La Punteta · 9 d'Octubre de 2013. 19:23h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El país dels esverats

Diumenge passat vagi fer un article sobre Duran i un metge -un metge!-, em va etzibar que "No t'enteres de res (sic) o menteixes per encàrrec". Quan li vaig preguntar si trobava normal anar insultant pel món va afluixar una mica: "potser l'expressió correcta no seria 'mentir', seria 'argumentar maliciosament'".

Però, tant se val, el mal ja estava fet. Llavors va saltar un advocat (!) fent-li costat: "aquest és l'estil 'periodístic' que tant ens ajuda". En la seva opinió era un #escampamerdes. Aquest -que es definia com "igualadí de naixement", però "cornellanenc d'adopció"- semblava un respectable pare de família perquè fins i tot sortia amb els seus fills. A mi em faria vergonya.

Després encara va sortir un altre -defensava una Catalunya "amb orgull, coratge i honor", pobre Catalunya-, que m'instava a contestar la pregunta de si mentia o no m'enterava (sic). En aquest cas, com passa sovint a les xarxes socials, era anònim. És de covards no donar la cara.

Mentrestant a l'altra banda -e-notícies és plural: té lectors de tot arreu- també m'estaven taladrant perquè la convocatòria d'una organització ultracatòlica per a la Hispanitat ho il·lustràvem amb una foto de banderes espanyoles de l'any passat. Què volia què hi poséssim? Estelades?

Aquest ens acusava de "Titular por peras e ilustrar con manzanas" i m'aconsellava posar una foto del Papa. Fins i tot jo, que no sóc catòlic, vaig haver de defensar el Papa perquè el senyor Francesc em sembla de tot menys un ultra.

Al final vaig fer una esbandida general i un encara es queixava: "qué piel más fina la señorita". Però el twitter hauria de ser com els bars: reservat el dret d'admissió. Sortosament la paciència no ha estat mai una de les meves virtuts. Això és per als científics. I si algú dels al·ludits vol saber per què el vaig bloquejar que passi pel meu perfil.

Però el país va esverat. D'aquest ambient no se n'escapen ni alguns dels més il·lustres, fins ara, blocaires de l'e-notícies com el Sergi Fidalgo, que ahir va deixar de col·laborar perquè li vaig dir que no podia encapçalar un article amb el titular "PSC (Paper Sec pel Cul)". Va considerar, legítimament, que atemptava contra la seva llibertat d'expressió. Ni tan sols era això. Era una simple qüestió de bon gust.

Després vaig haver de dir-li al Jaume Borràs que al Joaquim Coll no se'l pot equiparar amb un traficant de drogues -l'expressió utilitzada era "camell"- encara que no t'agradin el seus articles. I el passat mes de juliol vaig haver de comentar-li al Josep Maria Vall que comparar la relació Espanya-Catalunya amb un "intent de genocidi" potser era excessiu.

Sobretot perquè el genocidi més conegut és l'Holocaust. Tant que ens queixem, però això també és banalitzar el nazisme. I, si us plau, que no s'ho prenguin cap dels esmentats com una indirecta, sinó com una autocrítica. Gairebé una confessió d'impotència. Al capdavall, l'últim responsable del que es publica en un diari és el director.

L'últim disgust, no cal dir-ho, me l'ha donat Bernat Dedéu. Jo encara tenia la imatge dels filòsofs que em va quedar del COU. La filosofia com amor a la saviesa. Però dubto que Sòcrates, Plató o Aristòtil haguessin dit un estirabot similar. Ni tan sols en l'època de les noves tecnologies. Tanmateix, no sé que és més trist: si la piulada inicial o les justificacions posteriors.

Jo estic a favor de la independència, però el procés sobiranista ha dividit el país per la meitat: el unionistes s'han tornat més unionistes que mai. I alguns sobiranistes han començat a repartir carnets de catalanitat. Anem amb compte perquè així no arribarem enlloc.

Publicitat
Publicitat

33 Comentaris

Publicitat
#27 El observador , La luna , 12/10/2013 - 04:21

Depende de la graduación con que se mire, la cultura catalana es distinta de la cualquier otro lugar de España. Pero si se mira desde cierta perspectiva, o con microscopio, es exactamente la misma! La cultura no es el folklore, señores catalans ! Ja ja ja

#25 Francisco Javier, USA, 11/10/2013 - 14:59

Pues yo quiero que vuelva Fidalgo. Me parece un tipo muy divertido (aunque sí que es verdad que últimamente se le notaba algo tenso en sus artículos). Que vuelva a e-noticies, porque en el Ara con la Terribas no lo veo... Y tranquilidad, porque veo el patio muy movido, y eso creo que no es bueno.

#24 sr Pepito, Lérida, 11/10/2013 - 09:33

Su artículo es impecable pero el día a día del diario que dirige no le avalan , no es muy creible .I'm sorry.

#23 Raskolnikov, POL, 11/10/2013 - 09:02

No ens deixem portar per les provocacions perquè, com va dir Aznar, ?antes se romperá Cataluña que España?. Aquest és el plà que tenen, i per això en Rajoy no fa res. Només espera que passi?Alerta i tranquils!

#22 Raskolnikov, POL, 11/10/2013 - 09:01

El que cal és que cadascú s'expressi amb llibertat sense insultar ni amenaçar l'altre. En democràcia, les diferències es dirimeixen votant i acceptant amb respecte el resultat de la votació.