La Punteta · 2 de Juny de 2016. 16:19h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El país de la CUP

El periodista José Martí Gómez explica al seu llibre de memòries “El oficio más hermoso del mundo” (Clave Intelectual), que acaba de sortir del forn, que un cop va entrevistar la vídua d’Azaña a Mèxic i li va preguntar si era veritat que el seu marit es va aixecar i va marxar el dia que, a l’Ateneo de Madrid, van votar l’existència de Déu. “Naturalmente. No le debió gustar nada que se votase esta tontería”, va contestar donya María Dolores Rivas Cherif, amb aquell puntet que demostrava que era una dona de caràcter.

Doncs bé, a Catalunya hem entrat en la fase de les tonteries. Hi havia una època en la que feia goig ser català. Quan estaves a l'estranger ho deies ple d'orgull. Jo, de vegades, em sentia Pau Casals: "I am a Catalan". Encara que després haguéssis d’explicar que era un país en un extrem de la Península Ibèrica o fer cinc cèntims de la nostra atzarosa història entre dos estats tan poderosos com Espanya i França.

Pujol tenia les portes obertes a tot arreu. Fins i tot a la Casa Blanca. El rebien els emperadors del Japó o el rei del Marroc. Els presidents de Rússia o d’Argentina. I els primers ministres o presidents d’Alemanya, d’Itàlia, de França, de Portugal. Ara Romeva rep un assessor nord-americà i sembla que s’hagi reunit amb el Secretari d’Estat dels EUA.

Però és que al segle XIX els catalans havíem fet la Revolució Industrial amb una sabata i una espardenya, gairebé sense fonts d’energia, sense infraestructures i, per descomptat, sense un estat propi. En fi, un miracle. I, a nivell cultural, teníem Miró, Dalí, la Sagrada Família o l'esmentat Pau Casals. Això s’ha acabat.

Ara Catalunya ha esdevingut el país de la CUP. Aquella formació que defensa tenir fills en grup -no deu estar-hi d’acord ni Varoufakis, que està casa amb una pija grega- o es carrega la Reina del Cava. Com es poden imaginar jo, a la festa de la Reina del Cava, no hi aniria mai. Em sembla desfassada, carca i fins i tot un pèl rància. Però ja són grandets els de la Confraria per decidir quina festa volen. Al capdavall del que es traca és de vendre cava, oi?. Ara ja només queda també suprimir els concursos de bellesa. O el de gossos d'atura perquè és maltractament animal.

Mentre que els Estats Units alerten els creueristes que no vagin a Gràcia. Pobres okupes, els dolents són els Mossos. TV3 els ha convertit en uns herois. L’altre dia la segona notícia del Telenotícies migida era una assemblea de dotze okupes!. També tenim uns grafiters que es colen el Metro i aturen el servei durant vuit hores. Com si els pobres usuaris no tinguessin prou amb les vagues dels treballadors de TMB. Ara no tenen ni l’excusa del Mobile World Congress o d'Alimentària. Finalment, un rector de la Universitat de Lleida no ha pogut entrar al seu despatx durant quinze dies perquè el tenia ocupat. Com volen que el país funcioni?.

Jo crec que quan Moody’s rebaixa el nivell de les finances de la Generalitat -ara estem a l’alçada de Bangladesh- no ho fa només per criteris econòmics, sinó també perquè ens estem convertint en un país de fireta. El país de la CUP. I això que havíem de ser Àustria o Dinamarca. Anem amb compte perquè costa molt aixecar un país -o una ciutat com Barcelona-, però molt poc ensorrar-lo. I estem en camí.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#12 Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU, EL VALLES ORIENTAL. UN DE SOL NO PAS DOS, 04/06/2016 - 15:09

Que Dolenta es LA CUP ... Que no escolta con Junqueras els crida que recorda molt a un programa de Tele-5 JUNQUERAS CRIDA ... ¡ SALVAME ! ¡ SALVAME ! CUP SALVAME Pero LA CUP Se fan los sordos NO Hay mas sordo quel que no quiere escuchar oir nada SALVAME Grita Junqueras

#11 Carlos Gomez, Bcn, 03/06/2016 - 01:32

Quan hagim de sortir a l´estranger ho haurem de fer d´amagat, disfresats de portuguesos afaitats i amb el mobil ple de musica del Fary per no patir les mofas
Tot els que ens esta pasant fa riure molt a alguns i patir a uns altres
El problema sera com ho explicarem al nostres fills sense vergonya

#10 "CHAPEAU", Barcelona, 02/06/2016 - 19:59

Has fet diana ¡¡¡¡

Que POQUET costa destrossar
i QUANT costa construir

No ens adonem i estem menyspreant i cremant
tot el que habia assolit el poble Catala en molts anys
inclòs dins d'Espanya

Muralles per que SI o SI,
a on ens porta?

#9 PepetCabrejat, Bcn, 02/06/2016 - 19:39

Porto 18 anys a l'estranger, he viscut en diferents països i abans, quan deia que era de Bcn, tot era enveja de qui venia d'una ciutat moderna i oberta. Ara això s'ha acabat, si et fan algún comentari gairebé sempre és de coses negatives que han sentit o llegit, de la ciutat o de Catalunya.

#9.1 Galderic, Barcelona, 02/06/2016 - 20:24

I fixa' t si està malament la cosa, que encara Barcelona conserva una mica de bona imatge.
La de Catalunya fora és pràcticament inexistent, i la d'Espanya poc coneguda i pels que la coneixen, pèssima

#9.2 PepetCabrejat, Bcn, 03/06/2016 - 08:55

Galderic: tens raó, Cat. no existeix i no parlem ja del procés, si alguna cosa encara aguanta és la marca Barcelona i qui millor l'escampa és el F.C. Batcelona. Malauradament fins i tot el futbol ho han polititzat, ho acabareu pagant car tot aquest desgavell.

#9.3 Galderic, Barcelona, 03/06/2016 - 10:22

Fixa't si el futbol està polititzat. Albert Rivera començarà la campanya electoral veient un partit de la selección española a Barcelona, com si fos un míting electoral

#9.4 Charlie x Galderic, Barcelona, 03/06/2016 - 18:08

Si l'imatge d'Espanya fos tan pèssima, no tindríem alguns dels llocs més turístics del món, com Barcelona, Lanzarote, Eivissa, Marbella, Salou, Madrid, Sevilla, etc... El que és pèssim és tota la merda que alguns catalanazis aneu escampant allà on aneu. El karma us ho tornarà i direu: MAAMAA PUUPAA

#7 zeppelin74, bcn, 02/06/2016 - 18:07

La CUP?.Ah sí ,aquells que tenen 100 mil euros al banc i 11 propietats i van de anticaplitalistes.Són uns pijos disfrassats de revolucionaris.Em ric d'ells.