La Punteta · 22 d'Agost de 2010. 11:57h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El millor Avui de la història

Malgrat que ho digui sovint un conegut columnista El Mundo, el millor director del diari Avui no ha estat mai Vicent Sanchis, sinó Jaume Serrats a finals dels vuitanta. Només cal repassar les dades de l'OJD, Sanchis va deixar per força la direcció el novembre del 2007 quan el diari amb prou feines havia superat els 30.000 -30.456 exactament-, incloses les subscripcions institucionals.

Jaume Serrats (Barcelona, 1944), que en va ser director entre el 1982 i el 1986, va arribar a 40.000 diaris venuts. Serrats va arribar al càrrec després d'haver dirigit algunes capaçaleres llegendàries del periodisme barceloní d'aquella època com Catalunya-eXpress (1976-1979) i Mundo Diario (1980). La majoria de periodistes que van remenar les cireres els anys 80 i 90 a Catalunya van començar en aquests diaris.

En concret, Catalunya eXpress va ser un diari avançat al seu temps -el model popular-sensacionalista a l'anglesa- tot i que la qualitat de la plantilla no va impedir el seu fiasco. Josep Maria Casasús va dedicar el seu clàssic La premsa actual (Edicions 62, Barcelona 1981) precisament a la redacció del Catalunya Express, "una mostra realment excepcional dins del periodisme català contemporani".

I Oriol Pàmies, en el seu llibre sobre el grup Mundo (Diputació de Barcelona, 1993), dóna alguns dels noms que van participar en el projecte la majoria dels quals els hi sonaran. Per ordre d'aparició -a més de l'esmentat Josep Maria Casasús-, Xavier Roig, Josep Maria Sòria, Jaume Guillamet, Manuel Vázquez Montalbán, Julià Peiró, Miguel Pérez Quintanilla, Basilio Rogado, Manuel Román, Javier del Olmo, Xavier Sardà, Joan Ramon Mainat, etc. (pàg. 73).

Serrats, que en va ser director, va aplicar després tot l'après a l'Avui i va fer un equip a mida amb Carles Flo, de subdirector;  Pius Pujades, de redactor en cap; Àngela Vinent, de redactora en cap; i Antoni Batista, de cap de secció. Flo va ser el darrer director del diari abans de la compra per El Punt.

Després va reforçar la plantilla amb periodistes com Jordi Fortuny, Jaume Andreu i Jordi Gutérrez. Xavier Horcajo a Economia. Bru Rovira i Jesús Albalat a Fets i Gent. Bru Noya a espectacles. Santiago Riera a televisió. Àngel de Castillo a esports. Però segurament els fitxatges més sonats van ser el de Toni Batllori, ara a La Vanguardia, i el millor tripartit que ha tingut mai Cataluya: Quim Monzó, Ramon Barnils i Jordi Vendrell.

La vida dóna moltes moltes i algun d'aquests ha acabat fent carrera amb el tripartit -com director general- després que Convergència al col·loqués a l'Avui. En conec un altre que es va passar a Esquerra, va fer carrera com a secretari general de Comunicació i president de la Corpo per, al final, deixar-los tirats ara que venen vaques magres i refugiar-se a El Periódico com director adjunt.

Serrats, després del seu pas pel CAC, es mira ara el periodisme i la política des de la seva casa del Muntanyà (Osona) i dóna classes de dret de la informació als estudiants de la Univeristat de Vic. No sé si és tan bon professor com periodista perquè no sempre és una garantia, però no saben la sort que tenen els seus alumnes. Ara el que hauria de fer es éscriure memòries de quaranta anys de professió.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 Ramon, Barcelona, 22/08/2010 - 21:22

El ninotaire de l'Avui era en Cesc. Ara és un tal Fer. Bon símbol de l'evolució ideològica de l'Avui: de socialista a sociata. I també bon símbol de l'evolució en nivell.

#5 Joan, La Garriga, 22/08/2010 - 20:11

Com diu el Josep, de Girona, la qualitat de la premsa ha decaigut molt, am honroses excepcions. Probablement, La Vanguardia és una cas de manual. Massa llicenciats en periodisme i massa poca cultura...

#4 víctor, bcn, 22/08/2010 - 17:31

On és el rigor? Als 80 la premsa en català no tenia pràcticament competència, ni escrita ni, lògicament, digital. I sí, em sonen alguns noms: Carles Flo, Antoni Batista, Xavier Sardà... aquests, si més no, t'els ben regalo.

#3 wifredo, Barcelona, 22/08/2010 - 14:06

Amic Xavier. Merescut aquest reconeixament al company i amic Jaume Serrats,com a director de l'Avui,El millor Serrats però, crec va ser
l'entrevistador de El Correo Catalán, on el vaig coneixer bé, oferint-li dues pàgines que lluien i tenien èxit.

#2 Vipper, Sant Fost C., 22/08/2010 - 14:01

Al 1991 no hi havia Internet...