La Punteta · 27 de Desembre de 2010. 19:46h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El divorci entre Mascarell i el PSC

Ara fa 20 anys, el malaguanyat Ernest Lluch li deia a Josep Cuní: “en política el factor humà pesa tant com en qualsevol activitat de la vida”. Ho explicava el mateix periodista en un article a El Periódico el passat 4 de setembre (“El factor humà en la política”). En política, en efecte, la química és més important que la física.

Amb el fitxatge de Ferran Mascarell com a nou conseller de Cultura, Mas mata dos pardals d'un tret: incorporar al seu Govern un bon gestor cultural i, de retruc, descol·locar una mica més al PSC, que encara no s'ha recuperat del 28-N.

Mas fa, en aquest sentit, com Sarkozy. El president francès va fitxar tot just ser elegit el 2007 Bernard Kouchner com a ministre d'Exteriors. El fitxatge del fundador de Metges sense Fronteres va ser tan sonat que es va haver de defensar el 20 de maig d'aquell any amb un article a la primera plana de Le Monde que duia per títol: "Pourquoi j'ai accepté".

I ara que aquest ha plegat, un nebot de Mitterrand, Frédéric Mitterrand, precisament per a Cultura encara que aquest li ha sortit pederasta en la seva joventut. Sarkozy, de fet, va incorporar al seu govern mitja dotzena de càrrecs propers al PSF mentre que, a l'altra banda de l'Atlàntic, Obama també va tirar l'ham en aigües republicanes. Pescar en camp contari és una de les coses més antigues en política des de Maquiavel.

Però que no s'equivoqui el PSC: un no fitxa per un rival si no vol. Per què? Ferran Mascarell serà al final conseller de Cultura de CiU després d'haver-se preparat tota la vida per a ser conseller de Cultura en un govern d'esquerres.

La maleïda quota femenina va fer que Caterina Mieras fos la primera consellera de Cultura del tripartit amb els resultats ja coneguts. Maragall, a l'hora de fer govern, va veure com ni ERC ni sobretot ICV -dos homes per a dues conselleries- mantenien la paritat de gènere i va haver de buscar una dona a corre-cuita l'experiència de la qual -a més de ser una excel·lent dermatologa- era haver estat regidora a Badalona.

Mascarell, com regidor de Cultura, era fins i tot un dels candidats a substituir Joan Clos a l'Ajuntament de Barcelona. Però el PSC -sobretot el PSC de Barcelona- va optar per un dels seus: Jordi Hereu. Un altre dels candidats, Xavier Casas, va ser oportunament recol·locat a Gisa, la principal empresa pública de la Generalitat.

Maragall va repescar-lo llavors -ara sí- com a conseller al final del seu govern entre l'abril i el novembre del 2006, quan va haver d'anticipar les eleccions. El conseller havia fet una bona tasca -fins i tot va aconseguir tirar endavant el Consell de les Arts, que s'arrossegava des del primer any- i legítimament esperava a continuar.

Però, al segon tripartit, Esquerra va reclamar Cultura i va nomenar Joan Manuel Tresserras, ves per on el mateix amb el que ara farà el traspàs. Tresserras no ha estat mal conseller -sobretot comparat amb altres consellers d'Esquerra-, però segurament Mascarell ho hagués fet millor i, en tot cas, segur que ara no fitxaria per CiU.

Des de la seva sortida del Govern ha accentuat -refugiat a RBA- el seu perfil catalanista amb articles en premsa en les que tampoc ha estalviat les crítiques al PSOE. A més, com els jugadors de futbol, s'ha deixat estimar per l'equip rival: deu ser l'únic que ha participat tant en la casa gran del catalanisme d'Agustí Colomines com en la causa comuna de Raimon Obiols.

La seva darrera oportunitat de continuar en política con el PSC passava perquè la direcció hagués optat per ell com a recanvi de Jordi Hereu. Però finalment s'ha passat a l'altre bàndol mentre els socialistes, a Barcelona, van cap el suïcidi. En política, sovint la química és tant o més important que la ideologia.

Potser l'únic consol per al PSC és que Mascarell és quart plat. Mas havia sondejat abans per fer-se càrrec d'aquest departament la rectora de la UOC, Patrícia Tubella; la directora de la Fundació Miró, Rosa Maria Malet; i la directora de TV3, Mònica Terribas. Magre consol, tanmateix.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Francesc, Barcelona, 01/01/2011 - 22:27

Jo dria que el sr. Mascarell ha evolucionat molt devers l'independentisme o paraindpendentisme. Com el mateix president Maragall

#3 víctor, bcn, 28/12/2010 - 21:19

Dir que Maragall va fitxar Mieras per cobrir una quota és un insult. Com si no hagués milers de dones més vàlides. Treserras ha estat un magnífic conseller. Mascarell va ser un péssim regidor i és un intel·lectual d'aparador que promourà l'anticatalanisme com ja va fer de regidor.

#2 ramon, barcelona-c, 28/12/2010 - 00:32

No hi ha cap dubta que serà un gran conseller, es culte,es intel.ligent i segur que te la honestetat relacional possible en política , També pot ajudar ,com sembla el president Mas , a disminuir la cultura cainista de la política catalana .Estic content, guanya ,per un cop,l'intel.ligencia.

#1 M.P., Barcelona (Barcelonès), 27/12/2010 - 23:52

però com es pot dir que és un bon gestor cultural l'ideòleg principal del Fòrum de les Cultures?