La Punteta · 8 de Juliol de 2013. 19:23h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El George Lakoff del PSC

Si algú de debò vol saber de què va el document pactat pel PSOE aquest cap de setmana ("Hacia una estructura federal del Estado") pot fer tres coses: baixar-se'l de la web del PSOE, llegir la crònica de Montse Oliva a El Punt-Avui l'endemà -encertadament titulada Paper mullat- o l'entrada al bloc de Jordi Martí.

Com que ahir, a Twitter, ja vaig recomanar la col·lega d'El Punt-Avui aconsello avui l'article de Jordi Martí al seu bloc que, a aquest pas, no serà l'alcaldable de l'aparell del PSC per Barcelona ni borratxo. Potser al que aspira és directament a la secretaria general, perquè en fa un resum com aquest:

"El documento aprobado este fin de semana reconoce los derechos históricos de Catalunya pero, en cambio, no se atreve a definirla como nación; propone el Senado como cámara de representación territorial, pero rehúye la bilateralidad entre Catalunya y España; plantea tímidamente el principio de ordinalidad, pero sin establecer su obligatoriedad constitucional; avanza en la descentralización de la justicia, pero no recoge el derecho a decidir de los catalanes".

Fins i tot ho diu un socialista: "En suma, trata de dar continuidad al Estado de las Autonomías. Una versión actualizada del café para todos, décadas más tarde, añadiendo líquido a todas las tazas."

Si opten per la primera opció, els en puc fer un resum perquè hi ha un paràgraf sublim que diu: "Nos oponemos igualmente a la ruptura del país. No podemos ni queremos contemplar la ruptura de Cataluña con el resto de España. Simplemente nos parece un desastre para todos. Para Cataluña y para España. Los problemas del modelo territorial tienen mejores soluciones".

Hi ha altres subtileses perquè quan parlen dels "problemas actuales" de l'Estat autonòmic consideren que un d'ells és "la ausencia de una verdadera Cámara Territorial". Al loro, que diria el Laporta, perquè enlloc no parla de suprimir el Senat, sinó de potenciar-lo. El PSOE només parla de suprimir organismes, com les Diputacions, quan no hi té ningú col·locat.

Val a dir que també han fet esforços per entendre el problema catalán -la cursiva és meva- com quan atribueixen el sobiranisme a "la insatisfacción de los modelos de financiación" o "la decepción sobre el desenlace de la reforma estatutaria". Però els socialistes redueixen el fet català a "singularidades culturales, simbólicas o nacionales". A mi em recorda quan, en el temps de Franco, érem una bonita región.

El pitjor de tot és quan aborden el tema de la reforma de la Constitució. Els socialistes sempre parlen de reformes quan estan a l'oposició perquè l'única reforma de la Constitució que s'ha fer darrerament va ser pactada per telèfon només entre PP i PSOE. Per això, a mi les reformes de la Constitució em fan més por que una pedregada. El dia que es posin d'acord -amb el vistiplau de Pedro J. Ramírez- rebrem tots plegats.

El sociòleg George Lakoff va publicar fa anys un llibre que va causar furor entre l'esquerra: "No pienses en un elefante". La idea central és que, en política, l'important era el marc conceptual i el que calia empènyer la dreta fora del marc. Malament rai quan la política només són paraules.

En certa manera el PSC ha fet això amb el federalisme: com que CiU s'ha mogut cap al sobiranisme, ells han apostat el federalisme per poder oferir alguna cosa al seu electorat. Jo -que m'ha tocat cobrir més d'un cop la Festa de la Rosa- ja entenc que el PSC no es faci sobiranista. Però té futur el federalisme en un país on no hi ha federalistes?

A més no sé què és pitjor si el remei o la malaltia perquè el federalisme és el café para todos II. I tots els mals -de Catalunya, però sobretot d'Espanya- vénen del famós café para todos de la Transició. Al capdavall, només va servir per aigualir les reivindicacions de bascos i catalans. No hauria imaginat mai que Pere Navarro volgués ser ara el George Lakoff del PSC.

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Pere, Matadepera, 10/07/2013 - 00:28

conversa sencera entre Camacho y la ex-del Pujolet

http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2013/07/el-triangle-publica-la-gravacio-sencera-de-la-conversa-d-alicia-sanchez-camacho-i-l-exam-37011.php#.UdxmQdpPgZo.twitter

#2 Senyor Groc, Bcn, 09/07/2013 - 09:16

" La idea central és que, en política, l'important era el marc conceptual i el que calia empènyer la dreta fora del marc. Malament rai quan la política només són paraules."

Sr. Rius, ha llegit vostè Lakoff? Si aquesta és la seva conclusió, no l'ha entès bé.

#1 -emilio, a, 08/07/2013 - 20:29

el supuesto sociata Jordi Marti lamentándose q el PSOE no incluya en su reforma de la Const q hay 3 "clases" de españoles, los q viven en una nacion, por supuesto Cataluña lo es y se merece privilegios sobre las demás, otros en nacionalidades y los mas feos en simples regiones. Viva el socialismo!