La Punteta · 21 de Maig de 2017. 23:24h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El friquisme s'escampa

En aquell 30 minuts que TV3 va dedicar a l’ANC -un publirreportatge en el que no parlaven ni dels problemes interns ni dels econòmics- sortia Miquel Sellarès i deia una veritat com una casa: “al sobiranisme hi ha molts frikis". La història li ha dona la raó.

La veritat és que, amb el procés, hem hagut de veure tota mena d’episodis. Un cop vaig anar a una assemblea de l’ANC a Manresa i hi havia un assistent que havia dissenyat ja la bandera dels Països Catalans. Era allò de vendre la pell de l'òs abans de caçar-lo. 

Un altre dia vam donar a e-notícies uns nuvis que es van casar amb una estelada. Vull dir que es van casar entre ells perquè no es pot contreure matrimoni amb una bandera. Espero que la parella sobrevisqui al final del procés. O aquell altre que va declarar una vaga de fam. Sortosament només entre mos i mos.

M’estalvio altres moments gloriosos. Tampoc entraré en el debat de si Cristòfol Colom era català perquè potser un dia sona la flauta i es demostra que Jordi Bilbeny l'encerta. Però el fet que sigui proper a la CUP li restà una mica de credibilitat professional. Després hem anat catalanitzant tohtom: des de Miguel de Cervantes a Santa Teresa de Jesús passant per la Celestina. A més, gent que -en principi- està en plena possessió de les seves facultats mentals.

El problema és precisament que el friquisme s’ha anat escampant. Sovint ha afectat també a les elits dirigents del procés, les capes altes del moviment. La gent que remena les cireres, la que ha d’empènyer del carro. Els que haurien de ser un exemple de sensatesa.

Convindran amb mi que Santiago Vidal, s’ho inventés o no, ja va donar la nota. Ara ha entrat en desgràcia, però quan va ser sancionat els d’El Punt-Avui li van retre un homenatge. Més de 1.500 persones el van aclamar a Girona al crit de "Tots som el jutge Vidal". En portada van titular amb lletres ben grosses “Acte de justícia”. A l'interior li van dedicar sis planes. Un heroi.

09dcat004.jpg

 

Des de llavors aquest curiós fenomen ha anat a més i ara afecta directament a il·lustres membres del Govern o del Parlament. Hi ha una mena de síndrome de desconnexió, sembla que visquin en un món virtual. Allò que va dir Jean-Claude Juncker de la Theresa May després de sopar un dia plegats: “viu en una altra galàxia”.

En efecte, el president Puigdemont va afirmar dissabte que el Govern espanyol “reconeix la possibiliat d’un referèndum d’autodeterminació”. I això que Soraya només va convidar-lo a anar al Congrés, no a la Cibeles. Una ensarronada com qualsevol altra perquè ja hi van anar Turull, Rovira i Herrera pel 9N. Però una cosa és que et diguin blanc i l'altra que tu entenguis, o vulguis entendre, negre.

Mentre que la titular de Governació, Meritxell Borràs, ha denunciat “actituds colonials, pròpies d’un estat d’excepció” després de la querella de la fiscalia. Si fos un estat d’excepció, consellera, no podria dir el que diu. El que passa es que pensaven que l’Estat es quedaria de braços creuats i no faria res.

Fins i tot Germà Bel ha manifestat que “les mostres de rebuig del Govern espanyol a la conferència de Puigdemont demostren debilitat”. I això que és catedràtic d’economia, doctor per la UB i màster per la de Chicago. Confirma, una vegada més, la llunyania de la universitat del món real. Narcís Serra també era catedràtic i va acabar enfonsant Caixa Catalunya.

Em recorda una mica Francesc Homs, que anava augurant “la fi de l’Estat espanyol” en el cas que el condemnessin. Al final l'han inhabilitat i no ha passat res. No només no han sortit les masses al carrer -això sí, li han pagat la multa- sinó que tampoc s’ha esfondrat l’Estat.

De debò: En mans de qui estem?

 

PD/ Yo he venido a hablar de mi libro:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#12 Telamarinera, Vilanova, 23/05/2017 - 14:42

En manos de quien estamos?.. en manos de personas elegidas por los votantes catalanes.
Éso es lo triste. Dos de cada tres, es para cada una de las partes, un friki, y/o un mal catalán .
Mal asunto.

#11 Mota, Ave, 22/05/2017 - 23:17

Tu tambien te has dado cuenta.

#9 lepero, barcelona, 22/05/2017 - 18:34

Estamos en manos de cuatro vividores, o de cuarenta, o de cuatrocientos, como la colla de Millet, que si se tuvieran que ganar la vida en cualquier empresa privada, la dejarían como sus mentores dejaron a Banca Catalana, Tipel o La Seda.

#8 Sorry, Girona, 22/05/2017 - 18:25

Vendre la pell de l'òs amb accent obert vol dir vendre la pell "del hueso" (per entendr'ens). desconec si "os"· porta accent, pero en qualsevol cas es tracta d'una O tancada.

#7 Galderic, Barcelona, 22/05/2017 - 18:21

Efectivament Rius el Régimen espanyol és l'exemple més gran, des de Franco fins a Aznar, passant per Azaña, González o Primo de Rivera. Si Catalunya no s'independitza caurà irremeiablement en el friquisme espanyol.

#7.1 Oriol, BCN, 23/05/2017 - 00:14

No crec que cap dels que cites sigui pròpiament un friki, encara que a algun li podríem penjar qualificatius molt més desagradables que aquest (p. ex., Franco va ser un assassí). Podries explicar-me en quin sentit Manuel Azaña o Felipe González van ser frikis? Em tens intrigat.

#7.2 Galderic, Barcelona, 23/05/2017 - 08:38

Azaña només al que llegeixis la seva biografia per adonar-te'n i Mr.X Isidoro, malgrat la seva perversitat , no deixava de ser un friqui, sinistre, però friqui.

#7.3 pepe.----, andorra, 23/05/2017 - 15:06

es curioso q definas como friki a todos los politicos españoles q de una forma u otra han criticado el separatismo o lo han combatido, aunque tambien entiendo q llamar facha a gonzalez o azaña no se puede asi como asi. Claro q se lo dicen a Boadella q fue encarcelado precisamente por antifranquista. No estoy nada de acuerdo con eso.

#7.4 pepe.----, andorra, 23/05/2017 - 15:08

Creo q los separatas deberíais ir a la pompeu fabra a q os expliquen q significan las palabras friki y facha, pq creo q no las utilizáis correctamente. Y si lo prefieres, pues pregunta en la RAE, q no la RAC, lo digo pq es la academia de la lengua española y no la de lengua castellana, q esa academia, no existe.

#7.5 Galderic, Barcelona, 23/05/2017 - 15:18

Boadella, quin farsant !!. Tota la vida amagat rere la farsa i la mentida.Que els preguntin als companys de la Torna
No m'estranya que sigui el vostre referent.

#7.7 pepe.----, andorra, 24/05/2017 - 16:38

es mi referente pq el se enfrento al franquismo con pit y col..lons ¿Q hiciste tu? ¿Q hicieron el resto de separatas q ahora van dando la chapa? Nada. Y un actor es lo mas normal del mundo q esta detras de la farsa y la mentira, al fin y al cabo, eso es el teatro...¿No es bonito luchar contra la farsa y la mentira con farsas y mentiras? Para mi, si

#7.8 pepe.----, andorra, 24/05/2017 - 16:40

De todas formas sr. Rius, calificar a estos separatas como frikis, es un insulto a todos los frikis....