La Punteta · 2 de Juliol de 2015. 19:11h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El millor conseller del Govern

El conseller Ciuraneta, en l'acte de dimarts passat

No tinc el plaer de conèixer el nou conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta. És veritat que era diputat al Parlament, però també ho són Xavier Cima, Àlex Moga o Pere Vila -per parlar d’alguns valors a l’alça a CDC- i a ells no els han nomenat consellers.

Tant se val perquè s’ha convertit ja, d’entrada, en el millor conseller del Govern encara que només sigui per una frase. Dimarts passat, en la cloenda de l'assemblea general de la Federació Avícola Catalana, va afirmar: “el futur, el creixement de les nostres empreses i el benestar de les nostres famílies només depèn de nosaltres".

Són les pimeres paraules provinents d’un conseller de la Generalitat que transmeten una mica de trempera i autoestima en els últims dos anys. Perquè aquest Govern sembla que tingui mal de panxa. Quan vagi sempre restrenyit. Ja em perdonaran. Vas a les rodes de premsa de dimarts i no saps mai si  prendre't abans un Alka-Seltzer o un Valium.

El conseller Homs estava permanentment empipat. Amb Espanya, amb el PP, amb l’oposició, amb el Duran, jo diria que fins i tot amb si mateix. En el tracte personal és afable com ho són a Taradell, però pujava al faristol i se li posava de seguida aquella cara de pomes agres. Llavors començava a disparar a tort i dret. Fins i tot havia rebut Lluís Falgàs.

Per això tenia esperances que la nova portaveu, Neus Munté, signifiqués una inflexió en la política informativa del Govern. Però em temo que impera la continuïtat: dimarts passat va sortir i va haver de vendre als mitjans la Crónica de una muerte anunciada. Perdó: Crònica de una ofensiva premeditada. Ha estat un lapsus freudià a les acaballes de la legislatura.

L’informe és apòcrif perquè ni tan sols va signat pel CATN. No cal dir que la immensa majoria de les coses que diu són veritat, però jo patia perquè quan parlava dels deutes de l’Estat pensava que, a l’altra banda de la Plaça Sant Jaume, sortiria immediatament Ada Colau reclamant el que li deu Artur Mas. O la resta de municipis que, de tant en tant, fan cua a Governació perquè van escanyats.

I encara sort que ara, a les conferències de premsa, no hi va el col·lega de Crònica Global Alejandro Tercero, que sempre taladrava el conseller Homs amb les sentències de la immersió. Perquè, siguem francs, l’Estat incompleix sentències com la de la gestió territorial del 0,7 de l’IRPF. Però aquí també ens n’hem passat unes quantes pel forro. No em facin dir quines.

Malauradament, els catalans també hem fet coses amb els peus. Quan parla dels incompliments de l’Estat amb la Llei de Dependència obvia, per exemple, que el tripartit la va votar amb entusiasme a Madrid malgrat que envaïa competències de la Generalitat. Joan Ridao, que ara està al Consell de Garanties, segur que se’n recorda i no m’ho negarà.

El nou memorial de greuges també inclou, en la seva pàgina 43, el famós Quart Cinturó “aturat des del 2011”. Però el que tampoc explica són les batalletes internes entre el PSC i Iniciativa per aquesta infraestructura quan governaven. Uns volien fer una autovia i els altres un carril-bici. Si s’hagués aprofitat l’època de vaques grasses per enllestir-lo ara podríem anar d’Olesa a Viladecavalls en un tres i no res.

El document en qüestió, un totxo de 102 planes, també em recorden els informes que feia CiU quan estava a l’oposició. En guardo un com un tresor que és diu “2 anys perduts, 2 anys de mal govern” sobre els primers anys de Pasqual Maragall. Ha passat una dècada i semblen calcats, però al revés.

Hi ha capítols de rabiosa actualitat: “un govern que no legisla”, “la supressió d’alts càrrecs, una promesa incomplerta”, “només un objectiu: conservar el poder”. Sembla mentida com el Govern dels Millors ha acabat gairebé com el tripartit amb l’única diferència que als consellers d’ERC els van fer fora i els d’Unió se n’han anat. La història, ja ho diuen, es repeteix.

 

Twitter

Qui sóc

Tots els articles

Elogis

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Prudenci, Sabadell, 03/07/2015 - 20:08

Aquesta mena d'informe no és més que la definitiva fugida a enlloc possant el turbo i fent tot el soroll possible.

#2 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 02/07/2015 - 21:10

Lo primer que ha fet, canviant els directors generals per a tres mesos, no ha estat gaire encertat. Ha truncat la continuitat de treball del departament i, per què?Quina política nova vol fer en tres mesos? Rius, no et deixis guiar per una frase. Les parauls se les endú el vent.

#1 Teniente Dimitri, BCN, 02/07/2015 - 20:25

Sr Rius¿Y de la corrupción? Aún no sabemos lo que costo el Forum de las culturas, las líneas 9 y 10 de metro, Spanair, ATLL, el caso Palau, jugando con la Salut de las peersonas como el caso Innova, el 3%...etc. Cuantos han pisado la cárcel. Y todo esto del procés es para tapar sus verguenzas