La Punteta · 2 de Setembre de 2010. 22:13h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El nivell C de Montilla i Benach

Al final no sé com ha quedat això del nivell C de català. Si com deia Huguet  dilluns passsat a TV3:  “Els professors de les universitats catalanes hauran de tenir el nivell C de català, així es garanteix l’acreditació lingüística dels mestres, encara que siguin de fora de l’Estat espanyol. No és un decret retroactiu”.

O com deia el seu col·lega de Govern, el conseller Baltasar, l'endemà en roda de premsa: "El decret que prepara el Govern no olbiga als docents a terni el nivell C ni cap altre equivalent".

Per mi que Montilla ha marxat a la Xina per no haver de presenciar com es barallen entre ells a les acaballes de la legislatura: Huguet s'embala amb el nivell C, Baltasar fa la punyeta amb el Quart Cinturó i Herrera vol que anem amb tramvia pel Vallès.

El que hauríem de demanar als nostres professors universitaris seria el Proficiency, el certificat d'ànglès la Universitat de Cambridge. Posats a demanar prefereixo que a les nostres universitats ensenyin premis Nobels, que professors que tinguin el nivell C.

Com cada any, aquest mes d'agost s'ha publicat l'anomenada llista de Shangai, la relació de l'Academic Ranking of World Universities (ARWU), amb les 500 millors universitats de tot el món. Entre les deu primeres hi ha Harvard, Berkeley, Stanford, el MIT, Cambridge, California Institute of Technology, Princenton, Columbia i Oxford.

La Universitat de Barcelona surt entre les 201 i el lloc 300 -juntament amb la Autònoma de Madrid, la Complutense i la Universitat de València- la Pompeu, en teoria la universitat d'èlit de Catalunya, entre la 301 i la 400 -just davant de la Universitat de Provença (Aix-Marseille 1)- i la UAB, també entre la 301 i la 400, entre l’Aristotle University of Thessalònica (Grècia) i la Bar-Ilan University (Israel). Perquè vegin el nivell de les nostres universitats.

Posats a demanar jo demanaria també el nivell C de català a la nostra classe política. Sóc molt respectuós amb el català del president perquè, al cap i a la fi, va néixer a El Remolino, un poblet del municipi cordovès d'Iznájar, el 1955 i no va arribar a Catalunya fins els 16 anys. A més, ha fet un esforç enorme amb el català.

Però un expert com Màrius Serra li va dedicar un Mirador demolidor a La Vanguardia, el 24 de novembre del 2006, després de la seva elecció en el que afirmava que "queda claro que la oratoria no es una de las virtudes de José Montilla, aunque su lectura es aplicada. En cuanto a su catalán, digamos que es de nivel S."

"En su discurso de investidura el futuro president no pronunció ni una s sonora. Las ensordeció todas sin piedad. Habló de pressidir, aludió a virtudes como la ilussió y fue muy esplíssit a la hora de depossitar su confianza. Sus sibilantes ensordecidas resonaron en el Parlament para desesperación de sus socios filólogos".

Passarien Montilla o Benach el nivell C de català?.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Rosana, Lleida, 03/09/2010 - 19:59

Jo he tingut professors molt i molt bons en llengua catellana i d'altres de mediocres que fan classes en català. Entre les dues opcions em quedo amb la primera.

#6 Cisrobal UGT, Connella, 03/09/2010 - 19:22

Dons yo estik an el Montill$a. Desde que xarro an catala
Las coses me van mitllor ar sindicat.
Are soc dirigen comarcal y estic a sobra de los trabajadore catalane.
Hi fes 2 cursets a Ommium i ja veieu er meu nivell.
Eso si, parlan catala treballo menos.

#5 Cesc, Barcelona, 03/09/2010 - 15:17

Passarien el nivell C els periodistes d'e-notícies?

#4 Cesc, Lleida, 03/09/2010 - 09:43

Pere de bcn, quan algun jutge condemni a algú podrem dir que son corruptes, abans no. Lo del nivell C del José Montilla no cal esperar cap sentencia que qualsevol persona ho sap.

#3 Pilar, Bna, 03/09/2010 - 09:32

Segurament no el passarien, però com anuncia Pere, dificilment cap d'aquests politicastres que coneixem passarien cap examen de corrupció, nepotisme, etc. Ens governa, -i ens aspira a governar-, genteta sense aptituts, amb les mans brutes.