La Punteta · 27 de Març de 2011. 16:53h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El proper accident nuclear serà a Catalunya

Si fossim un país normal hauríem de ser partidaris de l'energia nuclear perquè tenim una dependència energètica del 80% com va explicar el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, en una conferència al Círculo Ecuestre l'1 de juny de l'any passat. Però com ens en podem refiar de l'energia nuclear si els responsables d’Ascó van amagar cinc mesos la fuga radiactiva del 2007?. Durant aquell període almenys set escoles van visitar les instal·lacions.

I quan Vandellòs-II va patir un greu problema de corrosió el 2005 qui va donar el senyal d’alarma no va ser la propietària de la central ni el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) sinó els de Greenpeace. Els ecologistes van denunciar lllavors que l'aigua de mar havia fet malbé el sistema de refrigeració. Fins i tot un nen sap que l'aigua de mar fa malbé la cadena de la bicicleta. Però sembla que no en tenien ni idea els enginyers de la central.

I això que Vandellòs I -una contribució de Pere Duran Farell al territori- va anar d'un pèl aquell fatídic 20 d’octubre del 1989. Ascó i Vandellòs no només són les dues centrals més antigues, sinó també les que tenen més incidències: el 2009 ambdues van patir el 55% dels incidents nuclears de tot l’Estat. La font no és cap butlletí ecologista de procedència dubtosa sinó La Vanguardia del 7 de gener del 2010.

L'energia nuclear té tanta mala fama a casa nostra -guanyada a pols- que Endesa i Iberdrola camuflen que són les autèntiques propietàries de les dues centrals sota les sigles ANAV (Asociación Nuclear Ascó Vandellós). I l'alcalde de Vandellòs, Josep Castellnou, que porta governant amb majoria absoluta durant 14 anys i es tona a presentar, va proposar canviar el nom de Vandellòs perquè està més a la vora d'Hospitalet de l'Infant.

Només cal veure la diferència: el president de Fukushima va anar l'altre dia a un centre de refugiats i almenys va demanar perdó en persona. Els dos primers imputats per la fuga radiactiva d'Ascó -l'exdirector general, Rafael Gasca, i un directiu, Francesc González- s'han negat a declarar davant el jutge. La versió oficial que tot va ser culpa d'un empleat novell no se la creuen ni ells. Hi ha empleats novells a les nuclears?. En mans de qui estem?.

No m'inspiren confiança ni les nostres autoritats. Quan va haver-hi l'accident, amb l’excusa que Catalunya no té competències en energia nuclear, no van anar a Ascó ni Saura (Interior) ni Baltasar (Medi Ambient) ni Castells (Energia) ni Huguet (Turisme). Potser no calia fer com Fraga a Palomares, però hagués estat bé que algun conseller tranquil·litzés la població. La primera en anar-hi -dos mesos després- va ser la consellera Tura i encara perquè havia de lliurar un premi literari.

Al mateix Saura, en una roda de premsa de Govern, encara vaig tenir ocasió de preguntar-li què faríem si hi havia un terratrèmol o un accident nuclear a Catalunya. El llavors màxim responsable d'emergències només va saber articular un "espero que no passi" com a resposta. Saura -que compareixia al costat de Nadal, historiador de professió- segurament no tenia ni idea que el país ja va patir diversos terratrèmols a l'Edat Mitjana: el 1373, el 1427, el 1428 i el 1448. Com deia Saura, esperem que no passi.

Em sap molt de greu pels japonesos, però s'imaginen que el que ha passat a Fukushima hagués passat aquí?. No vull ni pensar-ho. Si la nevada del març de l'any passat va provocar el caos imiginin un accident com el del Japó. Tant patir pel futur dels catalans i hauríem de córrer tots fins a Perpinyà. Amb l'agreujant que Ascó, però sobretot Vandellòs està a tocar -en termes nuclears- de poblacions turísitiques com Cambrils o Salou. Aquella franja de costa, a l'estiu, està poblada per 400.000 persones.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 francesc-lluís, bcn, 27/03/2011 - 21:23

Catalunya no ha estat mai autosuficient en matèria d'energia. La industrialització de Catalunya es va fer sense carbó ni acer -que importàvem- i va ser un èxit. No veig perquè no podem dependre de l'exterior en això igual que en depenem en tantes coses. L'autosuficiència sembla un dogma

#2 Otger, badalona, 27/03/2011 - 19:25

Com a energia tenim nosaltres i que no hem d'importar ni pagar a regims mes que problematics sol rius i mars i vent. I si ens enganyen per guanyar mes el que passaria seria com a molt una apagada.

#1 Otger, Badalona, 27/03/2011 - 19:23

Confons energia amb electricitat. Si importes petroli importes energia que la pots utilitzar per fer electicitat per exemple o per gasolina. Si importes urani importes energia que la faras servir per fer electricitat. La nuclear es el 20% de l'electricitat produida a l'estat. Com a energia tenim ...