La Punteta · 12 de Maig de 2016. 17:04h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El problema dels Mossos

El problema dels Mossos és que hem deixat entrar tothom. Pujol va tenir-los aparcats durant quinze anys perquè la prioritat era TV3. Després, a començaments dels 90, li van entrar les presses. Llavors volia que es despleguessin al Camp Nou. Sobretot durant un Barça-Madrid. Però fins aleshores s’havien limitat a vigilar la porta de Palau.

De fet, CiU va votar l’any 1986 la Ley de Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado -amb els vots de Miquel Roca i la que després seria consellera de Governació, Maria Eugènia Cuenca- la qual gairebé relegava els Mossos a policia auxiliar. Eren altres temps.

I el desplegament dels Mossos és, en realitat, un acord polític per la via de l’article 150.2 de la tan criticada Constitució: aquell que regula les transferències de l’Estat a les comunitats autònomes. Ni tan sols està refrendat per una llei orgànica. En ple procés, com se n'assabenti el ministre Fernández ens deixa sense competències.

Va començar a Osona el 1994 -amb Xavier Pomés- i es va culminar el 2008 a Tarragona amb el conseller Saura. A Joan Saura potser que els d’ICV pensin en fer-li un homenatge i no em facin dir perquè. Si no l’organitzen ells, sóc capaç de fer-ho jo mateix. I això que en vaig ser un crític implacable.

Però amb el desplegament es van arribar a fer promocions de més de 1.000 places. Al curs 2004/2005, de quasi 1.800 alumnes van aprovar un 88,8% (més de 1.500) mentre que només van suspendre al voltant d'un 7% (123) i van renunciar-hi un 4% (68).

Els experts en selecció de personal saben que, quanta més gent es presenti per una plaça, millor. Amb els Mossos -amb promocions tan altes- es va haver de baixar el llistó. Fa anys ja es va ampliar l'edat de 30 a 35 anys i es va baixar l’alçada mínima d’1,70 a 1,65 metres.

A banda que, tant criticar i vam copiar el model policial espanyol amb la diferència que en comptes d’enviar-los a l’escola a la policia nacional d’Ávila el fan a Mollet del Vallès. Per ser mosso només es demana 18 anys i el graduat escolar o formació professional primer grau. Amb això i un any a l’escola de Mollet n’hi ha prou per sortir d’uniforme i portar una pistola reglamentària penjada a la cintura.

Per això ara la imatge dels Mossos trontolla abm el cas Benítez o el d’Ester Quintana, entre d’altres. En el primer cas, els agents no només s’han declarat culpables d’homicidi, sinó que van tenir la deferència dels seus companys de fer-los entrar per una porta lateral del Palau de Justícia i, de retruc, la conselleria admet ara que caldrà revisar el protocol de detenció després de mitja dotzena de morts.

Però, potser, la prova definitiva que alguna cosa no ha funcionat en les proves de selecció dels Mossos és l’agent de Sant Feliu de Llobregat que, el passat mes d’abril, va matar la seva exparella i després es va suïcidar davant la filla i la neboda de la víctima. Què faran a més els Mossos en aquest cas? Acusar-se de negligència per no haver retirat l’arma a un pertorbat?.

Com que la Generalitat ha actuat amb això -els suïcidis d'agents és un tema tabú- amb la mateixa manca de transparència que amb aquell professor d’institut assassinat per un alumne no sabrem si el problema mental és d'abans o de després del seu ingrés al cos.

Encara hi ha un exemple similar: se’n reocorden d’aquell mosso de Lliçà de Vall que va matar la dona i la sogra el 2004?. Era un cas fosc perquè ell sempre va proclamar la seva innocència, però tant el jurat popular el 2006 com després el Suprem el va trobar culpable en sentència ferma.

Doncs bé: havia estat escorta d’un conseller!. Sempre m’he quedat en les ganes de saber de quin conseller. Però que hagués passat si en comptes d’agafar-la amb familiars seus l’hagués agafat amb un membre del Govern?. Haguéssim tingut el primer membre del Govern mort en acte de servei.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#5 pepe., andorra, 14/05/2016 - 14:04

cuando la policia, sea la q sea, se pone al servicio de la injusticia y las dictablandas a lo PRI, da igual el color del uniforme o el cuerpo q sea. Y en este regimen despotico q desgraciadamente se vive en España, los mozos, son solo uno mas.

#4 enric11, Bcn, 13/05/2016 - 19:15

I ja ningú no s'en recorda del motorista que van matar els de la Brigada Mòbil en saltar-se un semàfor a Barcelona. Havien d'anar a cobrir una manifestació de veins que protestava per una narcosala i cada semana es manifestaven a la mateixa hora.

#3 Karkamal, La Marca Hispànica, 13/05/2016 - 15:49

Rius, ets un catxondo. Però tens raó.

#3.1 Xavier Rius, Martorell, 13/05/2016 - 17:42

Per fi algú ha reconegut els meus mèrits :)

#2 Antidemagògia, Barcelona, 12/05/2016 - 23:25

Puntualitzo:
- El mosso pertorbat feia anys que estava treballant. No crec que el problema fos la selecció
-Magnifiques casos aillats vers a "problema" amb TOTS els mossos
-Catalunya MAi acceptarà cap cos policial, ni CNP abans ni Mossos ara...És una societat neuròtica i molt tiquismiquis

#1 PepetCabrejat, Bcn, 12/05/2016 - 19:56

Els més soques de quan jo anava a l'Institut, d'això fa uns quants anys, es van fer tots o policies municipals o mossos. Més aviat feia una mica de por.