La Punteta · 25 de Setembre de 2016. 13:20h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El modus vivendi del procés

Darrera reunió del Consell Executiu. Foto: Rubèn Moreno

El passat 17 de setembre llegia un tuit del periodista Ignasi Aragay en el que donava ànims a Amadeu Altafaj després que el TSJC hagués rebutjat que es presenti com a "representant permanent" de la Generalitat davant la UE. “Ànims, Altafaj” li deia el director adjunt del diari Ara.

Aleshores em vaig preguntar de cop i volta: Què ha fet el senyor Altafaj fins ara? Quines portes ha obert? Quins representants diplomàtics l’han rebut? Perquè quan va anar-hi el president de la Generalitat no va passar de la fira floral de Gant. Francament, no sé si pagava la pena tan enrenou per anar a mirar floretes.

Amadeu Altafaj i Tardio (Barcelona, 1968) va ser nomenat per al càrrec el 13 de gener del 2015. Ara fa més d’un any i mig. Quan el van incorporar ens van vendre l’operació com un gran fitxatge. No endebades havia estat portaveu d'Afers Econòmics amb el vicepresident Olli Rehn.

Sí, però quan el van fitxar ja no ho era: llavors no sé si l'havien defenestrat a la unitat de comunicació de la Direcció General d'Afers Econòmics i Financers. Sospito que la seva carrera a la UE es va acaba el dia que va participar a la via catalana de Zuric el setembre del 2013.

Jo sempre dic -i el senyor Romeva no sé si ho sap- que la UE l’han feta els estats. I que entre la crisi econòmica, la crisi de refugiats i la crisi d’identitat el cas dels catalans deu ser l´últim punt de l’agenda. Després del trasbals pel Brexit la Unió Europea no voldra sentir a parlar d'un altre referèndum en quaranta anys.

Però no pateixin: si ets dels nostres sempre tindràs feina. Ja et trobarem un lloc o altre. Certament, l’activitat d’Amadeu Altafaj ha estat intensa des de llavors. Com “presentar" a Girona el nou web de la Generalitat sobre els fons europeus, “destacar” que les comarques tarragonines han participat en 165 projectes europeus durant el període 2007-2014 o “encoratjar” les terres de Ponent a cercar oportunitats en sectors clau. Totes, per cert, activitats a casa nostra. No pas a Brussel·les. No sé si per això necessitem un "representant permanent".

Conec gent que, gràcies al procés, fa més de deu anys que cobra un sou públic. Per exemple, la meva admiració per Jaume Clotet és infinita: primer va ser cap de premsa amb Carretero -en el llunyà 2003-2006!-, després amb Puigcercós (2006-2008), més tard el van col·locar de subdirector de l’ACN -imaginin la neutralitat de l'agència pública- i quan es va barallar amb Saül Gordillo el van repescar per al Diplocat. Finalment el van posar al capdavant del Programa Internacional de Comunicació i Relacions Públiques Eugeni Xammar. Amb aquesta trajectòria no m’estranya que hagi acabat de director general!.

Entremig va tenir temps de ficar-se amb un diputat del Parlament, David Pérez, membre de la comissió de control de la CCMA, al que li va etzibar per haver fet una pregunta parlamentària: “Que el PSC pregunti pels noms de tots els tertulians d’Els Matins em sembla una intromissió política en la feina dels professionals de TV3”. Fins ara, a les democràcies occidentals, l’oposició fiscalitza l'acció del govern, però els càrrecs del Govern no fiscalitzen la tasca de l’oposició. Després diuen que Espanya és una democràcia de baixa intensitat.

En fi, jo també vull viure del cuento (hi ha un munt endollats a la Blanquerna, per exemple). O tots o ningú. Però sóc conscient que això és impossible. La mamella pública no dóna per tant. A aquest pas acabarem -fins i tot jo, que vaig ser un crític impecable i implacable del tripartit- enyorant Joan Saura i Mar Serna. Almenys van tenir la decència intel·lectual de no presumir que serien el govern dels millors.

Només cal veure els acords del Consell Executiu de dimarts passat: “analitzar” la resolució sobre la situació d’emergència social -això era per estovar la CUP de cara a la qüestió de confiança-, “impulsar” l’Observatori de la Igualtat o “reforçar” la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat. L’única mesura concreta va ser destinar un milió d’euros per millorar la genètica forestal. A Madrid no hi ha Govern, però aquí és com si no n’hi hagués.

Però la gent -com aquell anunci d'una coneguda cadena de botigues d'electrònica- no és tonta. Mantenir indefinidament la ficció pot tenir uns efectes devastadors en el Partit Demòcrata Català -o com es digui en el futur- a les properes eleccions. El procés s'ha convertit en una bicicleta. Si t'atures, caus.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

 

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#17 per dignitat, fem fora Mariano Rajoy i el PP, CAT, 26/09/2016 - 22:04

Els vots de Catalunya poden ser decisius que fotre fora Rajoy i el PP. Per dignitat, cal desallotjar la dreta espanyola del govern d'Espanya.

#17.1 pepe.-., andorra, 29/09/2016 - 17:54

derecha española rajao y sus complices, pero q chiste mas bueno, no hay ningun partido ni de derechas ni conservador con representacion parlamentaria hoy en dia. No han derogado la ley del aborto, no han derogado la ley de desmemoria historica, y le han dado a los separatas el 30% del fla, tu flipas

#16 Pa amb tomàquet i pernil ibèric , ll*ll Junts pel 3% , 26/09/2016 - 20:32

Si això passa sota "l'opressió de l'estat espanyol" com seran els endolls d'aquesta banda amb la independència?

#16.1 pepe.-., andorra, 29/09/2016 - 17:54

pues para eso la quieren, para hacer y deshacer y q nadie les pueda toser....

#15 BEJOTA, bcn, 26/09/2016 - 18:26

CaixaBank y Sabadell anunciarán que abandonan Cataluña si se declara la independencia

Seguirán la estrategia de Royal Bank of Scotland (RBS) y Lloyd?s que una semana antes del referéndum hicieron público su plan B de marcharse de Escocia si ganaba el SÍ.

N.B. COM AL QUEBEC I P. BASC.

#15.1 ya veremos si se lo dan todo gratis total , me extrañaría q se fueran!, 26/09/2016 - 19:29

Aquí todos son unos buitres carroñeros..
No sólo se quedarán sino q ni pagaran impuestos ni ellos ni sus muchos chanchullos de empresas d sus grupos y las d sus amigos...
Solo los pringaos...pagaremos los impuestos q toqueb como ahora!!!
Pq q paguen los enchufados sólo faltaría q no lo hicieran y d

#14 Gracias Sr. Rius...no se como se atreve conociendo, " el paño"... dice Vd. la verdad!, 26/09/2016 - 17:50

Muchos creemos q tantos en las V ...Y y Z de los próximos años en los 11/9... Van pq están " colocados" y muy bien...
Como es q Cataluña donde desde siempre hemos sido
" la punta d las maravillas d Reino" - o esa fama tenemos-
en los cargos siempre están los mismos???
Gracias!#13 .pepe., Andorra, 26/09/2016 - 17:29

Aixó sí que és demanar un endoll a crits!

#13.1 pepe.-., andorra, 29/09/2016 - 17:57

yo no lo veo así, pero si tu lo dices....Si es q los q trabajan para el estado usan todos el mismo manual siempre. Cuando te critiquen por q enchufas y eres corrupto, has de decir q es envidia y cuando alguien defienda la unidad de España es un facha, y si alguien duda de la unidad del catalan,igual

#13.2 pepe.-., andorra, 29/09/2016 - 18:01

si no te importa, ¿podrías poner para futuros comentarios pepe2? Asi no te asimilare como el típico troll. Si no eres un trolete, un saludo y si lo eres, ya te puedes imaginar.....¿sabes q es la padrina? ¿Y q son los padrinos?