La Punteta · 29 de Novembre de 2016. 20:51h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El país dels ni-nis

L'escola de la Sagrera amb la pancarta a favor de la insubmissió

L’altre dia vaig anar al barri barceloní de la Sagrera i, al centre d'educació infantil i primària el Sagrer, hi havia penjada una pancata ben grossa a l’entrada de l’edifici que deia: “Som escola insubmisa”. Quins valors els hi podem ensenyar als nostres fills si l’escola ja es declara insubmisa?

Sí, era per la LOMCE, però va ser aprovada al Congrés dels Diputats amb majoria absoluta del PP. Si no t’agrada la llei el que s’ha de fer no és passar-te-la pel folre sinó intentar canviar la majoria parlamentària, que és exactament el que ha passat en les darreres eleccions generals. Ara el PP ha afluixat.

En cas contrari entrem en el debat de les lleis injustes, que no és un debat, sinó un disbarat. Allò que va dir una dia l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: “si cal desobeir les lleis injustes, es desobeixen”. Com pot dir tot una alcaldessa això?. Qui decideix si una llei és injusta o no?. Ella? Això es la llei de la selva, el far west, el campi qui pugui. Hem encetat una etapa d’inseguretat jurídica que ens costarà caríssim.

En fi, suposo que ja saben que ens estem carregant l’educació tots plegats. De fet, la cosa ve de lluny perquè anem ja amb vint anys de retard,  però ara més que mai. No tirarem endavant si no canviem profundament la mentalitat i, com a mínim, recuperem la cultura de l’esforç. A més, ja fem tard perquè la resta de països no esperen. Si estem a la cua en els informes Pisa no és només per les inversions és també per aquesta actitud.

Ara resulta que, a l’escola, els nens van a passar-s’ho bé. Pobrissons, no els hi podem posar exàmens ni deures perquè, pel que sembla, quedaran traumatizats de per vida. Potser es pensen que a la vida tot són flors i violes? Un camí de roses?.

No, a l’escola s’hi va a estudiar i, de pas, a aprendre a viure en societat cosa de la que no estic segur que molts hagin après. Jo, per dir-ho sense embuts, estic a favor de les revàlides, dels deures, de l’esforç personal. Això de les revàlides em sembla un dels pocs intents d’aixecar una mica el llistó. Però si els nostres pares -o els nostres germans grans- ja en feien.

Un dia, en la darrera vaga d’estudiants, va sortir una alumna d’institut per TV3 -d’aquestes que havia anat a la manifestació de la Plaça Santa Jaume- i es queixava que “és injust que hagis de fer un examen”. Injust?. Com collons es pensa que es mesuren els coneixements?. Però si ara hi ha pares que promouen vagues contra els deures!. No sé si per estalviar-se la feina d’ajudar als fills.

L’exconsellera Rigau -quan estava a l’oposició, encara prometia i em rebia al seu despatx de diputada- em va dir un dia en un atac de lucidesa que “hem deixat l’educació en mans dels sindicats”. Probablement és també un dels problemes. Els professors han de fer de mestres. Alguns es pensen que l’escola és seva. No, ells han d’aplicar el que aprova el Parlament. Com a tots els països civilitzats.

Alguns mestres es pensen que són intocables. I ho dic jo que els meus fills han anat a la pública. La setmana passada, a l'insti, un dels meus fills un dia va tenir vaga, el segon no van venir dos professors i, el tercer, una va marxar abans. El dia que parlem de l'absentisme laboral entre el professorat a l'Oficina Antifrau se li girarà feina.

Si entre sindicats, mestres i polítics de cotó fluix volen enviar l'educació directament a la merda -que és el que està passant des de fa anys- que ho diguin. Ens estalviarem lleis, simposis, debats i rodes de premsa. Però si no que callin i posin mans a l'obra. No podem esperar més. Per descomptat, tampoc es pot esperar a la independència en un tema tan important com aquest.

Un nou país? El passat mes de setembre un nou informe de l’OCDE, “Panorama de l’Educació 2016”, posava de manifest que som un dels països amb més ni-nis d'Europa només superat per Turquia, Itàlia i Grècia: joves d’entre 15 i 29 anys que ni estudien ni treballen. Home, no: o estudies o treballes. Si deixes els estudis posa’t a treballar i si no trobes feina aprofita per formar-te. El que no pot ser és que no facis ni una cosa ni l’altra. La força de voluntat també compta. La societat no està per solucionar-te la vida.

Publicitat
Publicitat

29 Comentaris

Publicitat
#15 Xavicu, BARCELONA, 30/11/2016 - 19:06


Hi ha col-legis estrangers (Liceu Francès, Alemany ...) que encara funcionen com abans. Òbviament els nois que passin per ells estaran en molt millors condicions pèr obrir-se camí que els de la granja nacional.

PER QUÈ NO ELS TANQUEM? DE SEGUR QUE LA CUP S'HI APUNTARIA.

#14 Entre todos la mataron, Girona, 30/11/2016 - 17:02

Repartim culpes : Pares que donen 140 euros a les nenes per escoltar J. Bieber, adolescents que fan servir la tablet en moments que hauríen de fer altres activitats, professors que expliquen la Historia amb fronteres autonómiques actuals, autoriotats que afavoreixen "botellons", ...una llarga llista.

#13 Núria, Vallès, 30/11/2016 - 15:56

Un dels problemes és el poc valor que aquí es dóna a la formació professional. El meu fill gran fa un CFGM d'Informàtica i aquest curs ha perdut la meitat de classes per absències de professorat i manca de substituts. Conseqüència: molta gent no preparada fa el Batxillerat (sóc professora, sé

#12 cont., bcn, 30/11/2016 - 15:56

aviat sereu història.

#11 "anti-sistema", bcn, 30/11/2016 - 15:48

De què pot treballar avui la joventut en un país a on l'atur juvenil supera el 50% i a on molts universitaris han de guanyar-se la vida a Londres fent de cambrers? Ja te barra que els defensors del neoliberalisme feu aquesta mena d'articles. Sort que la vostra època s'està ensorrant i aviat sereu

#11.1 pepe.-., andorra, 04/12/2016 - 13:03

el problema en Europa es el de la hiperregulacion, el exceso de intervencionismo estatal y el capitalismo de amiguetes q hay, en la region catalana esta el ejemplo de las autopistas y el gas. Asi q echarle la culpa a una invencion comunista como es el neoliberalismo, es de risa.