La Punteta · 30 d'Abril de 2014. 10:49h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El linxament de Pere Navarro

Portada de l'Ara

És increïble el que està passant amb Pere Navarro. Si jo hagués estat el primer secretari del PSC mai no hagués vinculat l'agressió que va patir diumenge -abans d'una comunió a la Catedral de Terrassa- amb el procés sobiranista. I menys sense proves. Però al final semblarà que el cop de puny sigui culpa seva.

El conseller Homs ja va perdre l'ocasió de fer una condemna sense embuts -com la que va fer el seu col·lega d'Interior, molt més encertat- a l'habitual roda de premsa de Govern i a l'Ara han posat aquest dimecres en portada Pere Navarro al mateix nivell que Rosa Díez i un dirigent del PP.

El procés sobiranista ha estat, fins ara, impecable. Deu haver-hi poques manifestacions en tot el món en què s'hi apleguin dos milions de persones -o les que fossin-, i no hi hagi cap incident. Però això no vol dir que no hi hagi esverats. A una banda i a l'altra. Només cal repassar el twitter on alguns la diuen pel broc gros.

I, en tot aquest procés, els socialistes han esdevingut els dolents de la pel·lícula. Ciutadans i el PPC ja ho eren per se. Però el PSC s'hi ha afegit darrerament pel seu canvi de rumb. Mentre que els sobiranistes semblen els bons. Anem amb compte que la independència de Catalunya no ho permeti tot.

Personalment, no tinc cap dubte que ser socialista en aquests moments a Catalunya és més complicat que ser republicà o convergent. Maurici Lucena ens explicava ahir, després de la roda de premsa al Parlament, que a ell l'han insultat un parell de vegades pel carrer. I ha estat en les darreres setmanes. O sigui no és desgavellat pensar que està vinculat al famós procés.

I jo no hagués esperonat mai el vot de la por com ha fet Alicia Sánchez-Camacho. Ni dir en una tele de Madrid que "ens estan obligant a sentir-nos estrangers a la nostra terra". Em sembla tot plegat una jugada política indigna. Però divendres va haver de visitar la Fira d'Abril al crit de "pepera de merda", entre d'altres subtileses.

Hem entrat en una etapa perillosa de banalització de la violència. Al final, el setge del Parlament semblarà culparà de CiU. Un diari com El País publicava el passat 22 d'abril un article d'un conegut periodista català en el qual deia, si fa no fa, que els detinguts no havien fet res. Es nota que l'autor de l'article en qüestió no era aquell dia al Parc de la Ciutadella.
 
Jo crec que els processts mai no haguessin hagut de ser jutjats per un tribunal d'excepció com l'Audiència Nacional, però pel que sembla tampoc no els va importar gaire perquè es van negar a declarar i van aprofitar per fumar uns porros al lavabo.

El diputat de la CUP Daniel Fernàndez rebaixava l'altre dia el setge a un simple "acte de protesta" i Ernest Maragall, que va rebre de valent, culpava els Mossos per intentar arreplegar un grapat de vots ara que va de dos a la llista d'ERC. Mentre que els diputats d'ICV Salvador Milà o Joan Boada van aigualir també les seves declaracions a la recerca del vot indignat. Al festival exculpatori s'hi va afegir fins i tot Alfons López Tena. I això que és notari.

Amb un agreujant: la violència antifeixista sembla més guai que la violència feixista. Encara recordo l'agressió que van patir un grup d'ultradretans el 12 passat d'octubre -gràcies al tuit d'un fotògraf, per cert- després de celebrar la Hispanitat a Montjuïc. Simplement estaven fent una cervesa en un bar quan van ser apallissats de valent.

"Els joves agressors, la majoria dels quals anaven encaputxats, van actuar de forma organitzada, planificada, amb rapidesa i amb una alta dosi de violència. Per tal d’escometre l’atac van utilitzar estris perillosos com pals, pedres, cadenats i armes blanques", explicava el comunicat oficial dels Mossos.

Això sí, l'endemà de les detencions Esquerra -amb Oriol Amorós al capdavant-, ICV i la CUP demanaven explicacions al conseller d'Interior, Ramon Espadaler, per l'operació policial. I, ves per on, un dels detinguts era militant de la CUP. No vull ni pensar què haguessin dit els de la CUP si l'agressió l'haguessin fet els feixistes.


Publicitat
Publicitat

34 Comentaris

Publicitat
#26 Gokuista, Poble Nou (Barcelona), 06/05/2014 - 15:01

Senyor Rius, políticament vosté i jo discreparíem una mica, però li tinc que dir que els seus escrits solen estar carregats de sentit comú i seny. El felicito per tenir aquesta visió de les coses, tot i la distància ideològica que ens separa. És un plaer llegir-lo, de debó. :)

#25 Casper, Bcn, 06/05/2014 - 12:49

Vamos a ver esto del proceso escrupulosamente democrático y pacífico es un cuento chino, el Gobierno de España está pasivo siempre que no se traspasen las líneas. Los independentistas súper activos y una parte de la sociedad catalana en estado pasivo o silencioso, pero en la medida (sigue)

#25.1 Casper, Bcn, 06/05/2014 - 12:51

que se acerquen elecciones o el 9N a la gente se le van hinchando las narices. La gente no independentista ya no se calla y cada vez en los debates es más frecuente crispación y para colmo el idiota que quiso quemar la bandera de España en el Ayto. de Terrassa, que ayer pidió disculpas y dice (sigue

#25.2 Casper, Bcn, 06/05/2014 - 12:52

Que fue un calentón por entrar en foros donde se ataca a Cataluña. Aquí saltarán las bofetadas, tiempo al tiempo. Que los independentistas ya están dando codazos, que dicen mentiras como catedrales por TV3 y su prensa. Esto terminará mal y ya sabemos quien acaba llorando.

#24 HAL, Barcelona, 01/05/2014 - 21:06

Rius (tothom sembla que aquí te'n diu i, doncs, estalvio formalismes i cortesies), no has llegit bé l'article del conegut opinàtrix català a El País, ni la ironia i el desencís general que traspua. Una mena de rictus desesperat, suma de riure burleta i sac de gemecs entristit en el malpaís.

#23 sisco, bcn, 01/05/2014 - 19:31

He buscat a l'hemeroteca declaracions del PP condemnant l'assassinat feixista de Guillem Agulló i no les he trobades. Com pot ser?!

#20 julian, bcn, 01/05/2014 - 16:38

El nacionalismo, como otras ideologias excluyentes tiene un poder de seducción que en si mismo lo hace peligroso. Ha conseguido barrer al socialismo PSC y lo repite con CIU. Creo que habria que preocuparse por el odio la exclusión y la división que promueve

#20.1 Gongylus, Girona, 01/05/2014 - 21:18

Et deus referir al nacionalisme espanyol, oi? Perquè aquest sí que és perillós i excloent. El PSC ha entrat en barrena simplement per les seves pròpies contradiccions. No ets pots passar 30 anys dient una cosa i a l'hora de la veritat defensar-ne una altra.