La Punteta · 1 d'Agost de 2012. 18:42h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El món, segons El Periódico

Un usuari de Renfe amb els peus a sobre del seient

Com que no té ni un duro, una de les coses més importants que ha fet fins ara el conseller de Territori, Lluís Recoder, és posar en marxa una aplicació al mòbil per poder denunciar els actes incívics als Ferrocarrils.

Tens diverses opcions: seients bruts, no deixar seure embarassades i gent gran, vidres ratllats, grafitis, música alta, fumadors, apedregament, sense bitllet, brutícia, etc. Potser de totes, la que es podien haver estalviat és la de "captaires" perquè ser pobre no és delicte, però si ho és viatjar sense bitllet i aquest ja hi era.

Ara encoratjo des d'aquí el conseller a posar-la en marxa a Rodalies de Catalunya. Si no ho fan és només perquè no poden la qual cosa demostra que el famós traspàs signat per Quim Nadal es va limitar a un simple canvi de nom. Va ser de cara a la galeria: sense trens, sense estacions i sense vies.

Però, si mai ho fessin, ja aviso que faria servir l'esmentada aplicació a tort i a dret. No en deixaria passar cap. Ara els soferts usuaris de Renfe l'únic que podem fer és aguantar. Avui el del costat tenia els peus damunt el seient i l'altre dia vaig ensopegar-ne un que començava a escalfar-se la xina per fer-se un porro a l'estació de l'Hospitalet.

Quan li vaig assenyalar el senyal que prohibeix fumar a tots els vagons el marrec -deuria tenir 18 anys- encara em va plantar cara. Que què m'havia pensat. Durant una temporada, els segurates -tot el meu suport des d'aquí- cridaven l'atenció als qui posaven els peus damunt el seient, però ara amb les retallades ja no van en parelles i fan els ulls grossos.

M'estalvio també tots els que s'han colat darrera meu. La setmana passada ja no vaig poder més i li vaig dir a un que anava sense bitllet: "darrera meu, no". Va frenar en sec, però va servir de poc perquè va sortir per la porta del costat.

Per això m'ha sorprès la reacció que determinada premsa progressista a aquesta mesura. Dilluns el mateix diari que amagava recentment que té un conseller imputat per Bankia -conseller, per cert, que ha impulsat el darrer ERO- ho considerava una "delació" i hi dedicava quatre planes. Sembla ser que era la notícia més important del dia.

Però de totes les pàgines la que em va cridar més l'atenció era una que deixava clar que els mateixos usuaris de Ferrocarrils estaven a favor de denunciar "els actes d'incivisme". L'única objecció que posaven -com un servidor: ja ho he dit més amunt- era a la de "captaire".

Els propis usuaris desmentien la línia editorial i informativa del diari en aquesta qüestió, potser per això quedava relegada a una pàgina par. La Sandra deia que "em sembla perfecte", el Sergio que "em sembla molt bé", la Sònia que "sempre està bé" i la Karina explicava que "quan algú no es comporta, no diem res per por. Amb aquesta aplicació, això no passarà".

Dos dies abans una columnista del mateix diari, que fins i tot ha guanyat un premi literari, criticava els "xivatos del ferrocarril" i acusava la Generalitat de fomentar "el recel i el control". Em sembla que a Mallorca hi ha pocs trens. La convido a viatjar en Renfe el dia que vulgui: segur que canviarà de parer.

 

Un bon llibre per a l'estiu (11,90 euros):

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir a Twitter:

@xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Josep Maria, Sant Just Desvern, 03/08/2012 - 08:17

La opció més molesta per la resta d'usuaris, són els qui ens obliguen a escoltar la seva música (la més escoltada és el "regueton"). Rodalies és una vergonya, no paga quasi ningú, molta gent amb els peus sense sabates a sobre els seients,...
Aquests que no veuen bé les queixes, que agafin el tren

#3 Marc, BCN, 02/08/2012 - 13:49

Xavier, el que et passa es que t'estas tornant un perepunyetes.

#3.1 Xavier Rius, Barcelona, 03/08/2012 - 08:36

Més val ser un perepunyetes que un incívic

#2 joan, tt, 02/08/2012 - 04:15

yup, yup, un 10 pel article Xavier.
Bon dia tinguis.
Joan