La Punteta · 25 d'Abril de 2017. 13:25h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El nivell de la nostra classe política

Malgrat les amenaces de sancionar funcionaris, el procés ha entrat en una fase pastoril, bucòlica, el beatus ille del batxillerat. A falta de referèndum; el president Puigdemont va penjar un tuit per Sant Jordi en el que informava que -a la sala on es fan les reunions del Consell Executiu- havien posat una urna, el manifest del referèndum i una rosa. Els portuguesos posaven geranis als fusells i noslatres posem roses a Palau.

A mi em recorda la ploma i la cadira que Artur Mas va fer servir per signar la convocatòria del 9N i tots els consellers treient fotos després del document. La ploma i la cadira -un disseny d’Oscar Tusquets, per cert- havien d’acabar al Museu d’Història de Catalunya. Uns mesos després em vaig trobar l'esmentat Oscar Tusquets a la presentació del CLAC (Centro Libre Arte y Cultura), l'entitat que com se sap aplega els intel·lectuals unionistes.

Però a l’espera de saber quantes signatures han recollit els del Pacte Nacional pel Referèndum -secret d’estat, no surt ni a la web-; la Diada de Sant Jordi ha generat també altres moments solemnes com les declaracions de la secretaria general d’ERC, Marta Rovira.

Perquè la número dos d’ERC va afirmar a la parada del seu partit a la Rambla que “el nostre país demostra que és un país que li agrada llegir, que li agrada escriure, que és un país que estima i que també vol ser estimat”. A Ruanda, per posar un exemple, no deuen llegir.

La dona va fer mans i mànigues per lligar la compra de llibres amb el referèndum: “com que els ciutadans que llegeixen, escriuen i estimen són ciutadans sobirans, el nostre país avui diu que és sobirà, que votarà i que decidirà”.

En un país normal -on la premsa fes el seu paper- les declaracions de Marta Rovira haguessin anat a parar a la secció de salut o de fet divers més que a les de política. I el gabinet de premsa d’Esquerra s’hagués escarrassat de valent perquè no transcendissin. Però, al contrari, fins i tot van enviar nota de premsa i es poden consultar a la web.

ercrovira.jpg La veritat és que mai he tingut gaires esperances dipositades en Marta Rovira. Encara que Eva Piqué li va fer un llibre i tot. Va arribar a número dos del partit després del buit de poder de l’etapa Puigcercós. Quan ERC va passar de 21 diputats a 10. De responsable de relacions exteriors va ser catapultada a secretaria general.

La seva intervenció al Congrés dels Diputats durant el ple de la consulta al costat de Jordi Turull i Joan Herrera -on va tenir seriosos problemes per expressar-se en castellà- em referma també amb la idea que potser ens hem passat amb la immersió.

En fi, a la Diada de Sant Jordi va insistir que “som un país que llegim, que escrivim, que estimem, que volem ser estimats i exercim la democràcia i que l'exercirem”. I que, en cas d’independència, “serem un país on encara ens estimarem més nosaltres mateixos" i que  la cultura és "un gran eix vertebrador”.

 Quan deia que “ens estimarem més nosaltres mateixos” he pensat que potser anirem follant pel carrer. Una mica en pla CUP, que proposava pujar els fills en comuna i en grup. A més de la copa menstrual i enderrocar el dit o l'estàtua sencera, ara ja no ho recordo, de Colom.

Però he arribat a la conclusió que és una prolongació d’aquella famosa frase del líder del partit, Oriol Junqueras, que va dir durant uan entrevista de ràdio que “el junquerisme és amor” i es va quedar tan ample.

El problema és que tampoc som un país que “li agrada llegir”. De fet, segons l’estudi de la pròpia Generalitat sobre Hàbits de lectura, difós l'abrilde l’any passat, el 66,3% dels catalans és lector de llibres, però la mitjana europea és d’un 68%. Mentre que un 33,7% de la població no llegeix mai o quasi mai.

Pel que fa la cultura com “gran eix vertebrador”, tampoc. El propi conseller, Santi Vila, ha admès aquest dilluns, en la seva compareixença al Parlament per explicar els Pressupostos, que l’increment d'un 9,3% respecte a l’any passat “queda curt”. La Generalitat destina a cultura només un 0,8%: 261 milions. Molt lluny del 2%  reclamat des de fa anys.

 

 PD/ Yo he venido a hablar de mi libro:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

Publicitat
Publicitat

32 Comentaris

Publicitat
#16 Galderic, Barcelona, 27/04/2017 - 13:19

Ara Rius que veig que ha recuperat el cabell, crec que vostè sí que demostra que té nivell. Ja sap que reobrirà l'Arnau ?.

#16.1 pepe.----, andorra, 28/04/2017 - 14:13

pero abrira con dinero privado o le pagaran los gastos el resto de españoles como pasa con todos los teatros en Barcelona?

#15 josep miquel, calella, 27/04/2017 - 12:20

Va de cultura !, si TOTS els independentistes anessin UNA sola vegada a l´any al cine en català. Quants espectadors tindria aquest cine ?. Les xifres son terriblement delatores. Alguna cosa falla.

#14 Kropotkin, Vic, 26/04/2017 - 17:01

Me impresiona profundamente el nivel intelectual de los politicos estelados: Homs, Rovira, Rull, Turull, Mas, Romeva, Puigdemont, su mujer rumana, Junki, la Forcadell, la Rahola,... Estos van a montar la Dinamarca del Sur cuando las ranas se afeiten... Jua, jua, jua,...

#14.1 Oriol, BCN, 26/04/2017 - 23:33

M'agradaria poder dir-te que acabo de veure una granota comprant una Gillette Contour al Clarel, però no és veritat... no l'he vista.

#13 Carlos, Barcelona, España, 26/04/2017 - 11:16

Sr Rius, lamento decirle que aquí, el "único que es amor" fue el cantante mexicano Rigo Tovar: "Rigo es amor". Junqueras puede ser, ciertamente, su emulo, pero no su igual. Poco a poco, la CAT-verna empieza a convertirse en frikismo en estado puro. Algún día recordaremos a los de principios del s. XXI en España: Toni Genil, Paco Porras, Artur M

#12 La hora de los egoístas, Bcn, 25/04/2017 - 23:15

Me encanta Sant Jordi, sobre todo por las "paradas" de libros, pero no acabo ver en un futuro no muy lejano el tema de los libros en papel en esta festividad. Me encanta el libro en papel pero cada vez leo más libros en formato electrónico.