La Punteta · 19 de Novembre de 2014. 21:18h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El president màrtir

Si jo fos el president Mas esperaria que el fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, m’acabés d’empurar per convocar eleccions anticipades. A aquest pas arrasaria. La prova és que tots els partits del dret a decidir s'han afanyat a autoinculpar-se.

A més, proposaria una llista unitària a Esquerra. Ara difícilment podrien dir que no. Hi pots posar tothom: Carme Forcadell de número dos, després Oriol Junqueras, Lluís Llach, Josep Guardiola, Montserrat Carulla i Mònica Terribas. Fins i tot -en llocs honorífics, no tinguéssim un ensurt- pròcers del sobiranisme com Toni Albà o Joel Joan.

A la candidatura tampoc no hi faltaria, per descomptat, Unió. Perquè Duran i Lleida ja no pot anar ara per lliure amb la vicepresidenta Ortega imputada. Ves per on, el fiscal general de l’Estat haurà fet més per la unitat de CiU que trenta anys de convivència.

Si el CEO fes demà una enquesta sortiria que el 99% dels catalans -inclosos els del PP i Ciutadans-, creu que la fiscalia és el braç judicial del Govern. No els hi faltaria raó. Al capdavall no només el nomena el Govern, sinó que és un òrgan jeràrquic. Com la mili.

La veritat és que la història de la Transició ens ha deixat fiscals de la talla de Javier Moscoso, que va ser ministre abans d’arribar al càrrec en una prova més d’independència de la fiscalia general de l’Estat. Però el meu preferit, amb el PSOE, va ser Eligio Hernández, més conegut per El pollo del Pinar per haver-se dedicat a la lluita canària durant la seva joventut.

Ara fa quatre anys, en un entrevista a un mitjà canari, defensava la influència d’aquesta disciplina esportiva en la seva carrera política. “Yo he llevado a la política y a la vida los principios y los valores de la lucha canaria”, afirmava.

“El luchador derriba al adversario pero inmediatamente después lo levanta y lo abraza. Eso lo he practicado siempre. A mi adversario político lo puedo derrotar pero sin violencia”, afegia. Potser per això va arxivar el cas dels avals de la CARIC -el precedent de l’ICF- perquè feien “aromas de corrupción”, però en la seva opinió no necessàriament era delicte. Era mitjan 90: el PSOE depenia llavors dels vots de CiU al Congrés.

Però val a dir que el PP ha superat, amb escreix, el llistó que havia deixat el PSOE amb perles com Juan Ortiz Úruculo, Jesús Cardenal i l’esmentat Torres-Dulce. Només faltava el número tres del PP, Carles Floriano, dient dimarts passat que "los fiscales de Catalunya no han hecho lo que tenían que hacer por el ambiente nacionalista radical". En la seva opinió, a Catalunya, hi ha un problema de medi ambient i la cosa ha esdevingut irrespirable. No deu ser que els fiscals catalans toquen de peus a terra?.

Abans del procés participatiu vaig fer una piulada en què afirmava que Catalunya podia esdevenir independent si enviaven els tancs, suspenien l’autonomia o inhabilitaven el president Mas. L’anunciada querella no estava a la llista, però també ajuda.

Avui, president, tots estem amb vostè.

 

Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#18 Novit, Vilnova i la corrupció, 20/11/2014 - 22:53

Después del 9n, todos deberíamos a hablar con propiedad. El fin de la carta "Avui, president, tots estem amb vosté" sería más apropiado decir, "avui, president, tots els independentistas estem amb vosté". Que no hablen por mí.

#17 Pere, Lleida, 20/11/2014 - 21:09

En cap altre país europeu s'hagués permès un desafiament d'aquesta magnitud al sistema democràtic. En Mas ha actuat com a president d'una minoria que domina de forma omnipresent tota l'actualitat mediàtica del país.

Això no li pot sortir gratis.

#16 pepillo, Barcelona, 20/11/2014 - 19:29


Avui, president, tots estem amb vostè. Esto también era cosa del poble, cuando lo de Banca Catalana. Treinta años después, hay alcaldes que le deben la carrera, y dicen ahora que lo que tiene que hacer Pujol es desaparecer. La Historia gasta estas jugadas.

#15 carlitus, barcelona, 20/11/2014 - 19:04

Rius, qui creus que toca més de peus a terra, els fiscals catalans, Encarnació Roca, o Javier Cercas?

#13 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 20/11/2014 - 09:31

Quina patinada Rajoy. Diu que vol dialogar i engega els gossos. Els que intenten donar veu a milions de persones a través de les urnes són uns delincuents, però el qui va de putes a Tenerife a costa de l'erari públic és un santet. Feu-vos-ho mirar pel psiquiatre, PPros.