La Punteta · 17 de Juny de 2015. 22:11h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El problema d'Unió

El problema d’Unió és que, durant els darrers dos anys, els seus consellers han passat pràcticament desapercebuts al Govern. Ortega feia tots els papers de l’auca. Tant servia per organitzar la consulta com per refredar després la DUI. Una de freda i una de calenta.

Això d’aquesta dona és admirable perquè, malgrat haver votat no a la consulta de Barcelona -segons va revelar el propi Duran- després va posar en marxa el 9N. Fins i tot ha resultat empurada en la causa general juntament amb el president Mas i la consellera Rigau.

Mentre que Pelegrí deia algun estirabot quan hi havia una crisi amb Convergència, però llavors es passava de frenada. I Espadaler li ha tocat més fer de bomber en cap que de conseller d’Interior. De tant en tant li preguntava al conseller Homs -l’última dimarts passat- de què parlen al Govern quan hi ha un merder a CiU i allò sembla un dinar de germanor.

Per això, cada cop que parlava Duran -a través de la seva carta setmanal o en declaracions públiques- semblava que poses pal a les rodes del procés: l’han deixat sol. Però el líder d’Unió només advertia que CiU està encongint la seva base electoral. Als convergents els hi esmentes el nom del ciutadà més il·lustre del Campell i sembla que vegin el dimoni.

Espero que els fets no li doni la raó. De moment, Xavier Trias ha perdut l’alcaldia de Barcelona. Si Josep Rull no hagués barrejat el procés sobiranista amb la campanya potser encara seria alcalde.

El que jo no he entès mai és perquè si Unió no és independentista estava a favor del dret a decidir. Això també és un misteri de la política catalana. Com els d’Iniciativa, que també han reculat. Jo també ho preguntava a les rodes de premsa del Parlament -Dolors Camats n’és testimoni- i tampoc en treia l’entrellat. Sempre sortien amb generalitats.

En el fons hem confós el dret a decidir amb una sessió de ioga o de taixí. A mi em van més els esports de resistència com la petanca, però sembla que si ho practiques surts com nou. Si vas al gimnàs també allibereres endorfines, substancia química que produeix una sensació de benestar. Doncs el mateix.

Però el problema és que, a Catalunya, hi ha menys independentistes dels que ens pensem. Sí, votem el 27-S, però el 9N quasi tots els que estàvem a favor de la independència vam anar a votar sí-sí i vam ser 1,8 milions d’un cens aproximat de 6,3.

Hi havia tantes facilitats que era com una costellada a l'aire lliure: podien votar menors de 16 anys -el meu fill gran va fer-ho per primer cop- i un milió d’immigrants dels quals van anar uns 4.000. A més el període electoral és va prolongar durant quinze dies. Només faltava que regalessin entrepans.

A mi, en franquesa, encara no em surten els números. De fet, els socialistes es van desmarcar de seguida del dret a decidir, Iniciativa ho va fer després i ara Unió Democràtica. Però llavors com és que el sobiranisme sembla majoritari?.

D’entrada per una llei electoral que, històricament, ha primat CiU. Pujol no la va tocar mai amb l'excusa que s’havia de fer per consens, però ja li anava bé. En segon lloc perquè TV3 i alguns mitjans de comunicació han ajudat a inflar el procés. Per mi que Artur Mas viu en una bombolla perquè només s’escolta Pilar Rahola, mira el .Cat i llegeix El Punt-Avui.

En termes sociològics, la minoria hegemòncia ha passat a ser la minoria dominant. Però a veure què passa a les properes eleccions. Hi ha algunes dades alarmants: a Barcelona, Ciutadans va quedar per davant d’Esquerra i, a Tarragona, per davant de Convergència, que va fer un dels pitjors resultats de la seva història. Només comparable a Terrassa, vil·la nadiua de Josep Rull.

Si a Catalunya hi haguessin tants independentistes com ens pensem, Mas no hauria hagut de farcir el procés amb un munt d’eufemismes: dret a decidir en comptes de dret a l’autodeterminació, consulta en comptes de referèndum, procés participatiu en comptes de consulta. Quan, en política, fas servir eufemismes i metàfores és perquè no les tens totes.

Perdonin, aquí no són independentistes ni els crítics d’Unió perquè la pregunta era: “Voleu que UDC es comprometi amb una Catalunya independent en el marc de la Unió Europea?”. Les negretes són meves. Jo, quan la vaig sentir, pensava que era la pregunta de la direcció perquè hi ha trampa: si no és dins de la UE, passem.

Com tots els fulls de ruta. Ara, si no tens un full de ruta no ets ningú. Mas va dibuixar el seu el 25 de novembre, pocs dies després Oriol Junqueras i fins i tot la CUP -que són rupturistes- tenen un full de ruta. Però saben quants cops ha aprovat el Parlament el dret de Catalunya a l’autodeterminació? Una desena!. Ho va en dir Marta Rovira (1) en roda de premsa. Una de dos: o no hi vots o no hi ha pebrots.

Això sí, hem començat a repartir carnets de catalanitat: catalans bons i dolents. Sembla que si no estàs a favor del procés -o si ho estàs siguis crític- o no xiulis l’himne espanyol a la final de la Copa del Rei no és que ets un mal català, és que ets un mal sobiranista. Hi ha tant sonat a twitter.

Però anem amb compte perquè el procés ha patit dues sotragades darrerament: la primera la derrota de CiU a Barcelona el passat 24 de maig. No ho dic jo, ho deia Artur Mas que al míting final de CiU el 22 de maig va afirmar que “en aquest moment crucial de la història, la capital de Catalunya no la podem perdre”. Dissabte passat, en la visita d’Ada Colau al Palau de la Generalitat, gairebé implorava que no el deixés sol.

La segona, la marxa d’Unió del Govern. Els convergents, segons Pilar Rahola, ho han celebrat amb cava. Que vagin amb compte que, el 27-S, no els trobin a faltar. No sé si Unió aportava vots a CiU. Però si es presenta sola segur que en resta.

Pasqual Maragall, el 1999, no va arribar a president perquè ICV i EUiA es presentaven per separat. Els 44.000 vots que es va endur EUiA, que no va obtenir representació parlamentària, li va impedir molt probablement assolir un escó més. L’escó decisiu.

En fi, Artur Mas ha entrat en una estratègia suïcida en la que competeix només amb Esquerra. Al darrer consell nacional de CDC va apel·lar directament, entre aplaudiments de la penya, al “vot útil sobiranista”. Quants diputats es disputen CiU i ERC? Cinc? Deu?.

Siguem francs: la llista de país ha esdevingut ja una operació de supervivència. Potser, legítimament, hi ha gent que creu que és l’única via per a la independència. Però Mas no es pot presentar amb uns sigles, les de CiU, que estan cremades i un balanç de govern més aviat magre perquè més enllà del procés i estructures d'estat no hi ha res.

El que no sé és si se’n sortirà i, sobretot, si se'n sortirà el país. Espero que el Parlament sorgit del 27-S no sigui com l’Ajuntament de Sabadell que tenen vuit grups municipals: 5, 4, 4, 4, 3, 2, 1. De, respectivament: PSC, ICV, ERC, CUP, CDC, Ciutadans, Guanyem i PPC. Quin festival.

 

(1) 9 de maig del 2013

 

Sóc més divertit a twitter

Qui sóc

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#16 anti-Tejedor, Bcn, 19/06/2015 - 22:45

Després del fracàs de PxC el senyor Xavier Rius ja te el seu partit de referència: CONSTRUÏM

#15 unborreguuu, d poble, 19/06/2015 - 16:03

el dret a decidir en el fons era un eufemisme més , o en paraules de Colomines: '' UNA XORRADA QUE ENS VAM INVENTAR'' així que adherir-se a ell no significava RES..i amb el temps s'ha vist : majoria parlamentaria , segons Mas MÉS D'UNA 80% de la població el volia,i com va acabar tot??

#15.1 unborreguuu, de poble, 19/06/2015 - 16:06

AMB UNA COSTELLADA...per no parlar de la NEFASTA postgestió per part dels partits i la SUPOSADA societat civil catalana del nou 9n... ..sobre el trencament de ciu , a lo millor sóc maquiavèlic., però es el millor que poden fer , i m'explico ...si finalment hi ha eleccions el 27s, tots els partits ..

#15.2 unborreguuu, de poble, 19/06/2015 - 16:08

politics saben que no hi hauran MAJORIES ABSOLUTES PER FER RES ..l'unic proposit que tenen ES GOVERNAR , GUANYAR LES ELECCIONES COM SIGUI ..aixi que amb aquest TRENCAMENT ciu té moltes possibilitats , es a dir , CDC guanayrá vots indepes , i unió ( encara hi ha molt català de puta i ramoneta)ocupará

#15.3 unborreguuu, de poble, 19/06/2015 - 16:11

un espai de centralitat català que li donarà mes vots dels que pensem ....desprès de les eleccions i segons els resultats SEGUR QUE TORNEN PER EL QUE HAN FET SEMPRE : corrompre les institucions catalanes en NOM DE LA PATRIA ...sinó temps al temps..la vida com la politica DONA MOLTES VOLTES !!!

#14 El Manyu (ja no tan) Emprenyat, Que t'allunya, 19/06/2015 - 14:22

Una vegada més, felicitats, Sr. Rius. Únic independentista capaç de dir que "l'emperador va nu".. una altra cosa és que se l'escolti qui se l'hauria d'escoltar.

#13 La no realitat, Hospitalet, 19/06/2015 - 13:39

Sr. Rius,
Si com vostè diu ningú és independentista i tothom és unionista llavors perquè els independentistes guanyen fins ara les eleccions i els unionistes no ?.
No serà vosté que viu fora de la realitat ?.
Els manifestants eren de cartó pedra?.
La renovació és diu Sr. Duran no fotem conya?

#12 Xavi, BCN, 19/06/2015 - 09:34

Sincerament crec que ja va sent hora de deixar d'enganyar a la gent. Algú amb dos dits de front és creu que és pot aconseguir la independència amb el suport de la mitat de la població; liderada per un partit trencat; corrupte; sense suport internacional i tinguen que trencar la legalitat vigent?

#12.1 Xavi, BCN, 19/06/2015 - 09:58

I per si no n'hi havia prou amb tot això; a més; sense explicar les consequències d'una independencia mitjançant una DUI. I que la informació que ve des de la Unió Europea no es precissament esperançable.

#12.2 Oriol2, BCN, 20/06/2015 - 01:58

És molt trist -almenys per a mi, perquè estic a favor de la independència-, però tens raó.