La Punteta · 19 d'Octubre de 2014. 15:39h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El nou tripartit CiU-PSC

Alguns dels socis de l'Assemblea. Foto: 30 Minuts

Com es nota que Òmnium és la societat civil de Convergència i l’Assemblea la d’Esquerra. A l’acte de la Plaça de Catalunya; Muriel Casals, amb un fil de veu, encara ha demanat “unitat”. Però Carme Forcadell ha tirat pel dret: “president, convoqui eleccions, volem votar en els propers tres mesos”. Si jo fos Junqueras ni llista unitària ni hòsties. La posaria de número dos a la candidatura d’ERC.

La veritat és que et mires la junta directiva d’Òmnium i hi ha periodistes de confiança (Vicent Sanchis, Francesc-Marc Àlvaro), exassessors de Presidència (Joaquim Colominas) i alts càrrecs de la Generalitat (Quim Torra).

Un dia, quan era assessor de de Presidència, vaig preguntar a l'esmentat Joaquim Colominas què hi feia i em va dir que una tesi doctoral sobre Jordi Pujol, llavors encara president. Espero que l’hagi acabada, perquè temps després el llavors diputat d’ERC Joan Ridao va filtrar els sous públics de la Generalitat i sortia amb més de set milions de pessetes anuals.

És veritat que també hi ha gent propera a Esquerra com l’exdiputada Marina Llansana o la periodista de Catalunya Ràdio Rita Marzoa. Fins i tot a ICV com Màrius Garcia. Però és com el Pacte Nacional pel Dret a Decidir: qui remena les cireres és Convergència. L’Assemblea, en canvi, és més d’Esquerra sense que això vulgui dir que no hi hagi gent de CDC que, de bona fe, s’ha cregut això del procés.

En el publirreportatge que li va dedicar TV3 a mitjans de setembre sortien alguns dels socis fundadors. Devia ser una relliscada dels autors de l’espai, un Trenta minuts en prime time, perquè de seguida es difuminaven els noms. Entre els membres hi havia, a més del propi Oriol Junqueras, Joan Tardà, Miquel Sellarès, Elisenda Paluzie, a més de la pròpia Carme Forcadell, regidora d’ERC a Sabadell fins que el sector Puigcercós li va passar comptes.

Per això, al final, Artur Mas serà víctima de la pròpia societat civil a la qual ha donat peixet des de Palau. Sembla mentida, en tot cas, que tota la política catalana giri al voltant de l’ANC i Òmnium. Dissabte, al TN vespre, van obrir amb les dues entitats encara que ni tant sols havien decidit la seva posició. el segon tema del dia era el tancament del CIE de la Zona Franca malgrat que, segons la Guàrdia Urbana, hi havia només 900 persones. Els caps de setmana, els de TV3, com que no saben com omplir, fan telenotícies alternatius.

L’Assemblea ha demostrat, ho he dit sempre, una extraordinària capacitat d’organització i de mobilització. A Tarragona, en la seva segona assemblea, van aplegar 50.000 persones. Però si, en unes eleccions al Parlament, totes aquestes persones votessin per la circumscripció de Barcelona, -en el cas que fossin totes de Barcelona, que tampoc no és el cas-, no traurien ni un diputat. Per assolir dos escons per BCN necessites, depèn de l’abstenció, entre 80.000 i 100.000 vots. Ciutadans, per posar un exemple, va assolir-ne tres el 2006 amb 129.000 sufragis.

El Financial Times deia aquest divendres que Artur Mas té “talent per sobreviure”. Des d’un punt de vista estrictament de partit, l’única opció que té el president és cessar Francesc Homs, Boi Ruiz i potser Andreu Mas-Colell, fer una àmplia remodelació de Govern, sortir fent-se la víctima per TV3 (“m’han deixat sol”) i intentar un pacte amb el PSC que li permeti arribar fins el 2016. Potser encara veurem Miquel Iceta de conseller en cap.

És una contorsió política que costa de creure, però coses pitjors s’han vist en política. Al capdavall, és l’art de la supervivència. El que no sé és si això salvarà Mas o simplement prolongarà l’agonia.

 

Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#12 Lalaia2014, BCN, 20/10/2014 - 13:42

Efectivament, costa de creure. Però és que alguns cops, els desitjos d'alguns superen la realitat. Per sort.

#11 Albert Vila, Barcelona, 20/10/2014 - 12:22

Ai, quin descans, aquest article. Darrerament em notava estrany i no sabia per què. Ara ho tinc clar: és un cas d'esquizofrània degut al fet que sóc d'Òmnium Cultural - des de la nit dels temps - i de l'ANC - des de la seva fundació. Ara que ja sé quin és el mal, vuré què s'hi pot fer.

#10 tm, Gràcia, 20/10/2014 - 06:26

Molt bon comentari. Necessari per desemmascarar a alguns que, independentment del procés, volen aprofitar-se de la bona fe dels catalans. La llista única busca salvar les cadires d'alguns.i col·locar-ne a uns altres, noves estrelles mediàtiques.

#9 Francesc, Barcelona, 19/10/2014 - 22:20

Quin nivell d'anàlisi política! Rius, jo diria que no trobaries aigua al mar. Marededeusenyor!

#8 Albert, BCN, 19/10/2014 - 22:15

Rius, els teus amos de Fomento ja va molt de temps que treballen per fer realitat aquest "tripartit" que dius.