament viable.

Kenneth Rogoff, professor de Harvard i execonomista en cap? del Fons Monetari Internacional, considera que una Catalunya independent seria plenament? viable. "Catalunya, aïllada, seria un dels països més països més rics del món".

#7.2 aclaraciones, bcn, 20/11/2012 - 21:11

# Lo que dijo Rogoff es que entre las fortalezas de España se encuentran dos regiones (Madrid y CAT) cuyos datos económicos formando parte de España las sitúa entre las regiones más ricas de Europa.

#6 Jordi, Roma, 16/11/2012 - 15:13

JP Morgan, UBS, ho sento Adrià, em sembla que et pesa més el cor que el cap. Vist des de fora no es veu clar. Catalunya independent és viable? Of course. Millor que separats d'Espanya? Els de fora pensen majoritariament que no. Les coses com són. I no, d'Holanda del Sud res.

#5 www.helpcatalonia.cat, bon article Adrià A., 16/11/2012 - 00:16

"Sense Catalunya, Espanya? no podria sobreviure dins l'euro". Aquest va ser el discurs que va llançar el ministre de Justícia espanyol, Alberto? Ruiz- Gallardón, després de dinar amb empresaris al Cercle d'Economia el 09/10/2012.

En canvi Catalunya és viable tant dins com fora de la UE.

#5.1 ¿Por, qué?, 20/11/2012 - 21:14

¿Por qué?

#4 -emilio, a, 15/11/2012 - 14:42

Que ignorante que eres. Que Israel será el primer pais en reconocer una declaracion unilateral d independencia. Espera sentado, ya verás, ya... Están los israelies deseando que declareis la independencia para crear un antecedente legal que de alas a los palestinos. Fijo que os echan una mano. Seguro