La Punteta · 2 de Març de 2016. 13:24h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El problema del 'top manta'

Venedors ambulants al Metro de Plaça Catalunya

El problema del top manta és que hem estat massa tolerants. Les lleis han de ser o blanc o negre. A la campanya electoral del 2011, Xavier Trias es va declarar partidari què les motos circulessin perl carril bus. Després, quan va esdevenir alcalde, se’n va desdir. Però va dir que serien tolerants.

Des de llavors jo no sé mai si els motoristes hi podem circular o no. Per si de cas porto sempre al mòbil una foto de ‘top manta’. Si mai em para la Guàrdia Urbana sempre els hi podré dir que o tots moros o tots cristians. A veure quina cara posen.

Per això l’únic que he sentit dir una cosa assenyada sobre el tema ha estat al fatxa, racista i xenòfob Xavier García Albiol. El 20 d’agost de l’any passat va visitar Salou just uns dies després que aquesta localitat turística, en plena temporada, semblés el Far West.

Llavors va dir una frase que em va quedar gravada: “aquella persona que du a terme una activitat que és il·legal en el nostre país el que han de fer els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana és dirigir-los cap a la Policia Nacional perquè aquests iniciïn els procés d’expulsió”. Exacte, és el que diu la llei. Si no hi estem d’acord canviem-la. Però si no fem-la complir.

Per això el problema del top manta ha sortit de mare: perquè hem estat massa tolerants. Tampoc és d’ara, ve de lluny. Ni Joan Clos, ni Jordi Hereu ni Xavier Trias van fer res per agafar el problema per les banyes per por a la correcció política, les ONGs, determinada opinió pública o l'esquerra alternativa.

Personalment, no vaig percebre cap canvi entre la Barcelona de Jordi Hereu que vaig criticar un dia en un llibre (“Contra la Barcelona progre”) -que consti que l'altre dia l'elogiava- i la Barcelona de Xavier Trias. Per això el candidat de CiU va perdre l’alcaldia. De vegades donava la sensació que Trias no sabia manar. Tot era bon rotllo.

Per desomptat, amb Ada Colau el problema ha sortit de mare. Colau és especialista en obrir temes (el tramvia, les terrasses de la Diagonal, els hotels, el top mana) i no tancar-ne cap. Per això se li està acabant el carisma. Amb la vaga del Metro es pensava que podria convèncer al comitè d’empresa.

Amb els manters passa el mateix: per prejudicis ideològics no els pot perseguir, però llavors els hi dónes el dit i t'agafen el braç sencer. Cada vegada n’hi ha més i cada vegada amb més sensació d’impunitat. L’alcaldessa s’ha limitat a amagar el fenomen.

La Guàrdia Urbana -seguint instruccions polítiques- ha arribat a una mena de pacte de no intervenció com va passar recentment a les Rambles o com passa cada dia a la Plaça Catalunya. En comptes de posar-se a la cantonada amb Ronda Universitat, els venedors ambulants es posen ara al Metro. Però un dia hi haurà una emergència i tindrem un disgust.

Algú hauria de fer una tesi doctoral sobre el top manta. Com és que és un negoci exclusiu de senegalesos. Ja imagino que, al Senegal, vendre productes falsificats o no pagar l’IVA deu ser habitual, però aquí és delicte.

Encara recordo que el 2013 va venir una ministra en visita oficial a Barcelona. Després d’hores d’espera, va deixar plantats els senegalesos del Poblenou, que l'esperaven amb candeletes. Ens amoïnem més per ells, que les seves pròpies autoritats.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 Antonio, Barcelona, 03/03/2016 - 13:18

Senyor Rius,
És un maleducat amb els seus qualificatius al sr.Albiol.
No és fatxa,és demòcrata ESPANYOL, la paraula fatxa=fascista, no es pot emprar amb un demòcrata de soca-rel.
I de racista i xenòfob no s'equivoqui,diu veritats, no insulta els extrangers amb papers,sino els il·legals o delincuents

#4 fvckCatalonia, Uropa, 03/03/2016 - 09:21

La TOLERANCIA y la apatia son las ultimas virtudes de una sociedad depravada. Aristoteles.

#3 Pere Pau \\*//, Can Pixa a Can Vies\Tramvies, etc..., 02/03/2016 - 19:18

Alguna cosa no deuen fer bé els partits d'aqui quan darrerament en diferents questions el PP és el que demostra tenir més sentit comú.
El políticament correcte i la por de perdre vots, fa molt de temps, que els fa defensar postures irracionals.

#2 Alex, Barcelona, 02/03/2016 - 17:23

I ja posats,no hi havia una sentència que obligava a enderrocar Can Vies?Com és que no s'ha fet?Catalunya té un problema molt greu,hi ha massa Syryza..Com més mana aquesta gent mès indiferent m'és la causa catalana..Jo volía la independència no ser la Venezuela d'Europa.....

#1 PepetCabrejat, Bcn, 02/03/2016 - 14:06

Amb aquest article s'ha guanyat un lloc al llibre negre de l'esquerra més xiripitiflautica d'aquest pais.