La Punteta · 26 d'Abril de 2016. 14:34h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El procés, en bicicleta

El procés és com una bicicleta en marxa: si deixes de pedalar, caus. La prova és l’entrevista que va donar dilluns el president Carles Puigdemont chez Basté. Sobretot quan va dir que cap dels partits majoritaris té "un projecte per a Catalunya". No ho entenc: Si marxem perquè volem "un projecte per a Catalunya"?.

Potser el moment àlgid va ser quan Jordi Basté, en un atac de sinceritat, li va preguntar al president: “d’aquí 18 mesos hi haurà referèndum? hi haurà independència?”. Ningú no s'aclara.

Puigdemont va contestar que “jo convocaré eleccions constituents” i els represenants polítics seran els que hauran d’elaborar “una Constitució catalana”. “Acabat aquest cicle, si els resultats han estat positius i majoritaris, el Parlament estarà en condicions legals i legítimes de proclamar la independència”, va afegir.

És el que ja va dir en la seva compareixença pels cent dies ara fa una setmana: “situar Catalunya a les portes de l'estat propi”. L'excusa perfecta: caldrà una legislatura més. Ara ja no són 18 mesos, sinó 18 mesos i quatre anys. Estan començant a modular el missatge. Fins i tot Esquerra.

El propi Puigdemont, en pla confessió, va admetre també que “no podem estar sempre així” perquè després de la Via Catalana (2013), la V (2014) i la Meridiana (2015) el repte serà mantenir el nivell de mobilització el proper Onze de Setembre.

Fins i tot els de l’ANC s’ho veuen a venir: a l’assemblea de Manresa van anunciar per primer cop que hi haurà cinc actes “repartits per tot el territori”. Així, si punxes per Barcelona sempre tens l'excusa dels altres.

En el fons, el sobiranisme sospira per una oferta de Madrid que ens permeti sortir de l’atzucac. Ara s’ha tornat a posar de moda el referèndum quan, en realitat, ja havíem passat pantalla i les eleccions del 27-S es consideraven plebiscitàries.

A la nova tendència s’hi han apuntat tant Francesc Homs com el republicà Joan Tardà, que el van demanar insistentment en el segon debat d’investidura de Pedro Sánchez. Tardà fins i tot va invocar la figura d’Adolfo Suárez: “¿Dónde está su talla de estadista ahora negándose a la celebración del referéndum?”.

Mentre que Homs va admetre solemnement que “no hay solución al tema de Cataluña sin una votación”. El gir no va passar desapercebut al mateix Pedro Sánchez: “Me llama mucho la atención que ahora ustedes vuelvan a defender el referéndum”.

Però un referèndum per a què? Per a perdre’l?. Quatre anys d'enrenou per un referèndum? No hi ha cap estat amb cara i ulls que l’hagi perdut en els darrers anys. La prova és Escòcia (2014) i Quebec en dues ocasions (1980 i 1995). Costa molt de guanyar un referèndum amb tot l’aparell d’un Estat en contra.

A més, aquí vam organitzar una consulta i va ser un èxit de mobilització, però d’un cens d’entre 5,2 milions i 5,3 -ningú ho sabia exactament perquè no hi havia cens- l’independentisme no va arribar a l’1,9 milions. D’acord, no era una consulta legal, ni tots els col·legis electorals estaven oberts. Però tots els que volíem la independència vam anar a votar, hi havia dret de vot a partir dels 16 anys, dues setmanes per fer-ho i podien votar fins i tot els immigrants sense papers.

Siguem francs: l’independentisme no guanya ni als baròmetres del CEO. Mai ha superat el 50%. El màxim que es va arribar va ser el 48,5% el novembre del 2013, però després va començar a baixar. El març d’enguany s'ha quedat en el 38,5%. Estan cremant el procés. Ens pensàvem que era una Ferrari i resulta que anem en bicicleta.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#13 Juanca, Sabadell, 30/04/2016 - 10:58

Como diría Muriel, la independencia es un camino lleno de carriles bici

#12 Carlos Gomez, Bcn, 28/04/2016 - 13:13

Mentre tota aquesta astracanada segueixi sent un lucros modus vivendi per aquesta banda i tot el seu entorn sangoneril ho allargaran tant com sigui posible.
El mes que probable canvi d´amo a la GenCat amb les consiguents revenges politiques i el demolidor efecte resaca els te mes acollonits que e

#11 Carlos Gomez, Bcn, 28/04/2016 - 12:50

Ja nomes queda saber qui sera el pobre desgraciat a qui li tocara sortir per TV3 a dirnos que s´anul.la definitivament el viatge a Itaca per imponderables tecnics i qui es el culpable de tant infortuni
El Duran-LLeida, el Cañas, el Sarda o tots plegats i algun altre mes segur
Enemics mai ens faltar

#10 Pere Pau \\*//, Can Pixa a Can Vies/Tramvies/CinetiKa,.., 27/04/2016 - 18:20

El felicito per aquest article en que es pronuncia clarament com a independentista, llegint-lo moltes vegades en tenia força dubtes. Penso que hauriem de mirar de no posar-nos pals a les rodes nosaltres solets, prou que se'n ciuden els altres.

#9 De-MAS-Cràzya, Barcelona, capital de Lemmings Land, 27/04/2016 - 11:27

Per no punxar a Barcelona, jo proposo una gran follada col·lectiva al Metro. Serà un èxit, segur. I si hi ha overbooking d'inscripcions, sempre es pot estendre a altres línies: TramBesos, TramBaix, Telefèric, Funicular, Rodalies i Xarxa Ortogonal de Bus.