La Punteta · 10 de Novembre de 2016. 18:28h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El negre futur de Núria Llorach

La presidenta interina de la Corpo, Nuria Llorach, va afirmar a la darrera comissió de control del passat 14 d’ocubre adreçant-se al diputat socialista David Pérez: “pensava que em felicitaria, que avui començaria la seva intervenció felicitant-me perquè ahir vàrem ser líders, estem liderant el setembre i a l’octubre estem a tres punts de diferència del segon, de Telecinco”.

Llorach replicava amb aquestes paraules l’esmentat parlamentari que, durant el seu torn, li havia preguntat: “les audiències dels nostres mitjans públics estan caient, això és una evidència. Què pensen fer per recuperar l’audiència?”.

No va haver-hi manera. La presidenta de la CCMA es va entestar en amagar el cap sota l’ala. Em va recordar una mica la llavors diputada d’ERC Marina Llansana que, en una comissió de control el 14 de novembre del 2008, va criticar "aquelles veus apocalíptiques que anunciaven una caiguda en picat de les audiències de Catalunya Ràdio”. Allò va ser el principi de la fi del lideratge de Catalunya Ràdio. Llansana és ara una habitual de les tertúlies de TV3.

Estem exactament davant dels mateixos símptomes: la manca d’autocrítica. Com va replicar el propi David Pérez: “És molt trist això, de veritat: Setembre del 2015: 12,5. Setembre del 2016: 11,4. Però no, les audiències no estan baixant. Em diu: ‘No, és que ahir vam ser líders’. Sí, per l’entrevista al Piqué!. Si ho sap tothom.”

“Se n'adonen que estan enfonsant la ràdio i la televisió pública i tothom té la sensació general que no saben què fer?”, va afegir. En efecte, el passat el passat mes d’octubre TV3 va quedar per darrera de Telecinco: 11,1 enfront 10,9.

Amb la Corpo ha passat com amb el govern dels millors. Quan CDC va trencar amb Unió, Mas va tirar de planter amb  Jordi Jané (Interior) o Meritxell Borràs (Governació) o Jordi Ciuraneta (Agricultura). Ara han fet el mateix.

Quins mèrits té Núria Llorach per haver arribat al càrrec? Bàsicament ser una fidel militant de Convergència i substituir Brauli Duart, en segon pla per raons de salut. Ella mateixa ho va explicar quan va passar el hearing -en teoria un examen parlamentari, en realitat un pur tràmit- per ser elegida membre del consell de govern de la CCMA el 2008: “milito des de fa més de vint-i-cinc anys a CDC i no me n’amago”.

Perquè si consultem el seu currículum oficial veuran que hi entén de l’audiovisual probablement el que jo de física nuclear. Perdó: potser jo hi entenc una mica més perquè almenys sóc periodista. Llicenciada en Ciències de l’Educació, tots els càrrecs que ha tingut -al CAC (2000-2008) o a la CCMA (2008-2016)- han estat per vinculació política. Dijous la vaig veure al Telenotícies fent un discurs a la presentació de la Marató. Fins i tot havia de llegir el text.

Potser per això sembla que el càrrec li va gran. Als problemes de lideratge o de finançament cal afegir tuits ofensius en programes de màxima audiència, preguntes a les xarxes socials fora de lloc, editorials que més semblen mítings polítics que editorials (ho he dit sempre: als mitjans públics haurien d’estar prohibits). Núria Llorach no controla l'empresa de la qual és presidenta.

Ja s'ho trobarà. A la cloenda del congrés del PSC una militant em feia una reflexió sobre el paper del PDECAT a Madrid, ara relegat al grup Mixt, que és extrapolable a Catalunya: “es comporten com si encara fossin hegemònics”. En efecte, hi ha la sensació a Convergència que podran anar fent la viu-viu. Que, d’una manera o altra, podran continuar al poder tota la vida. Tornar a convèncer a Esquerra i reeditar Junts pel Sí amb l’excusa del procés o del referèndum.

Potser que comencin a tocar de peus a terra. La patacada pot ser històrica. Llavors tots aquests càrrecs com Núria Llorach hauran de buscar feina al sector privat i no és fàcil fer-ho quan tens entre 40 i 50 i has viscut de la política tota la vida. Ja poden començar a patir. Assistirem com observadors a l’espectacle. No podran ni incloure al currículum el seu pas per TV3. De l'enfonsament d'una televisió pública no se'n pot presumir. Els hi queda poc temps. El rellotge s'ha posat en marxa. Tic-tac, tic-tac.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#5 Xifres audiència TV3 manipulades al alça...Tema audímetres, Bcn, 11/11/2016 - 20:25

Cal destcar que, a Cat, els audímetres que mesuren les audiències oficials es troben en un 80% aprox. a llars de catalanoparlants. La realitat social és que el 65% de les llars són castellanoparlants. Si això es reflecteix, l`audiència real de TV3 no arriba al 5%.

#4 manolo, Barcelona, 11/11/2016 - 10:52

Estoy totalmente de acuerdo
Voy a comprar una botella de cava para cerebrarlo cuando llegue ese día.

#3 botifler1914, Sinitaca, 11/11/2016 - 10:21

No ha de ser cuestión de audiencias, no se ha de competir con T5, se trata de hacer una tele pública, barata, digna y no partidaría.

#3.2 pepe.----, andorra, 14/11/2016 - 15:33

q chiste mas bueno, el dia q encuentres una tv publica asi en España, sera un milagro. Los caciques quieren tenerlo todo controlado y ademas, pagando los demas....En BCN, en Madrid, en Santiago, en Vitoria, en Sevilla, en Valencia....En toda España.