La Punteta · 9 de Març de 2017. 18:23h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El futur d'Artur Mas

Mas i Pujol, durant un consell nacional de CDC l'any 2008

Diumenge passat estava parlant amb Salvador Sostres per whatsapp després de llegir el seu article a l’ABC i vaig arribar a la conclusió -crec que compartida- que el millor que podia passar és que absolguin Artur Mas. Ens ho passaríem pipa. Des del punt de vista de l’Estat és l'arma secreta que tenen per acabar amb el procés. Artur Mas ha estat sempre com un elefant dins d’una terrisseria. No ha deixat mai res en peu.

El seu balanç com a governant és esfereïdor. No en conec cap altre que hagi convocat eleccions anticipades en dues ocasions i l'hagi pifiat les dues vegades. Ha estat l’únic president d'un govern d'Europa occidental que ha ensopegat dos cops en la mateixa pedra. En la segona ocasió anunciant-ho, a més, amb nou mesos d’antelació. Va ser una de les campanyes electorales més llargues que es recorden.

Pel que fa al seu balanç com a líder de CDC caldrà esperar a les properes eleccions quan l’ara PDECAT s’haurà de presentar, previsiblement, amb les seves pròpies sigles. Sembla difícil que Esquerra vulgui reeditar Junts pel Sí després del que hem sentit aquests dies sobre el cas Palau. I de moment no tenen ni candidat. Tampoc a l'Ajuntament de Barcelona.

Tenim un tast amb la seva evolució durant les eleccions al Congrés de Diputats on van passar de 16 diputats el 2011 a vuit el 2015. Van perdre exacament la meitat de l’electorat: d’un milió de vots i més del 4% a 480.000 vots i un 2%. Ara no tenen ni grup parlamentari. I els ha passat Esquerra.

Per això n’hi ha -com el mateix Salvador Sostres- que han arribat a la conclusió que Mas és malastruc. Que tot el que toca ho trenca. I certament no els hi manquen arguments. Encara recordo que, al congrés fundacional del nou partit, ell era partidari de batejar-lo MésCatalunya (MésCat) o Catalans Convergents (CatConvergents). Amb tanta mala sort que les bases ho van tombar el primer dia.

Després va votar -juntament amb Carles Puigdemont, per cert- pel nom de Partit Nacional Català i en canvi va sortir Partit Demòcrata Català. Al final, després de l’estira-i-arronsa amb Demòcrates de Catalunya i el Ministeri de l’Interior, la cosa va quedar en Partit Demòcrata Català Europeu. En aquest cas no era guerra bruta de l'Estat, sinó un problema amb els Estatuts.

Personalment jo prefereixo pensar que a Mas li falta nas, olfacte, intuïció, fins i tot cintura. Pel que sembla, un alumne brillant de l’Aula -que tampoc sé si era brillant o normalet- no és necessàriament un líder polític. El pare de Churchill el va apuntar a l’acadèmia militar de Sandhurst perquè no treia bones notes.

Per mi que tot el que ha fet des de llavors -posar Neus Munté de vicepresidenta, Marta Pascal de coordinadora, fer una direcció a mida- ho ha fet per poder tornar després del parèntesi de Carles Puigdemont. Per això al judici del 9N, en comptes d’immolar-se, va fer una defensa jurídica a la recerca de l’absolució. Està en el seu dret, però les 40.000 personers -o 16.000- que el van acompanyar es van quedar amb un pam de nas.

Després de la seva darrera conferència a Oxford va fer unes declaracions a TV3 en les que deia que, per decidir-se, "faré el que he fet sempre: tenir en compte primer els interessos del país, Catalunya; després els interessos del meu partit, ara el Partit Demòcrata; i després en mi mateix pensaré també una mica, però en tercer terme". Com tot polític sospito que l'ordre és a la inversa. En instint de supervivència no el guanya ningú. Porta més de 35 anys vinculat a la política.

Però vistes les declaracions de Millet & Montull aquestes dies a la Ciutat de la Justícia i la trajectòria del personatge en el seu conjunt al PDECAT deuen estar patint per si l'absolen. Més d'un dirigent deu estar a creuant els dits perquè l'inhabilitin. Si torna pot acabar d'enfonsar-ho tot.

 

 

PD/ Si t'ha agradat aquest article potser t'agradarà aquest llibre:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#13 botifler1914, Montjuic, 15/03/2017 - 15:26

No tiene futuro, un cierto pasado y nada más.

#12 Oriol, BCN, 13/03/2017 - 17:21

Ostres, doncs al final no han absolt en Mas. No ens ho passarem pipa.

#11 Fran77, Barcelona, 13/03/2017 - 11:14

En Rius es repeteix més que l'all, amb els seus repassos a l'Artur Mas. D'això s'en diu obsessió crònica.

#11.1 pepe.----, andorra, 13/03/2017 - 13:50

si, es lo q dicen los palmeros de mas, pq yo le llamo actualidad o noticia del dia. Quizas a ti lo q te gustaria es q nadie dijera nada, mas o menos como lo del golpe de estado del 11M, q todos insisten en q es islamista y es el unico q no es ni islamista, ni etarra ni nada, el golpe de estado de toda l

#11.2 pepe.----, andorra, 17/03/2017 - 15:45

por lo q se ve a Fran77 eso de ubi dubium ubi libertas, no le va mucho.....Claro q es mas rentable ser sumiso al poder q disidente....En eso lo entiendo perfectamente y mas cuando tienes q pagar facturas o tienes hijos y no quieres q los suiciden desde un septimo piso....

#10 Alwix, Barcelona, 12/03/2017 - 18:03

Ostres, que estrany, els de Societat Civil Catalana posant un anunci en un mitjà dirigit per un "independentist"? Que no hi havia fractura social?

#10.1 pepe.----, andorra, 13/03/2017 - 13:52

tu sabes de donde sale la pasta para SCC y quien la controla? ¿tu no sabes q es eso del blindaje reactivo? ¿lo de allanar el camino a unos y cerrarselo a otros? ¿no sabes aun en q dictadura vive España? Te daria mi opinion, pero me falta espacio y ademas tengo hijos, q estos cuando hay pasta, no se c

#7 M. Dolors Botet, Barcelona, 10/03/2017 - 16:54

Que te Vosté contra Artur Mas? Sempre comentaris negatius, interessats, pel judici del 9 N, varen venir 40.000 persones a donar-li suport, el cas Palau es un Judici muntat contra la antiga Convergencia i no sembla que ho sigui contra dos els dos pocavergonyes " Srs. Millet i Montull. Per favor no sig

#7.2 zeppelin74, bcn, 12/03/2017 - 12:29

I tant i tant,tot és un invent de la GC i del CNI.

#7.3 pepe.----, andorra, 13/03/2017 - 13:53

mientras haya ingenuos como Lola, siempre habra listos como arturo mas.