La Punteta · 21 de Juliol de 2016. 22:33h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El president i Turquia

El cop d’estat de Turquia ens ha deixat als catalans en evidència. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar l'endemà -quan Erdogan ja havia controlat la situació- que esperava ”un compromís més explícit de Turquia amb els drets humans”. Si es descuida.

Perquè Puigdemont va dir dissabte el contrari del que ja deien a aquella hora els EUA, la Unió Europea, l’OTAN i fins i tot el TN. Jo estava menjant l’amanida i, quan vaig sentir les declaracions per TV3, gairebé m’ennuego amb una fulla d’enciam. El president havia anat a Capçanes a inaugurar una depuradora i suposo que, sota el sol feixuc del Priorat, els periodistes el van enganxar en pilotes.

Perquè el president turc, Recep Tayyip Erdoğan ha fet exctament el contrari del que augurava el president català: no només ha depurat l’exèrcit, sinó també el poder judicial, l’administració, la premsa i l’ensenyament. Fins i tot ha decretat l’estat d’excepció ara que ja no cal. Com ha proclamat Amnistia Internacional: “els drets humans estan en perill”.

Almenys el titular del nostre Foreign Office particular, Raül Romeva, va reconèixer el mateix dia en declaracions a Rac1 que s’obria “un període d'inestabilitat molt important”. “Ara ens trobarem una situació d'encara més polarització al país”, va afegir. I això que tampoc cal ser Metternich per endevinar-ho.

Però llavors en mans de quin Govern estem? Perquè del que s’espera de tot un president de la Generalitat és background, una mínima idea de les relacions internacionals -el món ens mira- i sobretot autoritat moral. Com deia Tarradellas: en política es pot fer tot menys el ridícul. Si el president aixequés el cap se'n tornava a Saint-Martin-le-Beau.

Al capdavall, abans de dedicar-se a la política, Puigdemont s’havia dedicat al periodisme. D’acord, no era un expert de la secció d’Internacional ni treballava a la CNN. Però les quatre hagiografies que han aparegut fins ara sobre ell -i que he fet l’esforç intel·lectual de llegir- el deixen gairebé com un visionari.

Sí, és veritat: també va deixar la carrera a mitges. Però, en teoria, va ser per un accident com va assegurar a Inés Arrimadas en un lloc tan solemne com el ple del Parlament. El que no sé és si va ser per un accident o va aprofitar l’accident per deixar la carrera. Perquè com explica ell mateix en un dels llibres esmentats en el fons va ser per cobrar el doble: “em van oferir fer doble jornada: de periodista a les tardes i de corrector a la nit” (1).

Fins i tot va passar un any sabàtic -o alemys uns mesos- donant voltes per Europa per acabar escrivint un llibre sobre com ens veuen a l’exterior (2). L’obra en qüestió va ser reeditada ràpidament -amb pròleg d’Artur Mas, que no li passi res- per una espavilada editora quan va ser elegit president.

President, abans de tornar a opinar sobre Turquia miri almenys les cròniques de Nicolàs Valle i la resta de l’equip informatiu. Encara queden periodistes a TV3. No es pot dir la primera cosa que passa pel cap. Sobretot si ets la primera autoritat del país.

 

(1) Josep Riera Font: "Em dic Carles. De quuè està fet el president". Ara llibres. Barcelona, 2016. Pàg. 77

(2) Carles Puigdemont: "Cata ... què?. Catalunya vista per la premsa internacional". La Campana. Barelona, 2016. Segona edició

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#11 Oriol2, BCN, 22/07/2016 - 18:58

Perdona, però aquest article és una xorrada des de la primera paraula fins a l'última. El CP només va dir que "esperava" que Turquia respectés els drets humans. En aquest context ve a ser com quan el capellà diu que el difunt va ser un marit fidel i molt bona persona.

#10 Berberetx, BCN, 22/07/2016 - 15:59

És que no sé si ho sabieu, però en@KRLS a vegades és una mica #SBNRML...

#9 Es d pena! su poca experiencia se nota mucho!, Quien tenga un poco de información, 22/07/2016 - 11:38

Esta preocupado!
Son todos unos hipócritas o no saben nada de los musulmanes!
Y no hace falta ser muy listo sólo observar, pueden decir lo q les d la gana pero Occidente no es su forma ideal de vida...y la quieren cambiar!
Turquía q era mayoritariamente laica ya la han cambiado...
Y si lo hacen allí

#8 Galderic, Barcelona, 22/07/2016 - 11:11

Per cert, també hem de recordar, que el president espanyol, el Vigía de Occidente, va assistir a un míting del demòcrata Erdogan, pocs dies abans de les eleccions del 2014.
Qui fa el ridícul ?.
Qui enganya a qui ?.
Els governs com l'espanyol, fan el caldo gros a Erdogan

#8.1 pepe., andorra, 22/07/2016 - 12:46

si hombre, ahora resulta q los errores de los demas justifican los propios. Galderico, Homenaje a Cataluña, nueve eurazos, edicion de bolsillo en FNAC. De nada.

#8.2 pepe., andorra, 22/07/2016 - 12:50

por cieto galderico, Rajao cobra mucho menos q el pelut y ya ves para q sirve.

#8.3 Galderic, Barcelona, 22/07/2016 - 13:26

No, però per dissort dels independentistes, la responsabilitat del govern espanyol, és superior a la del govern català.
Qui té tractes diplomàtics,comercials i militars amb Erdogan és el govern espanyol, aquesta és la crua realitat, que ni éls teus deliris orwellians poden ocultar

#8.4 pepe., andorra, 22/07/2016 - 21:39

eso lo dice el q trabaja para el gran hermano, q cachondo. Primero, en diplomacia, priman los intereses por encima de las ideologias, segundo, tu hispanofobia es demasiado evidente y tercero, Homenaje a Cataluña, 9 pavos en FNAC. Orwelliano, q cachondo, si ni siquiera sabes q significa.

#7 Galderic, Barcelona, 22/07/2016 - 11:06

No s'oblidi comentar sr.Rius, un cop ja hagi menjat la seva amanida diurètica, que el sr.Rajoy a l'endemà del cop d'estat d'Erdogan, és el que realment va passar va dir, España apoya el orden constitucional democrático en Turquía, país amigo y aliado,
Ai Rius, les seves amanides...

#7.1 pepe., andorra, 22/07/2016 - 12:48

Eso seria cuestion de otro articulo, no lo discuto galderico, pero los errores de los demas no justifican los propios y vaya obsesion enfermiza q tienes con comparar, q rajao es un inutil ya lo se desde hace años, lo q se viene a confirmar aqui, es q el pecident de la autonomia catalana, tambien.